Överförmyndare
Överförmyndare
Många människor i vårt samhälle klarar inte av att ta hand om sig själva och sin egendom. Det kan handla om omyndiga personer eller personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan bevaka sin rätt. För dessa personer finns stöd- och hjälpinsatser att få i form av god man, förvaltare eller förmyndare.
Överförmyndare i samverkan
Överförmyndaren är en myndighet inom kommunen som har till uppgift att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. Hit vänder man sig också om man behöver ha ett förvaltarfrihetsbevis.
Vimmerby kommun, Kinda kommun, Åtvidabergs kommun och Ydre kommun har en gemensam tjänstemannaorganisation för överförmyndarverksamheten från och med den 1 januari 2015. Namnet på den gemensamma organisationen är Överförmyndare i samverkan (ÖVIS), med placering i Stadshuset i Vimmerby.
Överförmyndare i samverkan nås enligt nedan:
Telefontider: måndag-torsdag 10.00 – 12.00
Telefonnummer: 010-356 90 00
Mailadress: ovis@vimmerby.se
Besöksadress: Stadshuset i Vimmerby
Postadress: Överförmyndare i samverkan, Stadshuset, 598 81 Vimmerby
Överförmyndare i Ydre
Åke Engström
Blanketter
Hämtas här från Överförmyndare i samverkans blankettsida.
Förmyndare
Förmyndare
Normalt är det barnets föräldrar som är barnets förmyndare och i den egenskapen förvaltar barnets egendom. När barnet fyllt 16 år ska han eller hon däremot ha möjlighet att påverka viktiga beslut.
Förmyndaren företräder barn under 18 år i frågor som gäller barnets egendom.
Huvudregeln i Föräldrabalken innebär att om föräldrar är förmyndare så bestämmer de själva hur deras barns tillgångar ska användas eller placeras. Det kallas för fri förvaltning. Den fria föräldraförvaltningen innebär att föräldrarna, utan någon överförmyndarkontroll, ska använda barnets tillgångar till barnets bästa.
I följande fall måste ett barn få en god man:
- om både barn och förälder är delägare i samma dödsbo
- om barnet ska köpa en fastighet eller bostadsrätt tillsammans med en förälder
- om en förälder ska låna barnets pengar
En god man som tillfälligt ska ta tillvara barnets intressen i en viss angelägenhet förordnas av överförmyndarenheten.
God man / Förvaltare
God man/Förvaltare
Många i samhället är i behov av din hjälp. De kan behöva stöd med att kontakta myndigheter, se till att de får rätt vård eller hjälp med att betala räkningar. Genom att bli god man eller förvaltare kan du spela en viktig roll och göra skillnad i dessa människors liv.
God man
En god man handlar alltid på uppdrag av den enskilde (huvudmannen) och kan inte göra något mot dennes vilja. God man kan inte tillsättas utan att den enskilde själv önskar hjälpen. Uppdraget är viktigt eftersom tanken är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga.
Uppdraget som god man/förvaltare kan innefatta att:
- bevaka rätt, till exempel att bevaka huvudmannens intressen i samband med lägenhetsförsäljning eller -avveckling, bouppteckning/arvskifte eller ansökan om exempelvis vård och annat boende eller olika slags bidrag
- förvalta egendom, avser ekonomin i sin helhet, det vill säga inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Uppdraget kan också begränsas till att endast avse en viss del av huvudmannens egendom som till exempel en fastighet eller ett arv
- sörja för person, att se till att den sociala situationen fungerar på ett tillfredsställande sätt, exempelvis genom personlig kontakt med huvudmannen, dennes anhöriga och eventuell vårdpersonal.
Förvaltare
Det är inte alltid det räcker med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt. Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom, kan tingsrätten förordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste, alltid eller i vissa fall, ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller annan rättshandling. En förvaltare råder alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet.
När kan det bli aktuellt med god man eller förvaltare? En person kan få en god man eller förvaltare av många olika anledningar. Oftast är man på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv. Vardagen kan bli lättare för en person med funktionshinder med att ha en god man, som till exempel kan sköta kontakterna med sociala myndigheter och andra. För många kan en god man eller förvaltare vara livsviktig för att minska skadeverkningar av missbruk eller sjukdom. Personen kan då få hjälp att hantera räkningar och ta kontakt med sociala myndigheter.
Hur går det till?
Ansökan till Tingsrätten kan göras av personen själv eller av en nära anhörig. I vissa fall ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare bör utses. Det är Tingsrätten som fattar beslut. Vänd dig till överförmyndaren i din kommun om du behöver stöd och hjälp.
Upphörande Om en god man/förvaltare
Om god man/förvaltare inte längre behövs ska godmanskapet/förvaltarskapet upphöra. Beslut om upphörande av godmanskap/förvaltarskap för den som varit sjuk eller av annan anledning behövt hjälp att bevaka sin rätt fattas av Tingsrätten. Om huvudmannen dör behöver dock inte Tingsrätten fatta beslut om att godmanskapet/förvaltarskapet ska upphöra. Kontakta överförmyndaren för vidare information om handläggningen.
Vem kan bli god man eller förvaltare?
Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. Den som är underårig eller som själv har förvaltare får inte vara god man. Det är inget som hindrar att en anhörig förordnas till god man åt den som behöver detta. Är du intresserad av att ta uppdrag som god man eller förvaltare kontaktar du handläggare på överförmyndarkontret eller fyller i en intresseanmälan och skickar till Överförmyndare.
Överförmyndare i samverkan nås enligt nedan:
Telefontider: måndag-torsdag 10.00 – 12.00
Telefonnummer: 010-356 90 00
Mailadress: ovis@vimmerby.se
Besöksadress: Stadshuset i Vimmerby
Postadress: Överförmyndare i samverkan, Stadshuset, 598 81 Vimmerby
Överförmyndare i Ydre
Åke Engström
Behov av god man eller förvaltare?
Behov av god man eller förvaltare?
Om du har svårt att själv sköta din ekonomi, bevaka dina rättigheter och intressen, kan du få hjälp av en god man eller förvaltare.
God man
Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten om det behövs besluta att anordna godmanskap för honom eller henne.
Uppgifterna varierar och är beroende av hur förordnandet är utformat men det kan till exempel handla om att hjälpa till med ansökningar till myndigheter, se till att räkningar blir betalda eller att företräda huvudmannen vid olika rättshandlingar.
För att en god man ska kunna förordnas krävs den enskildes samtycke. Är den hjälpbehövandes tillstånd sådant att ett samtycke inte kan ges ska i stället behovet av en god man styrkas genom ett läkarintyg. Läkarintyget ska styrka att den enskilde är ur stånd att vårda sig eller sin egendom.
Förvaltare
Om en person är i behov av stöd genom en god man, inte kan få hjälp på annat sätt samt tar irrationella beslut som innebär skada för sig själv eller sin egendom, då är det dags att se om personen kanske behöver hjälp genom en förvaltare.
Förvaltarskapet är många gånger även till för att skydda huvudmannen mot att andra människor utnyttjar honom eller henne. Skillnaden mellan förvaltarskap och godmanskap är att förvaltarskapet är en tvingande hjälpåtgärd medan godmanskapet är en helt frivillig stödåtgärd för den enskilde.
Den som får förvaltare mister i princip all rättshandlingsförmåga, förmågan att själv med bindande verkan till exempel ingå olika avtal. Förvaltarskapet omprövas varje år av överförmyndarnämnden.
Senast uppdaterad