Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Höga halter av miljögifter i strömmingen på julbordet!

Det kommer att stå många läckerheter på julbordet, inte minst ett flertal fiskrätter. Fisk är både gott och nyttigt men beroende på var den är fiskad kan den innehålla miljögifter. Det är särskilt viktigt att känna till för den som vill bli gravid i framtiden, eftersom vissa miljögifter kan vara skadliga för fostret flera år efter att man fått i sig dem.

Viss fet fisk, till exempel strömming, kan innehålla höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. För barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt av de här miljögifterna. Det är framförallt fet fisk från Östersjön och Bottniska viken som innehåller mycket dioxiner och PCB.

Fisk är i grunden ett bra och nyttigt livsmedel som innehåller många viktiga näringsämnen, bland annat jod, selen, D-vitamin och omega-3-fetter. Livsmedelsverkets generella råd är att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och variera mellan olika sorter. Välj gärna miljömärkt (MSC/ASC/KRAV) och undvik hotade/rödlistade fiskar.

– Lyckligtvis finns det annan fisk med lägre halter av dessa miljögifter, så alla kan njuta av bra fisk till jul, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Fiskar med höga halter av dioxin och PCB

Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag från lagstiftningen som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

Nedan listas fiskar som innehåller höga halter av dioxin och PCB. Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern
  • Ål

Vilken fisk på julbordet kan alla äta?

Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inte höga halter miljögifter. Däremot bör man se upp med strömming från Östersjön och Bottniska viken, beroende på hur mycket strömming man ätit tidigare under året.

Odlad lax och vildfångad lax från Atlanten eller Stilla havet är bra val till jul eftersom de innehåller lägre halter av dioxiner och PCB än vildfångad lax från Östersjöområdet.

Lutfisk är ett annat bra alternativ av fisk till jul, den tillagas ofta av långa eller sej. Dessa fiskar är magra och innehåller därför låga halter av dioxiner och PCB.

Därför bör den som planerar att bli gravid undvika vissa fiskar

Dioxiner och PCB lagras i kroppen i många år. För den som blir gravid och får barn förs gifterna över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB. Därför bör den som vill bli gravid i framtiden endast äta fiskar som har höga halter av miljögifter ett par gånger per år, även om det är många år kvar innan de får barn.

All fisk är inte nyttig

Dioxiner och PCB

Odlad lax och Östersjölax

Fisk och skaldjur - råd

Senast uppdaterad