Energi och uppvärmning
Energi och uppvärmning
Energi-och klimatrådgivning
Du är alltid välkommen att kontakta energirådgivningen för råd och tips på hur du kan minska din energianvändning. Rådgivningen är gratis!
Opartisk rådgivning
Rådgivningen är till för att hjälpa dig att bli mer energismart och att få en lokalt anpassad överblick över vilka olika alternativ som passar just dig. Energirådgivning erbjuds både till enskilda hushåll, privata fastighetsägare, företag, lokala organisationer och föreningar. Du kan också få information om olika bidrag och råd i samband med byte av elmaskiner, belysning eller energislag.
Fråga gärna
Du är välkommen att ställa frågor om allt från höga energikostnader, ändring eller byte av uppvärmningssystem, solenergi, förbättring av fönster och isolering, vilken belysning du ska välja för att minska din energianvändning. Alla frågor är välkomna.
Energikontoret Östra Götaland
Energikontorets syfte är att främja energi- och resurseffektivisering samt användning av förnybar energi i Östergötland. Detta gör Energikontoret genom att leda och utveckla projekt som skapar mervärden för företag och offentliga organisationer. Energikontoret erbjuder stöd och rådgivning till företag och offentliga organisationer inom ramen för våra profilområden. Profilområdena är: Energieffektivisering, Cirkulära resursflöden, Energisystem.
Kontakt
Ydre kommun samarbetar med Mjölby kommun när det gäller energi- och klimatrådgivning.
Ni kan ställa frågor till energi- och klimatrådgivningare Ann-Christin Nilsson Cedermo på energiradgivare@ydre.se
eller på telefonnummer 070-609 07 00
Solenergi
Ta tillvara på solens strålar du med. Solenergi kan omvandlas till både värme och elektricitet. Det är en miljövänlig energikälla som kan hjälpa dig att minska dina energikostnader.
Solel med solceller
Det finns i huvudsak två typer av solceller; tunnfilm och kristallina kiselceller. De kristallina delas i sin tur in i monokristallina och polykristallina solceller. För rätt kvalitet, köp CE-märkta solceller och kontrollera att det finns garanti. För att kunna producera nätansluten solel behövs en växelriktare. Den gör om likström till växelström.
Man måste alltid kontakta elnätsägaren för att få ansluta till elnätet. Installationen ska alltid utföras av behörig elinstallatör. Du kan även få skattereduktion under vissa förutsättningar när du säljer din överskottsel.
Se film om solel från Energikontoret Östra Götaland
Kontakta energi- och klimatrådgivaren för opartiskt stöd i varje steg.
Fjärrvärme
Kommunens fjärrvärmeverk ligger i Österbymo och försörjer kommunens och bostadsbolaget Ydrebostäders fastigheter med värme. Desutom är nio privatägda villor anslutna till fjärrvärmenätet. Klicka här för att ändra mottagare av faktura, till exempel vid flytt och byte av fastighetsägare.
Värmeverket är utrustat med en pelletspanna och en oljepanna. 80 % av värmeuttaget kommer från pelletspannan. Värmeverkets årliga förbrukning av pellets motsvarar 400 kubikmeter olja.
Värmepumpar
Värmepumpar – bergvärme, ytjordvärme, ytvattenvärme
Värmepumpar är en installation som tillvaratar värme från berg, jord, grund- och ytvatten. Installation av en värmepump ska anmälas till miljökontoret. Till anmälningsblanketten ska en skalenlig tomtkarta bifogas. Kartan ska visa byggnader, VA-, el- och teleledningar, borrhålets placering samt i förekommande fall egen och grannars vattentäkter, andra borrhål och avloppsanordningar. Dessutom skall ett produktinformationsblad på värmebärare bifogas till anmälan. Du kan skriva ut en karta här genom kommunkartan.
Ansökan om ändring av befintligt tillstånd
Om du redan har ett tillstånd, men måste flytta ditt borrhål, borra flera borrhål eller installera en ny värmepump med annan kapacitet måste du ansöka om ändring av ditt tillstånd. Samhällsbyggnadsförvaltning behöver veta var ditt nya hål ska placeras.
Glöm inte att:
- I ansökan ange den totala effekten för din värmepump.
- Markera på kartan både befintliga och nya borrhål. Meddela miljöförvaltningen om du inte avser att använda befintligt borrhål i den nya värmepumpsanläggningen.
Luftvärmepump
För luftvärmepumpar krävs inte anmälan, men tänk på att välja placering, så att grannar inte störs av buller.
Egenkontroll enligt miljöbalken
Oavsett vilken typ av värmepumpsanläggning du installerar är det viktigt att du sätter dig in i vad en värmepumpsanläggning är och hur du ska sköta och kontrollera den, för att undvika olägenhet för omgivningen.
Miljösanktionsavgift för utebliven anmälan
Om du inte anmäler din värmepumpsanläggning innan du installerar den kan du bli ålagd att betala miljösanktionsavgift.
Lagstiftning
Inrättande av värmepumpanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten regleras i miljöbalken. Anmälan krävs enligt 17 § Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Vid högre effekt än 10 MW måste tillstånd sökas hos Länsstyrelsen.
Vedeldning
Vid vedeldning bildas hälsofarliga ämnen som ger negativa effekter på andningsvägarna. Rökutsläpp från vedeldning kan därför orsaka stora besvär för astmatiker och människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.
Utsläppen av sot, tjära och irriterande luftföroreningar ökar vid dålig förbränning vilket sker när lufttillförseln är otillräcklig.
