Alkohol
Alkohol får säljas på tre sätt inom Sverige; i partihandeln, detaljhandeln och på serveringsställen. Partihandel får bara bedrivas av den som har fått partihandelstillstånd. En viktig del av den svenska alkoholpolitiken är Systembolagets monopol på detaljhandel med starkare alkoholdrycker. Folköl få däremot säljas i vanlig detaljhandel, efter en anmälan till tillsynsmyndigheten. Likaså får man servera folköl om man anmält detta till myndigheten och kan visa att man följer reglerna. Starkare alkoholdrycker får man bara sälja om man har ett så kallat Serveringstillstånd.
Serveringstillstånd
Det finns olika typer av tillstånd beroende på vad det är för verksamhet som ska bedrivas, och det finns lite olika bestämmelser beroende på vilken typ man ansökt om. Ansökan om serveringstillstånd görs på blanketten Ansökan om Serveringstillstånd som du hittar under blanketter, och skickar den till Samhällsbyggnadskontoret. Det är viktigt att du skickar med de bilagor som krävs, för att handläggningen ska gå så fort som möjligt. Ansökan ska ske i god tid för att utredningen ska hinna genomföras. Man får räkna med max 4 månaders handläggning, men i normalfallet går det fortare. Innan handläggningstiden startar ska eventuella kompletteringar skickas in, och avgiften för prövning ska betalas. Se kommunens Taxor och Avgifter för innevarande år, för mer information.
När ansökan har inkommit och din handläggare meddelar dig att den är komplett så skickas remisser till andra myndigheter, som ska uttala sig om den sökandes personliga lämplighet och ekonomiska skötsamhet. Men även om de personer som tillsynsmyndigheten i dialog med dig bedömer vara Personer med betydande inflytande, s.k. PBI ska prövas. Myndigheten hämtar in uppgifter om bolaget, styrelseledamöter, ägare och huvudmäns engagemang och kopplingar till andra verksamheter. Detta, tillsammans med yttranden från andra myndigheter, och de uppgifter Ni lämnat i ansökan ligger till grund för en utredning av huruvida bolaget och personerna är lämpliga utifrån lagstiftningens krav, samt om de har skött sina åtaganden mot ”det allmänna”. Uppgifterna som hämtas ut kan vara an känslig art och behandlas självklart inom ramen för Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Innan man får ett serveringstillstånd ska man också göra ett s.k. Kunskapsprov, för att visa att man förstår reglerna och det ansvar som alkoholservering innebär. Om det är ett bolag som söker tillstånd ska normalt sett minst hälften av styrelsens ledamöter göra provet. Man bokar provet hos kommunens alkoholhandläggare.
Servering av folköl
Info kommer.
Handel med folköl
Info kommer.
Egenkontroll
Info kommer.
Tillsyn & årlig avgift
Verksamheter med serveringstillstånd eller registrerad servering av folköl ska få inre och/eller yttre tillsyn regelbundet.
Inre tillsyn innebär att tillsynsmyndigheten kontrollerar att man efterlever lagstiftningens krav på ekonomisk och personlig lämplighet, samt att man har registrerat giltiga uppgifter hos kommunen. Detta görs genom att vi skickar remisser till andra myndigheter och i vissa fall begär in uppgifter och dokumentation från tillståndshavaren, som vi sedan granskar. Efter att vi gjort inre tillsyn så kommer ni meddelas om detta.
Yttre tillsyn innebär att vi kommer ut och besöker verksamheten på plats. Ibland kommer vi tillsammans med andra myndighetsrepresentanter, detta kan ske både efter bokning, och oanmält.
Tillsynen ska enligt lag bekostas av verksamheterna. Den årliga avgiften omfattar kommunens hela tillsynsarbete och i det ingår bland annat inre och yttre tillsyn, inläsning, restid och efterarbete. Alltså allt arbete som krävs för inspektioner och kontroll av restaurangverksamheten. Kostnaden är uppdelad på en fast och en rörlig del, den senare beror på hur stor omsättning ert serveringsställes alkoholförsäljning har och baseras på uppgifter i restaurangrapporten. Se kommunens Taxor och Avgifter för innevarande år, för mer information.
Lagar & regler
När man har ett serveringstillstånd så är man skyldig att hålla sig uppdaterad om, och följa, reglerna. Regelverket består av förordningar, lagar och föreskrifter, samt ibland vissa lokala riktlinjer. Kommunens riktlinjer hittar du här?
De viktigaste reglerna att känna till och förstå finns i Alkohollagen (2010:1622). Alla regler om alkohol finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Miljö- och livsmedelsinspektör
Sara Jonsson
sara.jonsson@ydre.se
0381-66 12 92
Senast uppdaterad