Arkivet
Arkiv
Kommunens centrala arkiv
Kommunens centrala arkiv finns på Kommunkontoret. I detta arkiv finns bevarat alla de handlingar som enligt antagna arkivregler skall sparas för framtiden. I detta arkiv finns handlingar som berör all kommunal verksamhet från de tidigare kommunerna Torpa, Asby, Sund, Västra Ryd, Svinhult och Norra Vi fram till och med 1951 samt för den sammanslagna kommunen Ydre från 1952. Arkivet utökas efterhand som nya handlingar tillförs från olika nämnder.
Ydre Lokalhistoriska arkiv (YLA)
Ydre Lokalhistoriska arkiv är beläget under Läkarstationens lokaler. Arkivarie finns i Ydre kommun, tisdagar ojämna veckor eller enligt överenskommelse. Avvikelser kan förekomma. För besök kontakta arkivarie eller kommunens växel, tel 0381-66 12 00.
Kommunens centrala arkiv
Kommunens centrala arkiv finns på Kommunkontoret. I detta arkiv finns bevarat alla de handlingar som enligt antagna arkivregler skall sparas för framtiden. I detta arkiv finns handlingar som berör all kommunal verksamhet från de tidigare kommunerna Torpa, Asby, Sund, Västra Ryd, Svinhult och Norra Vi fram till och med 1951 samt för den sammanslagna kommunen Ydre från 1952. Arkivet utökas efterhand som nya handlingar tillförs från olika nämnder.
Föreningsarkiv - YLA
Att ta hand om sina papper och skapa ett arkiv är viktigt både för föreningar, privatpersoner, företag och myndigheter. Arkivet blir en faktabank, dit man går för att jämföra och kontrollera uppgifter.
”Vad gjorde vi för tre år sedan?” Minnet sviker snabbt! Det är en god ekonomi att hålla ordning på sina papper. En tydlig dokumenthantering medför att det är lättare att ”hitta rätt papper” – tid är pengar.
Det kan också vara bra att veta vad som är viktigt att spara och vad som kan slängas – det ger ökat lokalutrymme. Viktigast är ändå att föreningsarkivet är en del av vård kulturarv, och har stor
betydelse för forskningen!
Ydre Lokalhistoriska Arkiv är en fristående del av kommunarkivet som skapats
speciellt för olika enskilda arkiv, såsom föreningar och andra folkrörelser.
Här har alla kommunens föreningar möjlighet att lämna in sina handlingar för förtecknande och bevarande. Vi tar även emot gårdsarkiv och privata arkiv. Ett arkiv skall återspegla föreningens verksamhet
Vad vill du och din förening att man i framtiden skall veta om er verksamhet och föreningens roll i lokalsamhället? Det sätt som ni hanterat föreningens material idag, styr och begränsar morgondagens forskare. Kom ihåg – forskning kan utföras av alla – från släktforskare, lokalhistoriska studiecirklar till studenter och akademiska forskare.
Föreningens verksamhet idag är historia imorgon!
För föreningar, företag och privatpersoner gäller endast ett fåtal lagar om arkivering. I stort sett är man fri att sköta sina handlingar efter eget huvud. YLA (Ydre lokalhistoriska arkiv) har i denna broschyr sammanställt några enkla råd och riktlinjer för hur föreningar bör handskas med sina papper.
VAD SKALL SPARAS
Huvudregeln är att material skapat av den egna föreningen och som speglar föreningens verksamhet är alltid värt att bevara. Detsamma gäller ankommande brev och skrivelser som är direkt ställda till föreningen.
Spara alltså:
- Protokoll - Från den egna föreningen, även sektions- och kommittéprotokoll och dylikt. Bevara det undertecknade originalet.
- Verksamhetsberättelser - Det undertecknade originalet och ett tryckt ”läseexemplar”. Medlemsförteckning, matriklar och diarier berättar om verksamheten.
- Korrespondens - Inkomna brev och skrivelser samt kopior på utgående brev. Dock ej reklam och rekvisitioner.
- Räkenskaper - Kassa- och årsböcker, huvudböcker, bokslut och tillhörande kontoplan skall sparas.
- Historik och jubileumsskrifter - Om detta saknas – skriv ned så mycket Ni vet.
- Foton - Från den egna föreningens verksamhet. OBS! Förse fotona med uppgifter om motiv, datum,
personer osv. - Föremål - som speglar och symboliserar föreningens verksamhet t.ex. klubbdräkter, klubbnålar, logotyper och maskotar. Om det finns flera exemplar av samma, bevara max 2 st.
- Trycksaker - som föreningen själva producerat såsom stadgar, affischer, program, vishäften, broschyrer, föreningstidningar, utbildningsmaterial, annonser, inbjudningar osv.
- Tidningsurklipp - Som skildrar den egna föreningen och dess verksamhet. OBS! Tidningspapper har kort livslängd, kopiera därför helst klippen till arkiv- eller åldringsbeständigt papper. Förse klippen
med datum och tidningens namn. - Kartor och ritningar - som har anknytning till föreningens verksamhet, särskilt för föreningar med egna fastigheter eller anläggningar.
- Statistik - Medlemsstatistik och annan statistik som rör den egna verksamheten.
- Avtal och kontrakt - som rör den egna verksamheten.
- Handlingar rörande vissa ämnen - Det kan vara personalhandlingar som lönekort, anställningsbevis m.m. Det kan också vara handlingar angående fastigheter, utbildning, konferenser, tävlingsresultat, kampanjer, projekt med mera som föreningen anordnat.
Detta kan gallras
- Inkomna cirkulär från riks- och distriktsorganisationer
- Trycksaker och reklam som inte är producerade av den egna föreningen
- Kursanmälningar till egna kurser
- Rekvisitioner, frakt- och följesedlar
- Månads- och kvartalsrapporter om motsvarande information finns i årsrapporten
- Dupletter och kopior om originalen finns
- Ej ifyllda blanketter och formulär
- Kladdar och minnesanteckningar
- Verifikationer (fakturor)
Allmänna tips och råd för att lämna handlingar till YLA
- Handlingar som skall sparas måste skrivas ut på papper.
- Disketter, hårddiskar och CD-skivor är inte rätt medier för långtidsförvaring av information.
- För att underlätta arbetet med att bevara och gallra är det bra att från början planera hanteringen
av pappersflödet inom föreningen. Varje förening bör utse en arkivansvarig. Denne ansvarar för
att handlingarna från olika förtroendevalda hålls samman och inte splittras vid funktionärsbyten.
Den arkivansvarige kan också ansvara för kontakten med förenings-arkivet hos YLA och att
material levereras dit. - Tänk på att inte förvara cirkulär, arbetsmaterial, kladdar och annat gallringsbart material
tillsammans med handlingar som skall bevaras. T.ex. sätt cirkulär från distrikts- och
riksorganisationer i separata pärmar så att de lätt kan gallras när de blir inaktuella.
Glöm inte att skriva årtal på handlingarna. - Kom ihåg att rensa bort plastfickor och gem från handlingarna innan de arkiveras.
- Plast och metall skadar papper och skriften på papperet. Använd inte tejp.
- Pennor som används ska vara märkta med svenskt arkiv, vilket betyder att de är godkända av
Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP). - Kopieringsmaskiner, laserskrivare m.m. provas också av SP. Laserskrift är arkivbeständig, men
utskrift från bläckstråleskrivare försvinner snabbt.