Elda på rätt sätt
Om eldning sker på rätt sätt i miljögodkända kaminer och pannor kan utsläppen minskas. Använd endast torr ved. Fuktig ved ger sämre förbränning och större utsläpp av luftföroreningar. Det är förbjudet att elda med avfall samt impregnerat eller målat virke.
Nedan följer några råd kring vedeldning:
- Pyrelda inte, se till att lufttillförseln är tillräcklig.
- Se till att ha en ordentlig glödbädd när ny ved läggs på.
- Utsläppen minskar vid många små inlägg jämfört med ett stort inlägg av ved.
- Kontrollera om du har en god förbränning, röken ska vara vit till nästan genomskinlig. Vid ofullständig förbränning är röken ur skorstenen svart och luktar kraftigt. Är röken gulaktig innehåller den mycket tjära.
- Ta hänsyn till dina grannar. Vid eventuella klagomål från närboende kan Myndighetsnämnden Byggnation och Miljö besluta om begränsningar i vedeldning med stöd av miljöbalken.
- Eldning ska ske på sådant sätt att skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppstår.
Sotning
Den traditionella sotningen är uppdelad i två olika delar - rengöring och brandskyddskontroll. En fastighetsägare får (efter medgivande av kommunen) själv utföra eller låta någon annan behörig utföra rengöringen om detta kan ske på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Brandskyddskontrollen får däremot bara utföras av kommunen eller av någon som enligt avtal fått uppdraget av kommunen. Kommunen beslutar med vilka intervall (frister) rengöring ska ske. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar med vilka intervall brandskyddskontrollen ska ske. När kommunen respektive MSB fastställer intervall (frister) för rengöring (sotning) respektive brandskyddskontroll tar man hänsyn till en mängd faktorer: sotbildning, bränsle, typ av anläggning, klimatförhållanden och bebyggelsestruktur.
Att få sota själv
Man kan ansöka om att få rengöra (sota) på egen hand. Det är kommunen som ger medgivande till fastighetsägaren att sota. Vid rengöring (sotning) på egen fastighet gäller att den sökande:
- har erforderlig kunskap om eldstaden och tillkommande anordningar för att kunna utföra rengöring
- har fysisk förmåga att arbeta på tak
- har erforderliga redskap för rengöring
- förbinder sig att följa rengöringsfrister samt dokumentera rengöringen. Dokumentation ska på begäran visas upp för kommunen.
- Den person som ska utföra rengöring (sotning) på annans fastighet bör ha lägst skorstensfejarutbildning.
Egensotning - regler och anvisningar Pdf, 117 kB.
Brandskyddskontroller och sotning utförs av:
Kinda Sotning- och ventilationsservice AB
Tillförordnad skorstensfejarmästare Erik Berg
Grönedegatan 4,
590 37 Kisa
Kontor: 0494-108 72 Telefontid måndag till fredag kl. 08:00-10:00
Kontaktuppgifter till Ydre kommun för sotning och brandskyddskontroll:
Jonny Thuresson
Telefon: 0381-66 12 48
E-post: jonny.thuresson@ydre.se
Ladda elbil i Ydre
Om du behöver ladda längs vägen är du varmt välkommen att göra det i någon av våra laddstolpar i Ydre.
Vi tror på elbilar som en viktig del i den framtida fordonsflottan och satsar på att bygga ut infrastrukturen för detta i vårt område tillsammans med Tranås Energi AB.
I våra laddstolpar laddar du självklart med förnybar el, märkt Bra Miljöval, från Tranås Energis egen produktion.
Laddstolpar i Ydre
Laddarna är av typen semisnabb vilket innebär en effekt på 22kW. Man laddar normalt en laddhybrid på ca 3 tim och en elbil på 5-6 tim lite beroende på bilen kapacitet.
Här finns stolparna:
- Asby lanthandel – semisnabbladdare med 2 platser
- Hestra, Harstigen busshållplats – semisnabbladdare med 2 platser
- Hestra, Nääs Gårdsbryggeri – semisnabbladdare med 2 platser
- Rydsnäs handel - semisnabbladdare med 2 platser
- Österbymo (torget) - semisnabbladdare med 2 platser
Betalning
Du betalar för din laddning via betalsystemet Park & Charge. Det finns två sätt att betala, per kWh med månadsfaktura eller per timme med ditt bankkort.
Månadsfaktura
För dig som laddar regelbundet är det både enklast och billigast att betala med månadsfaktura. För att komma igång registrerar du dig som kund hos vår samarbetspartner Park & Charge och får sedan hem en tagg som du registrerar när du ska ladda din bil.
Kostnaden för laddning med månadsfaktura bli 2,50 kr per kWh, alltså drygt 25 kr för laddhybrid och ca 75 kr per fulladdning av elbil. Du kan använda taggen på alla Park & Charge-anslutna laddstationer i Sverige.
Registrera dig som kund på Park & Charge på laddportal.park-charge.se
Bankkort
Du som är på genomresa eller laddar väldigt sällan kan istället välja att betala med ditt bankkort. På laddstolpen finns en QR-kod och en webbadress, använd din smartphone för att gå till denna adress och betala med ditt kort. Kostnaden vid kortbetalning är 25 kr/timme i semisnabbladdarna. Minsta debiterbar tid är 30 minuter.

För att kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen kan du använda denna e-tjänst
eller ringa till Ydre kommuns växel 0381-66 12 00
Senast uppdaterad