Ydres Livsmedelsstrategi
Ydres Livsmedelsstrategi
Ett projekt som leder oss framåt på vägen till ett hållbarare sätt att se på livsmedel. Vi vill vara aktiva i de delar av livsmedelsproduktionen som Ydre kan bidra med. Vi kan med detta tänk och driv skapa fler arbetstillfällen och större insikt hos den enskilda individen för värdet av bra mat.
Vi kokade ner det och bestämde oss för vad som var viktigast för Ydre:
BAKGRUND
Under tidig vår 2017 analyserades Östergötlands livsmedelsstrategi av Ydre kommuns politiker och tjänstemän i samarbete med LRF i Ydre. Behovet av tid och resurser för att bryta ned strategin blev den avgörande faktorn för att ett politiskt beslut togs om att göra ett projekt som fokuserade på att skapa samarbete och engagemang kring en handlingsplan. Under 2017-2018 har därför ett projekt drivits genom finansiering till 50% av Länsstyrelsen Östergötland och 50% av Ydre kommun.
Novell - En sensommardag i Ydre Word, 26 kB.
Slutrapport för projektet Word, 99 kB.
HANDLINGSPLANENS MÅLGRUPPER
Livsmedelsproducenter, månskensbönder/ hobbyjordbrukare, övriga aktörer i livsmedelskedjan, näringslivsföreningar i Ydre, kommunen (tjänstemän och politiker), Regionen Östergötland, invånare, utbildningssamordnare.
VAD och HUR
VAD?
- Invånare har viljan att handla lokalt
- Vid en kris veta sitt ansvar för hushållsberedskap
- Koppla ihop besöksnäringen med livsmedelsproduktionen
- Öka den ekonomiska hållbarheten inom lantbruket
- Det serveras bra mat inom skola och äldreomsorgen
- Barn får lära sig i skolan om livsmedelsprocessen
- Livsmedel produceras i balans med naturen
- Arbeta med cirkulär ekonomi och minska matsvinnet
HUR?
1. Hur gör vi för att få invånarna att vilja handla lokalt?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Prata om livsmedelsstrategin i samband med framtagningen av värdskapstrategin. Kommunen har haft i sitt projekt med LYKKOTräff1 använt REKO-ringen som ett goda-exempel på drivkraftiga, självgående nätverk.Framgångsfaktorer är bl.a. Enkelheten att visa produkter och beställa genom FB. Effekter av utlämningarna, förutom handel, är också en stark känsla av gemenskap och har faktiskt varit ett sätt för många producenter att överleva i pågående Corona-pandemi då restauranger dragit ned beställningar pga. Covid-restriktioner. Dessa utlämningstillfällen skulle i större utsträckning kunna fungera som mötesplats mellan kommunens politiker och tjänstemän med näringsidkare och medborgarna. En plats att dela information om olika aktiviteter, händelser och framtidsspaningar.
- Coronapandemin och utlämningarna har oxå ökat insikten och medvetenheten om vikten av lokalproducerat
- Tydliga Facebook regler, intressanta texter och statistik, en trevlig ring med god struktur
- Från start juli 2018 till mars 2021 omsatte ringen 1 370 000 kr
- Information om livsmedelsregler och skatteregler hölls till livsmedelsproducenterna tillsammans med REKO
2. Hur kan vi sprida vikten av att vid en kris veta sitt ansvar för hushållsberedskap?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Räddningstjänsten ska förmedla och med hjälp av mig kommunicera runt krisberedskapen
- Vi har tagit fram en KRISLÅDA som vi kommer att kommunicera ut med hjälp av, SOME, Marknader och liknande evenemang framöver, Vi ska införa denna information på hemkunskapslektionerna
3. Hur kan vi koppla ihop besöksnäringen med livsmedelsproduktionen?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Fler och bättre skyltar – Just nu håller vi på att ta fram en skyltdesign som ska gälla hela kommunens turistsevärdheter.
- Ökad utbyte mellan branscherna – jag har hållt i en digital träff med besöksnäringen för att ge dem riktlinjer för hur de bättre kan skapa samarbete och göra ”menyförslag” på olika besöksmål.
- Öka marknadsföringen – Facebooksida Destination Ydre ska sprida marknadsföring om våra smultronställen i bygden.
- Öka antalet besöksmål – På hemsida planerar vi att göra en sida där vi söker entreprenörer, för att skapa ett större intresse och bredare utbud.
