Alkohol
Alkohol får säljas på fyra sätt inom Sverige. I partihandeln, detaljhandeln, i producenternas gårdsbutiker och på serveringsställen. Partihandel får bara bedrivas av den som har fått partihandelstillstånd. En viktig del av den svenska alkoholpolitiken är Systembolagets monopol på detaljhandel med starkare alkoholdrycker. Folköl få däremot säljas i vanlig detaljhandel, efter en anmälan till tillsynsmyndigheten. Likaså får man servera folköl om man anmält detta till myndigheten och kan visa att man följer reglerna. Starkare alkoholdrycker får man bara sälja om man har ett så kallat Serveringstillstånd eller Gårdsförsäljningstillstånd. Det är kommunen som meddelar sådana tillstånd och utövar tillsyn. För både tillståndsprövningen/anmälan och och tillsynen så betalar man avgifter enligt kommunens gällande taxa.
Gårdsförsäljning
Från och med 1 Juni 2025 får man bedriva gårdsförsäljning om man har ett särskilt tillstånd. Bestämmelserna om gårdsförsäljning gäller i sex år och ska utvärderas under den perioden.
Förutsättningarna för att kunna få ett tillstånd är enligt alkohollagen att:
- tillverkaren är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker,
- tillverkarens årsproduktion inte överstiger viss volym samt att,
- försäljningen sker från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen av den aktuella alkoholdrycken sker. Tillverkare av vin ska dessutom tillverka vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar.
Den som fått tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska ha ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs. Programmet ska bifogas när ansökan om tillstånd skickas till kommunen. Utöver detta ska samma regler gälla som för den som ansöker om serveringstillstånd, det vill säga att tillståndshavaren ska vara både ekonomiskt och personligt lämplig, tllståndet ska gälla en avgränsad yta och sökanden ska ha avlagt ett prov för att visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.
Innan kommunen beslutar om tillstånd ska ett yttrande från Polismyndigheten tas in. Den personliga och ekonomiska lämpligheten utvärderas också med hjälp av uppgifter både från bolaget och andra myndigheter. Det kan därför ta tid innan utredningen är genomförd, och beslutet meddelas.
Ett tillstånd för gårdsförsäljning gäller den specifika drycken som man tillverkar, tillståndet kan inte gälla tills vidare, utan ska gälla för en viss tid. Eftersom regleringen föreslås vara tidsbegränsad kan ett tillstånd som längst gälla fram till det datum då lagens bestämmelser upphör.
Om man beviljas gårdsförsäljningstillstånd så får man erbjuda provsmakning i samband med försäljningen, då behöver man inte ansöka om särskilt provsmakningstillstånd.
Man får bara sälja alkoholdryckerna till deltagare i ett besöksarrangemang som varar i minst 30 minuter och har kunskapshöjande inslag (exempelvis gällande tillverkningsprocessen, råvarorna etc.) samt information om alkoholens skadeverkningar. Kraven på försäljningen , egenkontrollen och besöksarrangemanget beskrivs med utförligt i Folkhälsomyndighetens Föreskrifter och allmänna råd om gårdsförsäljning (HSLF-FS 2025:14).
Enligt lagen gäller bl.a. följande krav vid gårdsförsäljning:
- Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
- Det finns begränsningar för hur stor mängd varje person får köpa.
- Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.
- Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillståndshavaren disponerar. Det finns inget krav på att ha en lokal inomhus.
- Flera tillståndshavare får inte ha ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.
- Försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än 20:00. I övrigt får den kommun som har meddelat tillståndet avgöra under vilka tider som försäljning får ske. Försäljning får ske alla veckodagar. Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.
- Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.
- Marknadsföring ska vara särskilt måttfull och uppfylla kraven i Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av alkoholdrycker (KOVFS 2023:1)
Om ni vill ansöka om gårdsförsäljningstillstånd så fyller ni i blanketten Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd Pdf, 40 kB. och skickar den tillsammans med de efterfrågade bilagorna. Vid frågor kontaktar ni alkoholhandläggaren.
Egenkontroll
Egenkontrollen ska säkerställa att lagstiftningens krav följs. Egenkontrollprogrammet (EKP) ska omfatta de rutiner som lämpligen krävs för att ovan nämnda, och övriga av kraven i alkohollagen och tillhörande föreskrifter efterlevs.
Enligt 8 § i HSLF-FS 2025:14 ska egenkontrollprogrammet innehålla:
- Företagets namn,
- uppgifter om verksamheten,
- datum för upprättande och i förekommande fall datum för uppdatering.
Och omfatta verksamhetens rutiner för:
- hur besöksarrangemang genomförs,
- hur information om alkoholens skadeverkningar lämnas i samband med arrangemangen.
