Gå till innehåll

Krisinformation

Sök

MAT INOM SKOLA OCH BARNOMSORG

Maten är viktig

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna ska grundläggas och främja en god folkhälsa. Måltiden ska ge stimulans, tid för återhämtning och en trevlig samvaro. Att få bra matvanor är viktigt för att må bra, växa, utvecklas, orka träna och gå i skolan eller arbeta.

Kost innefattar allt vad vi äter och dricker. Det handlar om när, var och hur vi äter. Situationen då vi äter tillsammans är viktig för oss som sociala individer, då mönster formas för hur vi beter oss i samvaro med andra. Barn behöver vuxna som förebilder och stöd, och ger samtidigt tillfälle till samtal.

Som grund följer vi SLVs (Livsmedelsverket) riktlinjer för måltider i skolan.

Frukost

För de som går på förskola och fritids serveras frukost alla dagar. Frukosten består av havregrynsgröt, äppelmos eller lingonsylt, mjölk, fil eller yoghurt, flingor/müsli, mjukt och hårt bröd, matfett, varierat pålägg och grönsaker. Frukosten ska ge ca 25 % av dagsbehovet av energi och näringsämnen.

Lunchen

Varje dag serverar vi cirka 550 luncher till förskolor och skolor i Asby, Hestra, Rydsnäs och Österbymo. Lunchen består av salladsbord, varmrätt, knäckebröd, smörgåsmargarin och som dryck lättmjölk, mellanmjölk eller vatten. Lunchen ska ge ca 30 % av dagsbehovet vad gäller energi och näringsämnen.

Specialkost

Från och med vårterminen 2017 krävs läkarintyg för att få specialkost av medicinska skäl. Kopia av läkarintyget bifogas ansökningsblanketten om specialkost som finns under blanketter och dokument. För specialkost av religiösa och etiska skäl serveras lakto-ovo-vegetarisk kost; intyg ska fyllas i även för detta och lämnas till skolsköterska/kostenhet.

För mer information kring kommunens policy om specialkost, se fliken Specialkost under Mat inom skola och barnomsorg. För ansökningsblankett att bifoga läkarintyget, se under Blanketter och dokument.

Mellanmål

Även mellanmål serveras de som är på förskola och fritids. Mjölk, fil eller yoghurt müsli/ flingor, bröd, pålägg, grönsaker och frukt är exempel på bra mellanmål. Vissa dagar något förstärkt. Ett bra mellanmål minskar risken för småätande. Mellanmålet ska ge ca 5 % av dagsbehovet av näring och energi. Det ska inte vara istället för lunchen, utan bara ett tillskott tills man kommer hem och äter middag.

Aktuell matsedel

Finns i Appen Skolmaten

 

Information om skolmjölksstöd

Mjölk

EU ger stöd till förskolor, skolor och gymnasium som serverar barn och elever mjölk.

Stöd lämnas för konsumtionsmjölk och laktosfri konsumtionsmjölk. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. I Ydre kommun ansöker alla kommunala förskolor och grundskolor om skolmjölksstöd.

Senast uppdaterad