Boendeformer
Boendeformer
Ydre kommun värnar om den äldres rätt att bo kvar hemma men det finns även andra alternativ inom kommunen. Äldreomsorgen i Ydre kommun har i dag ett äldreboende med fem särskilt boende avdelningar, varav två är vård- och omsorgsboende och tre avdelningar är inriktade mot personer som har en demensdiagnos. Därutöver finns en avdelning för korttidsboende och ett trygghetsboende. Här nedanför kan du läsa mer om olika boendeformer inom äldreomsorgen.
Ombyggnation av Solängen
Ombyggnation av Solängen
Hela äldreboendet Solängen är i behov av renovering och modernisering. Därför kommer det att byggas om i olika etapper mellan åren 2024 och 2027. Renoveringen kommer att innebära att vi skapar fräscha och tillgänglighetsanpassade lokaler där de äldre bor bra och personalen får en god arbetsmiljö. Ydrebostäder AB är ansvariga för renoveringen.
I Socialförvaltningen arbetar vi just nu med att utreda hur de nya lokalerna bäst utformas för att passa dagens och framtidens behov. Redan nu vet vi dock att det kommer till exempel bli fler lägenheter på demensenheten och nya rymligare badrum. I arbetet tar vi in synpunkter bland annat från verksamheten, boende, politiken och pensionärsrådet.
Trygghetsboendett på Solängen
I samband med ombyggnationen kommer trygghetslägenheterna på Solängen att försvinna och alla trygghetslägenheter kommer i framtiden att finnas på Industrigatan. Alla som bor på Trygghetsboendet på Solängen idag har fått information och nu pågår arbetet med att hitta ett nytt boendealternativ.
Vi kommer uppdatera med mer information här på sidan allt eftersom planerna läggs fast.
Vid frågor gällande ombyggnationen av Solängen kontakta i första hand projektledare Maria Erlin Brege +46 381 66 12 00 eller socialchef Camilla Tjäder +46 381 66 12 95
Vid frågor gällande information Trygghetsboendet på Solängen kontakta enhechef Elenor Sjögren +46 381 66 11 76
Ordinärt boende
Ordinärt boende
Ordinärt boende är benämningen för att du bor kvar hemma. När du bor hemma har du möjlighet att ansöka om olika former av insatser inom hemtjänst och dagverksamhet. Även sjukvård ordinerat av Region Östergötland/Region Jönköping kan utföras i det egna hemmet så kallad hemsjukvård. För mer information om ansökan se under Biståndshandläggning och för information om insatser inom stöd, omsorg och vård se under Hemtjänst och Dagverksamhet
Trygghetsboende (Industrigatan)
Trygghetsboende (Industrigatan)
I Ydre kommun finns det ett Trygghetsboende som är beläget på Industrigatan i Österbymo. Trygghetsboende är byggt för dig som är 70+ år och är utrustat med gemensamt kök och personal viss tid dagtid.
På trygghetsboendet har du en egen lägenhet som du hyr av Ydrebostäder, du har ett eget kök men möjligheten finns att äta vissa luncher gemensamt med de andra som bor på boendet. Trygghetsboendet räknas som ett ordinärt boende.
Behöver du stöd och hjälp för att klara din vardag när du bor på Trygghetsboende ansöker du om bistånd för hemtjänstinsatser hos biståndhandläggare inom äldreomsorgen. För mer information om ansökan se Biståndshandläggning och för information om insatser inom stöd, omsorg och vård se Hemtjänst eller kontakta ansvarig enhetschef.
Du har möjlighet att ställa dig i kö, till Ydre kommuns trygghetsboende, om du är 70+ år. Kontakt är Ydrebostäder
Korttidsboende
Korttidsboende
På Solängen så finns en avdelning för korttidsvistelse så kallat korttidsboende, Aspen. En korttidsvistelse kan vara att du har behov att få ytterligare hjälp efter en sjukhusvistelse eller som ett stöd för anhöriga som vårdar hemma. En korttidsvistelse är ett biståndsbeslut som fattas av biståndshandläggare inom äldreomsorgen. För mer information om ansökan se under Biståndshandläggning .


Korttidsboende Aspen
Telefon: +46 70 257 70 54
Särskilt boende, Demensboende
Särskilt boende, Demensboende
På särskilt boende demensavdelning finns personal dygnet runt, gemensamhetsutrymmen för samvaro och måltider med andra boende och möjlighet att delta i olika aktiviteter.
På demensboende finns i dag tre avdelningar, Blåklinkten, Mogården och Näckrosen.
För att få bo på särskilt boende, demensavdelning behövs både ett biståndsbeslut från biståndshandläggare i kommunen samt en fastställd demensdiagnos. För mer information om ansökan se under Biståndshandläggning.


avdelning Blåklinten
Telefon: +46 70 002 92 35

avdelning Mogården
Telefon: +46 70 221 68 92

avdelning Näckrosen
Telefon: +46 70 221 52 57
Särskilt boende, Vård- och omsorgsboende
Särskilt boende, Vård- och omsorgsboende
På vård- och omsorgsboende finns personal dygnet runt, gemensamhetsutrymmen för samvaro och måltider med andra boende och möjlighet att delta i olika aktiviteter.
På vård- och omsorgboende finns i dag två avdelningar, Gullvivan och Syrenen.
För att få bo på ett vård- och omsorgsboende behövs ett biståndsbeslut från biståndshandläggare i kommunen. För mer information om ansökan se under Biståndshandläggning .


avdelning Gullvivan
Telefon: +46 70 224 24 37

avdelning syrenen
Telefon: +46 70 223 95 21
Synpunkter och klagomål på boendeformer
För synpunkter eller klagomål på de olika boendeformeran kontakta respektive enhetschef, se kontaktuppgifter ovan, eller gå via synpunkter och klagomål på Ydre kommuns hemsida HÄR.
Senast uppdaterad