Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 23
Måndag 5/6
FRUKOST: Polentagröt, pålägg
LUNCH: Fylld korv i sås, potatis, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Fruktmousse
KVÄLLSMAT: Gazpachosoppa, vitlöksklick, bröd
Tisdag 6/6 Sveriges nationaldag
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Kökets grekiska färsbiff, klyftpotatis, tzatziki, grekisk sallad
EFTERRÄTT: Sverigebakelse
KVÄLLSMAT: Kycklingpaj, sallad
Onsdag 7/6
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Panerad fisk, kall sås, potatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
KVÄLLSMAT: Blodpudding, bacon, lingonsylt, vitkålssallad
Torsdag 8/6
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Kasslergratäng, sallad
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
KVÄLLSMAT: Kroppkakor, skirat smör, grönsaker
Fredag 9/6
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Bygårdens köttgryta, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Sockerkaka med plommon
KVÄLLSMAT: Solskenslasagne, rivna morötter
Lördag 10/6
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, sill
LUNCH: Stekt kycklinglårfilé, ugnsrostade rotsaker, kall sås, råkost
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
KVÄLLSMAT: Sylta, rödbetssallad, potatis, tomat & gurka
Söndag 11/6
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Laxsås, spaghetti, sallad
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
KVÄLLSMAT: Prinskorv, svampstuvning, stekt potatis, grönsaker
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 24
Måndag 12/6
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, råkost
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
KVÄLLSMAT: Krämig tomatsås, pasta, grönsaker
Tisdag 13/6
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Stekt fisk, citronsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Frukt
KVÄLLSMAT: Fläskkorv, pepparrotssås, potatis, kokta morötter
Onsdag 14/6
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg, ägg
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Pannkaka, grädde, sylt
KVÄLLSMAT: Omelett, grönsaksstuvning, potatis, sallad
Torsdag 15/6
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, äppelmos
15/6 LUNCH: Morotslasagne, sallad
EFTERRÄTT: Päronkräm
KVÄLLSMAT: Kallskuren skinka, legymsallad, potatis
Fredag 16/6
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med rosepeppar, ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Sill, gräddfil, potatis, gräslök, råkost
Lördag 17/6
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, sylt, ägg
LUNCH: Viltwallenbergare, kantarellsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Äppelkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes sallad
Söndag 18/6
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kotlett i ugn, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Yoghurtpannacotta med exotisksås
KVÄLLSMAT: Skaldjurspaj, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 21
Måndag 22/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, potatis, broccoli, gelé
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
KVÄLLSMAT: Grönsakssoppa, smörgås
Tisdag 23/5
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med dill och räkor, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
KVÄLLSMAT: Pastagratäng med skinka, råkost
Onsdag 24/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt, pålägg
LUNCH: Kryddig kycklinggryta, potatis, grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets hallonsoppa
KVÄLLSMAT: Gubbalåda, grönsaker
Torsdag 25/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg, ägg
2LUNCH: Chili con carne, ris, rivna morötter
EFTERRÄTT: Björnbärskaka
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes, sallad
Fredag 26/5
FRUKOST: Grahamsgröt,, pålägg
LUNCH: Stekt fisk, kall örtsås, potatis, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
KVÄLLSMAT: Korv, bröd, klyftpotatis, grillgurka, sallad
Lördag 27/5
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
KVÄLLSMAT: Ost & grönsakspaj, sallad
Söndag 28/5 Mors dag
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg, ägg, sill
LUNCH: Kyckling i ajvartäcke, ugnsrostade rotfrukter, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Tårta
KVÄLLSMAT: Baconlåda, råkost
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 22
Måndag 29/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, grönsaker
EFTERRÄTT: Päronsoppa
KVÄLLSMAT: Köttfärspaj, sallad
Tisdag 30/5
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Fläskgryta med morot och purjolök, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Persikokaka
KVÄLLSMAT: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, rivna morötter
Onsdag 31/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
KVÄLLSMAT: Fiskbullar i skaldjurssås, potatis, ärtor
Torsdag 1/6
FRUKOST: Slätvälling, ägg, pålägg
LUNCH: Sommarsoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ananaspaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Fredag 2/6
FRUKOST: Havregrynsvälling, äppelmos, pålägg
LUNCH: Pastasallad med kyckling, dressing, brytbröd
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
KVÄLLSMAT: Skinklåda, sallad
Lördag 3/6
FRUKOST: Grahamsgröt, sylt, pålägg
LUNCH: Kökets cevapcici, ajvarsås, klyftpotatis, sallad
EFTERRÄTT: Marängsviss
KVÄLLSMAT: Rostbiff, potatissallad, råkost
Söndag 4/6
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos , ägg, sill, pålägg
LUNCH: Panerad fisk, remouladsås, potatis, ärter
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Kökets pizza, vitlökssås, pizzasallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 23
Måndag 5/6
LUNCH: Fylld korv i sås, potatis, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Fruktmousse
Tisdag 6/6 Nationaldagen
LUNCH: Kökets grekiska färsbiff, klyftpotatis, tzatziki, grekisk sallad
EFTERRÄTT: Sverigebakelse
Onsdag 7/6
LUNCH: Panerad fisk, kall sås, potatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
Torsdag 8/6
LUNCH: Kasslergratäng, sallad
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
Fredag 9/6
LUNCH: Bygårdens köttgryta, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Sockerkaka med plommon
Lördag 10/6
LUNCH: Stekt kycklinglårfilé, ugnsrostade rotsaker, kall sås, råkost
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
Söndag 11/6
LUNCH: Laxsås, spaghetti, sallad
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 24
Måndag 12/6
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, råkost
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
Tisdag 13/6
LUNCH: Stekt fisk, citronsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Frukt
Onsdag 14/6
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Pannkaka, grädde, sylt
Torsdag 15/6
LUNCH: Morotslasagne, sallad
EFTERRÄTT: Päronkräm
Fredag 16/6
LUNCH: Kycklinggryta med rosepeppar, ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
Lördag 17/6
LUNCH: Viltwallenbergare, kantarellsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Äppelkaka, grädde
Söndag 18/6
LUNCH: Kotlett i ugn, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Yoghurtpannacotta med exotisksås
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 21
Måndag 22/5
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, potatis, broccoli, gelé
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
Tisdag 23/5
LUNCH: Fiskgratäng med dill och räkor, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
Onsdag 24/5
LUNCH: Kryddig kycklinggryta, potatis, grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets hallonsoppa
Torsdag 25/5
LUNCH: Chili con carne, ris, rivna morötter
EFTERRÄTT: Björnbärskaka
Fredag 26/5
LUNCH: Stekt fisk, kall örtsås, potatis, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
Lördag 27/5
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
Söndag 28/5 Morsdag
LUNCH: Kyckling i ajvartäcke, ugnsrostade rotfrukter, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Tårta
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 22
Måndag 29/5
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, grönsaker
EFTERRÄTT: Päronsoppa
Tisdag 30/5
LUNCH: Fläskgryta med morot och purjolök, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Persikokaka
Onsdag 31/5
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
Torsdag 1/6
LUNCH: Sommarsoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ananaspaj, vaniljvisp
Fredag 2/6
LUNCH: Pastasallad med kyckling, dressing, brytbröd
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
Lördag 3/6
LUNCH: Kökets cevapcici, ajvarsås, klyftpotatis, sallad
EFTERRÄTT: Marängsviss
Söndag 4/6
LUNCH: Panerad fisk, remouladsås, potatis, ärter
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad