Lov och anmälan
När du ska bygga nytt, ändra eller riva behövs ofta någon form av tillstånd eller lov. Är du osäker på vad som gäller för just din fastighet kan du alltid rådfråga kommunens byggkontor. Kommunen är enligt lag skyldig att ta ut sanktionsavgifter om lovpliktiga åtgärder utförs utan lov.
Bygglov: nybyggnation, om- och tillbyggnation
Vid nybyggnation och i vissa fall vid om- och tillbyggnad behövs bygglov.
Bygglov krävs vanligtvis för ny- och tillbyggnad samt för vissa andra ändringar. Murar och plank kräver också bygglov samt att ändra en byggnads utseende väsentligt. Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar.
För en- och tvåbostadshus samt ekonomibyggnader finns det vissa lättnader i bygglovsplikten. Så kallade ”Attefallshus” kräver inget bygglov, men måste anmälas.
Vid bygglovsansökan behöver följande handlingar lämnas in:
- Situationsplan - skala 1:500 (format A4/A3)
- Planritning - skala 1:100 (format A4/A3)
- Fasadritningar - skala 1:100 (format A4/A3)
- Sektionsritning - skala 1:100 (format A4/A3)
- Blankett - Ansökan om bygglov
- Teknisk beskrivning
- Anmälan av kontrollansvarig
- Förslag till kontrollplan (mall finns i e-tjänsten)
- Blankett - Anmälan om VA-anslutning
Till en bygglovsansökan hör även till att att hålla ett tekniskt samråd, anlita en kontrollansvarig, upprätta en kontrollplan som gås igenom på ett arbetsplatsbesök och till sist hålla ett slutsamråd.
- Tekniskt samråd ska hållas före byggstart. Under ett tekniskt samråd går handläggare och byggherre gemensamt igenom planering för bygget, tekniska detaljer, behover av arbetsplatsbesök och vilken samordning som behövs. Till det tekniska samrådet kallas också den kontrollansvarige.
- En kontrollansvarig har i syfte att säkerställa att byggherren har tillräckligt med kunskap för att uppfylla samhällets krav på bygganden. Såsom stabilitet, brandsäkerhet, energihushållning, tillgänglighetsanpassning. Byggherren utser en certifierad kontrollansvarig.
- Kontrollplan: Vid det tekniska samrådet upprättas en kontrollplan. Den talar om vilka kontroller som ska utföras, vilka intyg eller andra handlingar som skall redovisas. Kontrollplanen ska omfatta sådant som ingår i samhällets krav på byggande. Den genomförda kontrollplanen ligger sedan till grund för utfärdande av slutbesked.
- Arbetsplatsbesök: Vid arbetsplatsbesöket ska kontrollplanen gås igenom och bedömning göras om det finns behov av ytterligare besök.
- Slutsamråd: Slutsamråd ska hållas innan slutbesked lämnas. Detta sker i regel på byggplatsen. Byggnaden får inte tas i anspråk innan slutbesked lämnats.
Här kan du hitta certifierade kontrollansvariga
Riktlinjer för att bygga utanför detaljplanelagt område och sammanhållen bebyggelse Pdf, 60 kB.
Exempelritningar för nybyggnad och tillbyggnad av enbostadshus Pdf, 495 kB.
Förhandsbesked
Om du tänker bygga ett hus som ersättning för ett befintligt på en redan avstyckad tomt kan det vara lämpligt att söka bygglov direkt.
Installation av kamin eller eldstad
Funderar du över att installera en kamin eller eldstad i din bostad? Innan du påbörjar arbetet måste du göra en anmälan till oss på komunen för att säkerställa att utsläppsnivåerna följs och att brandskyddet är uppfyllt. Blankett för anmälan hittar du längre ner på denna sida.
Exempel på eldstäder är braskamin, pelletseldade kaminer, kökspannor, insatser och vedeldade bastuaggregat och alla dessa kräver en anmälan. När du skickar in din anmälan ska följande information finnas tillgänglig:
- planritning på det våningsplan där eldstaden placeras, med eldstaden utpekad
- intyg för kamin eller eldstad. Detta intyg hämtar du smidigast hos återförsäljaren eller på tillverkarens hemsida
- ifylld kontrollplan, kontrollplanen finns på hemsidan och i e-tjänsten
Om du även ska installera någon form av rökkanal behöver du även skicka in:
- fasad- eller sektionsritning där rökkanalens dragning samt höjd gentemot taknocken framgår
- intyg för rökkanalen.
När du skickat in din anmälan och den är komplett får du ett startbesked som innebär att du kan börja installera eldstaden. Startbesked tar vanligtvis cirka två veckor att få efter att din anmälan är komplett. När installationen är klar signerar du din kontrollplan och skickar in den till oss för att bekräfta att du har följt startbeskedet.
När vi fått in en verifierad kontrollplan och ett godkänt besiktningsbevis får du ett slutbesked, och det är först då som du får börja använda din eldstad och rökkanal.
Anmälan ej bygglovspliktig åtgärd
En åtgärd som inte behöver lov kan kräva anmälan, det vill säga vara anmälningspliktig. Exempel på sådana åtgärder är vissa rivningsåtgärder, ändring av byggnaders konstruktion eller planlösning och installation eller väsentlig ändring av tekniska installationer i byggnader. Även uppförande av vissa komplementbyggnader, mindre tillbyggnader av en- och tvåbostadshus, byggande av takkupor samt att inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus kan kräva anmälan.
En anmälningspliktig åtgärd får inte påbörjas innan anmälan har gjorts och byggnadsnämnden har gett ett startbesked. Ett byggnadsverk får inte heller tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat. Om en åtgärd är lovpliktig lämnas en ansökan om lov in, och då behövs inte någon anmälan.
För åtgärder som inte kräver lov krävs det en anmälan vid:
- rivning av en byggnad eller en del av en byggnad,
- nybyggnad eller tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i en detaljplan eller i områdesbestämmelser
- ändring som innebär att konstruktionen av en byggnads bärande delar berörs eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt,
- installation eller väsentlig ändring av hiss, eldstad, rökkanal eller anordning för ventilation i byggnader,
- installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt,
- ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad,
- underhåll av byggnadsverk med särskilt bevarandevärde som omfattas av skyddsbestämmelser som beslutats med stöd av detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen eller motsvarande äldre föreskrifter,
- nybyggnad eller väsentlig ändring av vindkraftverk,
- uppförande eller tillbyggnad av ett komplementbostadshus på högst 30 m2,
- uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad på högst 30 m2,
- ändring av en komplementbyggnad så att den blir ett komplementbostadshus på högst 30 m2,
- tillbyggnad på högst 15 m2,
- byggande av högst 2 takkupor, och
- inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus.
Strandskydd
Stränderna vid hav, sjöar och vattendrag är viktiga naturområden för både människor, djur- och växtliv. Tack vare strandskyddet kan vi bada och promenera längs stränderna. Strandskyddet är också till för djur och växter som lever på och nära stränderna eller i vattnet.
Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Bilden visar ett exempel på utbredningen av generellt och utökat strandskydd. Klicka på bilden för att se den i ett större format. Illustration: Ulrika Åkerlund /Boverket.
Det gäller inom strandskyddat område
Inom ett strandskyddat område får du inte bygga nya byggnader. Du får inte heller ändra byggnaders användning om det hindrar allmänheten från att vara i området. Det finns fler åtgärder som inte är tillåtna, till exempel att anlägga bryggor, sätta upp staket, schakta, spränga eller fälla träd.
Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.
Du kan ansöka om dispens från strandskyddet
Om du vill bygga eller ändra något inom ett strandskyddat område kan du ansöka om dispens. Du kan få dispens från strandskyddet om du har ett särskilt skäl.
Exempel på särskilda skäl:
- Platsen används redan på ett lagligt sätt för privat bruk.
- Till exempel om man ersätter ett hus som brunnit ner eller rivits eller bygger en komplementbyggnad nära huvudbyggnaden.
- Platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller en väg.
- Byggnaden måste ligga i eller vid vattnet för att fungera.
- Byggnaden behövs för att en pågående verksamhet ska kunna växa.
- Det finns ett starkt intresse för att byggnaden ska finnas.
Även om du får ett beslut om dispens, gäller strandskyddet för platsen fortfarande. Dispensen betyder bara att du får tillstånd att genomföra just det bygge eller den åtgärd du har fått dispens för.
Ansökan om strandskyddsdispens
E-tjänst för strandskyddsdispens
Ansökan via blankett Pdf, 211 kB.
Vill du läsa mer?
Information om strandskyddstillsyn
När kommunen får reda på överträdelser mot strandskyddsreglerna har det ibland blivit en skada på allmänhetens möjlighet att vistas vid stranden och ibland har det skett skada på växt- och djurlivet.
1. ANMÄLNINGAR
Ofta får kommunen reda på överträdelser mot strandskyddsreglerna genom att någon anmäler en otillåten åtgärd. Ibland upptäcker vi överträdelser när personal är på platsbesök.
2. VAD HÄNDER OM NÅGON BRYTER MOT REGLERNA?
Om kommunen får reda på att någon brutit mot reglerna för strandskydd så startas en utredning och den person eller organisation som har utfört åtgärden kontaktas. Det går att ansöka om dispens i efterhand. I vissa fall kan kommunen ge dispens, men många gånger medger inte reglerna det.
3. RÄTTA TILL DET SOM ÄR FEL
Om kommunen inte kan ge dispens i efterhand så tas ett beslut om ett så kallat föreläggande om rättelse. Det är ett beslut som visar vad som ska rättas till. Den eller de personer som har gjort den otillåtna åtgärden har alltid möjlighet att förklara och lämna synpunkter på kommunens ställningstagande innan beslutet fattas. Det förekommer att kommunen, efter förklaring från den eller de berörda personerna, avskriver ärendet, det vill säga lägger ner det.
4. VITE – BÖTER OM DU INTE RÄTTAR TILL FELET
Föreläggandet om rättelse kombineras ofta med ett vite. Ett vite är ett besämt pengabelopp som kan liknas vid en bot. Vite kan undvikas om kommunens beslut efterlevs och det som är fel rättas till.
Om felet inte rättas till ansöker kommunen hos Mark- och miljödomstolen om att du ska betala vitet. Vitet är normalt lite högre än kostnaden att rätta till det som är fel.
Kommunen kan begära att fler viten tas ut tills det som är fel har rättats till.
5. ÖVERTRÄDELSER ÄR STRAFFBARA
Kommunen är skyldig att anmäla överträdelser till Åklagamyndigheten. Åklagarmyndigheten kan gå vidare och åtala den ansvarige. Åklagaren avgör om den otillåtna handlingen är tillräckligt allvarlig för att möjligen vara brottslig. I slutänden är det en domstol som avgör om åtgärden är ett brott.
Kommunen kan alltid begära att felet rättas till, oavsett om det är ett brott eller inte.
Attefallshus vid en- eller tvåbostadshus
Du får uppföra ett attefallshus i omedelbar närhet av ett en-eller tvåbostadshus. Attefallshuset får vara högst 30,0 kvadratmeter oavsett om det är en komplementbyggnad (garage, förråd etc) eller om det är ett komplementbostadshus. Den högsta höjden från medelmarknivå till taknock får vara högst 4,0 meter. Om ett Attefallshus placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande.
Ett Attefallshus får inte uppföras närmare än 4,5 meter från allmän plats (gata, väg eller park m.m.), i så fall måste du söka bygglov.
Observera att det kan krävas andra tillstånd för att uppföra ett Attefallshus, t.ex. om byggnaden placeras inom ett strandskyddat område. Om du är osäker på vad som gäller är du alltid välkommen att kontakta oss. En anmälningspliktig åtgärd får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked.
Vad ska en anmälan som gäller en attefallsåtgärd innehålla?
- Blankett - Anmälan (ej bygglovspliktig åtgärd)
- Blankett - Teknisk beskrivning
- Situationsplan, skala 1:500
- Planritning, skala 1:100
- Fasadritning, skala 1:100
- Sektionsritning, skala 1:100
- Ifylld kontrollplan, kontrollplanen finns på hemsidan och i e-tjänsten
Friggebod
En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Därför måste det finnas ett bostadshus på tomten när du börjar bygga. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med någon annan byggnad. Du får bygga en eller flera friggebodar på samma fastighet, den sammanlagda arean får högst vara 15 m2.
Du behöver inte bygglov för att bygga en friggebod, du behöver inte heller göra en bygganmälan och invänta startbesked.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara en friggebod:
- Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
- Den ska vara en komplementbyggnad
- Den får vara högst 15,0 m2
- Taknockshöjden får vara högst 3,0 meter
- Den ska vara fristående
- Den ska placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus
- Den ska placeras minst 4,5 meter från fastighetsgräns. Du får bygga närmare fastighetsgräns om grannfastighetens samtliga delägare godkänner det. Godkännande kan till exempel lämnas genom att varje delägare skriver under på en situationsplan som visar friggebodens tänkta placering.
- Friggebodar får inte stå närmare gata, park eller annan allmän platsmark än 4,5 meter.
Mer information om friggebodar finns på Boverkets hemsida. Läs mer här.
Glöm inte att vid ny avloppsanslutning, till exempel om du planerar att bygga ett badrum i ditt friggebod, krävs en avloppsansökan via miljökontoret för enskild avlopp. Använd denna e-tjänst för det.
För kommunalt avlopp, kontakta VA-, Gata-, Parkenheten.
Om du avser installera en eldstad måste en bygganmälan göras. Läs mer under installation av kamin eller elstad.
Rivningslov
Rivningslov behövs för att riva byggnader inom detaljplanlagt område. Rivningen kan omfatta hela byggnaden eller del av den. Med ansökan om rivningslov ska situationsplan bifogas där det framgår vilken byggnad som skall rivas och en kontrollplan.
Om det vid rivningsåtgärder kan antas uppkomma rivningsmaterial som innehåller farligt avfall ska detta framgå av anmälan. I kontrollplanen ska det redovisas hur rivningsavfallet ska tas omhand och eventuellt återanvändas. Vid selektiv rivning är strävan att kunna återbruka rivningsavfallet i så stor utsträckning som möjligt.
- E-tjänst rivningslov
- Blankett - Teknisk beskrivning
- Situationsplan, skala 1:500
- Eventuellt kontrollplan för rivning
Kontrollplan
Kontrollplanen ska beskriva projektets art och omfattning, hur arbetet avses bedrivas, skyddsinsatser mot damm och buller, omhändertagande, materialinventeringar med identifiering av farligt avfall, varsamhetsåtgärder, avstängning av el, vatten och värme, återställning av mark etc. och syftar till ett genomförande som inte skadar besparingsvärd egendom, omgivning och miljö.
Kontrollansvarig
kontrollansvarig ska se till att kontrollplanen följs och med särskild uppmärksamhet på hanteringen av farligt och miljöskadligt avfall. Kontrollansvarig ska vara certifierad. Närvaroplikt vid kontroller och besiktningar föreligger.
E-tjänst: ansöka om rivningslov
Kontrollplan rivning Pdf, 110 kB.
Här kan du hitta certifierade kontrollansvariga
Marklov
Marklov behövs för markarbeten som avsevärt ändrar markens höjdläge inom ett område med detaljplan. Det kan även behövas marklov för trädfällning eller skogsplantering inom detaljplanelagt område. Motsvarande krav kan gälla inom område med områdesbestämmelser.
Vid marklovsansökan behöver följande handlingar lämnas in:
- Situationsplan
- Planritning
- Ansökningsblankett
- Förslag till kontrollplan
Murar, plank och staket
Ydre kommun har antagna riktlinjer och information för dig som har frågor om att sätta upp murar, plank och staket. Se riktlinjerna här nedan.
Senast uppdaterad