Dricksvatten
Driver du en restaurang, café eller annan livsmedelsverksamhet och har egen brunn? Då gäller särskilda regler för vattenkvalitet och provtagning.
För dricksvatten som används i en livsmedelsverksamhet och som inte är kommunalt gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30). Även vatten från vissa större enskilda anläggningar omfattas av dessa regler. Föreskrifterna ställer krav på bland annat provtagning och egenkontroll.
Föreskrifterna gäller för anläggningar som:
- i snitt tillhandahåller 10 m3 dricksvatten eller mer per dygn, eller
- försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten.
Dricksvatten som tillhandahålls eller används i en kommersiell eller offentlig verksamhet omfattas alltid av föreskrifterna. Det kan till exempel vara uthyrning av stugor, camping, skola eller vårdhem. Sådana verksamheter ska registreras hos miljökontoret.
Om du vill analysera ditt dricksvatten kan du vända dig till något av de ackrediterade laboratorierna.
Söker du istället information om kommunalt vatten hittar du det här.
Senast uppdaterad