- hur ålderskontroll sker vid försäljning,
- hur verksamheten säkerställer att alkoholdrycker inte lämnas ut till någon som inte har rätt att köpa varorna och hur ett nekande av försäljning hanteras,
- hur verksamheten säkerställer att försäljning endast sker till den som deltagit i ett besöksarrangemang i samband med aktuellt köp,
- hur verksamheten säkerställer att försäljning till besökaren inte överskrider tillåten mängd,
- hur försäljningsansvarig personal och övrig personal informeras och får det stöd som de behöver för att kunna följa alkohollagens allmänna bestämmelser och anslutande föreskrifter,
- hur tillverkaren följer upp produktionsvolymen av olika dryckesslag,
- på vilket sätt tillverkaren uppfyller kraven på oberoende i 1 kap. 13§ alkohollagen (2010:1622)
- hur prissättningen av alkoholdryckerna görs,
- hur prissättningen av besöksarrangemanget görs,
- hur marknadsföringsregleran i 7 kap. alkohollagen beaktas vid besöksarrangemanget.
Serveringstillstånd
Det finns olika typer av tillstånd beroende på vad det är för verksamhet som ska bedrivas, och det finns lite olika bestämmelser beroende på vilken typ man ansökt om. Ansökan om serveringstillstånd görs på blanketten Ansökan om Serveringstillstånd som du hittar under blanketter, och skickar den till Samhällsbyggnadskontoret. Det är viktigt att du skickar med de bilagor som krävs, för att handläggningen ska gå så fort som möjligt. Ansökan ska ske i god tid för att utredningen ska hinna genomföras. Man får räkna med max 4 månaders handläggning, men i normalfallet går det fortare. Innan handläggningstiden startar ska eventuella kompletteringar skickas in, och avgiften för prövning ska betalas. Se kommunens Taxor och Avgifter för innevarande år, för mer information.
När ansökan har inkommit och din handläggare meddelar dig att den är komplett så skickas remisser till andra myndigheter, som ska uttala sig om den sökandes personliga lämplighet och ekonomiska skötsamhet. Men även om de personer som tillsynsmyndigheten i dialog med dig bedömer vara Personer med betydande inflytande, s.k. PBI ska prövas. Myndigheten hämtar in uppgifter om bolaget, styrelseledamöter, ägare och huvudmäns engagemang och kopplingar till andra verksamheter. Detta, tillsammans med yttranden från andra myndigheter, och de uppgifter Ni lämnat i ansökan ligger till grund för en utredning av huruvida bolaget och personerna är lämpliga utifrån lagstiftningens krav, samt om de har skött sina åtaganden mot ”det allmänna”. Uppgifterna som hämtas ut kan vara an känslig art och behandlas självklart inom ramen för Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Innan man får ett serveringstillstånd ska man också göra ett s.k. Kunskapsprov, för att visa att man förstår reglerna och det ansvar som alkoholservering innebär. Om det är ett bolag som söker tillstånd ska normalt sett minst hälften av styrelsens ledamöter göra provet. Man bokar provet hos kommunens alkoholhandläggare.
Servering av folköl
Info kommer.
Handel med folköl
Info kommer.
Lagar & regler
När man har ett serveringstillstånd så är man skyldig att hålla sig uppdaterad om, och följa, reglerna. Regelverket består av förordningar, lagar och föreskrifter, samt ibland vissa lokala riktlinjer.
De viktigaste reglerna att känna till och förstå finns i Alkohollagen (2010:1622). Alla regler om alkohol finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Tillsyn & årlig avgift
Verksamheter med serveringstillstånd eller registrerad servering av folköl ska få inre och/eller yttre tillsyn regelbundet.
Inre tillsyn innebär att tillsynsmyndigheten kontrollerar att man efterlever lagstiftningens krav på ekonomisk och personlig lämplighet, samt att man har registrerat giltiga uppgifter hos kommunen. Detta görs genom att vi skickar remisser till andra myndigheter och i vissa fall begär in uppgifter och dokumentation från tillståndshavaren, som vi sedan granskar. Efter att vi gjort inre tillsyn så kommer ni meddelas om detta.
Yttre tillsyn innebär att vi kommer ut och besöker verksamheten på plats. Ibland kommer vi tillsammans med andra myndighetsrepresentanter, detta kan ske både efter bokning, och oanmält.
Tillsynen ska enligt lag bekostas av verksamheterna. Den årliga avgiften omfattar kommunens hela tillsynsarbete och i det ingår bland annat inre och yttre tillsyn, inläsning, restid och efterarbete. Alltså allt arbete som krävs för inspektioner och kontroll av restaurangverksamheten. Kostnaden är uppdelad på en fast och en rörlig del, den senare beror på hur stor omsättning ert serveringsställes alkoholförsäljning har och baseras på uppgifter i restaurangrapporten. Se kommunens Taxor och Avgifter för innevarande år, för mer information.

Miljö- och livsmedelsinspektör
Sara Jonsson
sara.jonsson@ydre.se
0381-66 12 92
Senast uppdaterad
Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, riva eller förändra
- Avfall och renhållning
- Samhällsplanering
- Energi och uppvärmning
- Kartor och geodata
- Taxor och avgifter
- Hälsoskydd
- Miljö
- Alkohol, tobak och receptfria läkemedel
- Livsmedel och dricksvatten
- Vatten och kommunalt avlopp
- Eget avlopp
- Trafik och gata
- Natur
- Anslagstavla
- FAQ (Vanligt ställda frågor)