- Öka tillgängligheten till matställen – Nya GeoVis kartan visar restauranger i kommunen
4. Hur kan vi öka den ekonomiska hållbarheten inom lantbruket?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Vi hade en ambition innan coronan att erbjuda livsmedelsföretagen i kommunen ett tillväxtprogram – LRF skulle vara drivande men pga pandemin blev fokus på att bara få allt att rulla på. Detta kan vi ta upp när det känns rätt läge igen.
- Vi har satt en idé i rullning om en egen logistiklösning för livsmedelsproducenternas leveranser. Att samköra hela kommunens leveranser till hubar utanför kommunen. Skulle kunna bidra till sänkta koldioxidutsläpp och skapa nya arbetstillfällen och även sänkta fraktkostnader för leverantörerna.
- Nya generation av lantbrukare ska skapa möjligheter till innovation inom branschen.
5. Hur kan vi servera bättre mat inom skola och äldreomsorgen?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Vår kostchef jobbar med konceptet Food for life som handlar om att upphandla livsmedelsleverantörer med fokus på närproducerat och/eller ekologiskt när vi köper in mat till våra verksamheter.
6. Hur kan vi lära våra skolbarn om livsmedelsprocessen?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Vi beskriver på skolans matsedel vart maten kommer ifrån
- Vi sa tidigare att vi har en plan på att implementera kostpolicyn och från jord till bord på hemkunskapslektionerna och jobba på det t.ex. i matsalen.
- Vi har bjudit in lantbrukare att prata om sitt jobb.
- Vi tar även hjälp av naturum Sommen som kommer ut till förskolorna i kommunen och visar upp vad man kan hitta för något ätbart i naturen.
- Undervisningsmaterial för skolor finns att hämta hos LRF
7. Hur kan de livsmedel vi äter i Ydre produceras i balans med naturen?
Våra åtgärder fram tills nu har varit:
- Kunskap behövs om vad och varför vi planterar som vi gör.
- Food for life sprids via vår kostchef till både kommunens anställda och hon höll även en föreläsning på vår Näringslivsträff i maj 2021.
- Vi vill försöka sprida kunskap om varför vi ska handla mer säsongsvaror.
- Genom Naturum sprider vi kunskap om Biets roll som pollinerare, Vår vilda flora, hållbart fiske, och hur du kan odla och använda örter.
- Av bönderna har följande förbättringar gjorts; Stråförkortningsmedel har tagits bort.
8. Hur kan vi arbeta med cirkulär ekonomi och minska matsvinnet?
Vad vi jobbar på:
- Synliggöra matsvinnet på restauranger, i butiker och alla kommunens verksamheter
- Arbeta aktivt med en cirkulär ekonomi
- Avfall kan bli en tillgång (koppla in Tillväxtverket):
- Hönsfarmare- hönsgödsel,
- Kaffesump – ostronskivlingsodling,
- Champinjonodling – kompostjord,
- Sopstationen – skulle ha en avdelning för ”ta vad du behöver”,
- Musteri – ta tillvara alla äpplen, Använda fjädrar från hönsfarmen till påskfjädrar
- Kompostera - grönsaker som inte går att sälja går till djurfoder eller till kompost
- Försöka spana in goda exempel, till exempel Genbygd.dk begagnat – unikt – billigt och We food,
- Too good to go - App som visar var det finns ”Bäst före artiklar
- Påskfjädrar har blivit använda på Österbymos lilla torg ”plassen” och kommer upprepas nästa påsk.
- Grönsaker som inte går att sälja går till djurfoder eller till kompost
- Utveckla så att kommunen kan ta till vara på rester. - idag tas vissa rester omhand men vi strävar efter nya lösningar tex. Komposteringlösning.
- Det nya reningsverket, här behöver vi tänka långsiktigt. Inte enbart det billigaste. Inklusive slam
Direktupphandling av närproducerade livsmedel
Ydre kommun arbetar med ””Food for Life konceptet” vilket syftar till att öka förståelsen hos barn- och elever för matens väg fram till tallriken och vilka aspekter som påverkar i de olika delarna: odling, produktion, transporter och tillagning.
Utgångspunkten för konceptet är närproducerade råvaror i de kommunala måltiderna.
Du som är intresserad av att lämna anbud till Ydre kommuns direktupphandling av närproducerade livsmedel hittar förfrågningsunderlag och anbudsformulär nedan.
Information om leveransadress och leveransfrekvens lämnas via e:post: lovisa.andersson@yde.se
Senast uppdaterad