Gå till innehåll

Krisinformation

Sök

Dricksvatten

Dricksvatten är vårt kanske viktigaste livsmedel. Innan vattnet behandlas kallas det råvatten och när det är upptaget eller behandlat i en dricksvattenanläggning så räknas det som dricksvatten.

Dricksvatten är ett livsmedel och det måste uppfylla kraven för att säkerställa att livsmedel är säkra att förtära, både på kort och lång sikt. Driver du en restaurang, café eller annan livsmedelsverksamhet och använder vatten som inte är kommunalt (t.ex. från egen brunn eller samfällighet)? Då har du extra ansvar, eftersom särskilda regler för vattenkvalitet och egenkontroll gäller.

Det är den som ansvarar för vattnet som också ska registrera det om det behövs. Om det är en enskild brunn så är det brunnsägaren/fastighetsägaren, om det är en samfällighet så är det den/de som sköter den gemensamma vattentäkten och/eller beredningen, och ibland kan man ha kommit överens om en annan ansvarsfördelning.

Allt vatten som används i själva livsmedelsverksamheten ska, normalt sett, uppfylla lagstiftningens krav på dricksvatten. Det finns vissa gråzoner, där det blir en bedömningsfråga om vattnet är ”avsett att, eller rimligen kan förväntas förtäras” (som det står i lagstiftningen), exempelvis sköljvatten som bara används för att rengöra råvaror. Livsmedelsverket har gjort bedömningen att ett litet gårdsmusteri, som endast använder kranvattnet för sköljning, och där frukten hinner rinna av och i det närmaste torka innan mustning, inte behöver registrera sitt vatten. Medan ett litet hembageri som använder små mängder vatten i sitt degspad; en marmeladtillverkare som sköljer bär och tillsätter mindre mängder vatten till produkten; och en kyrka som brygger kaffe av vattnet, som sedan serveras på söndagarna, alla omfattas av registreringskravet.

Om ditt vatten inte omfattas av dricksvattenföreskrifterna men används till vissa moment så behöver du ändå hantera riskerna, som kommer av användningen av vatten som inte omfattas av dricksvattenföreskrifterna, i din livsmedelsverksamhet.

För dricksvatten som används i en livsmedelsverksamhet, och som inte är kommunalt gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, då ska du se till att anläggningen är registrerad hos kommunen. Du ska regelbundet skicka in uppdaterat undersökningsprogram (och ibland även faroanalys) till kommunen för fastställande [Länk till E-tjänst]. Föreskrifterna ställer krav på bland annat provtagning, analys och egenkontroll, hygien, dokumentation och avvikelsehantering. Du ansvarar för att följa ditt fastställda undersökningsprogram, och om du vill göra ändringar i provtagningen så behöver du skicka in ditt förslag till ändring till kommunen (förutom om du vill ta extra prover).

Senast uppdaterad