Livsmedelsstrategi
Kommunen har tre livsmedelsstrategier att förhålla sig till, Sveriges, Östergötlands och Ydre kommuns egen strategi.
Livsmedelsstrategin i Sverige har tre strategiska fokusområden:
Regler och villkor
- Målet är att utformningen av regler och villkor ska stödja en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar
Konsument och marknad
- Målet är att konsumenterna ska ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val
Kunskap och innovation
- Målet är att stödja kunskap och innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel
Källa: Texten om sveriges livsmedelsstrategi kommer från regeringskansliets webbplats. För mer information läs på regeringen.se
Livsmedelsstrategin i Östergötland har fyra fokusområden:
Kund och konsument
- Skapa ökad medvetenhet om svenska mervärden
Konkurrenskraft
- Att 2030 är livsmedelssektorn ett ekonomiskt draglok
Offentlig upphandling
- Att i Östergötland servera sveriges bästa offentliga måltider på svenska och lokala råvaror
Trygghet
- Tryggad produktionskapacitet och robusta produktionssystem för minskad sårbarhet
Källa: Texten är från region Östergötlands webbplats. För mer information läs på regionostergotland.se
Livsmedelsstrategin i Ydre har åtta punkter som arbetet inriktar sig mot:
- Invånare har viljan att handla lokalt
- Vid en kris veta sitt ansvar för hushållsberedskap
- Koppla ihop besöksnäringen med livsmedelsproduktionen
- Öka den ekonomiska hållbarheten inom lantbruket
- Det serveras bra mat inom skola och äldreomsorgen
- Barn får lära sig i skolan om livsmedelsprocessen
- Livsmedel produceras i balans med naturen
- Arbeta med cirkulär ekonomi och minska matsvinnet
Se Ydres livsmedelsstrategi för mer information
Senast uppdaterad