Hälsoskydd
Hälsoskydd
Hälsoskyddstillsyn är till för att upptäcka, förebygga och undanröja olika hälsorisker i människors livsmiljöer. Här får du veta mer om vilka lagar och regler som gäller och vad du själv kan göra för att minska hälsoriskerna.
Hälsoskyddstillsyn omfattar bland annat kontroll av:
- badplatser, luftkvalitet och buller i olika miljöer
- bostadsrelaterade ärenden som handlar om klagomål på buller, fukt, mögel eller rök från vedeldning
- inomhusmiljön i hygieniska verksamheter och allmänna och offentliga lokaler så som skolor, förskolor, idrottsanläggningar, äldreboenden etc.
- radon, ventilation och inomhustemperatur
Buller
I dagens samhälle finns många orsaker till buller. Är du störd av buller ska du först själv försöka komma tillrätta med problemen, genom att till exempel prata med grannar eller hyresvärd. I vissa fall kan Miljökontoret göra mätningar för att konstatera om åtgärder behöver vidtas.
En bra boendemiljö kräver ofta åtgärder för att minska bullernivån på till exempel fläktar och hissar inom fastigheten. Det kan också behövas anpassningar till verksamheter utomhus, om de finns inom höravstånd från bostadsbebyggelsen.
Radon
Radon är en färg- och luktlös joniserande gas. Gasen och dess sönderfalls-produkter, de så kallade radondöttrarna, kan inte uppfattas av våra sinnen utan måste mätas. Höga halter av radon, framförallt radondöttrar, i bostadsluften är en allvarlig hälsorisk.
Det riktvärde vi har för bostäder i Sverige är ett medelvärde för hela året. Därför är det viktigt att mätningen pågår i två till tre månader under perioden1:a oktober till 30:e april. Radonhalterna kan variera kraftigt både under dygnet och med årstiden. Har du radonhalter över 200 Bq/kubikmeter i ditt hus, måste du ta reda på var det kommer ifrån för att kunna göra rätt åtgärder.
Hur mäter man radon?
Mätningen utförs med en särskild spårfilm i plastdosa. Vill du göra en mätning, se information på Boverkets hemsida.
Allmänna och offentliga lokaler
För den som avser att driva eller arrangera en verksamhet dit allmänheten har tillträde och vistas mer än tillfälligt gäller särskilda regler. För att människors hälsa eller miljön inte ska ta skada har kommunen ett ansvar att pröva anmälningar från sådana verksamheter samt att bedriva regelbunden tillsyn. Det är viktigt att lokalen som man valt för verksamheten är ändamålsenlig och uppfyller kraven på god hygienisk status när det gäller planering, utformning och val av material samt utrustning. Nedan följer en uppräkning av de verksamheter som är anmälningspliktiga respektive de som registreras hos myndigheten för att tillsyn ska kunna bedrivas.
Offentliga lokaler
Enligt miljöbalken ska särskild uppmärksamhet ägnas åt offentliga lokaler för att undvika risker för olägenheter för människors hälsa eller för miljön i dessa. Miljö- och byggnämnden har tillsyn över offentliga lokaler. Exempel på offentliga lokaler är skolor, förskolor, vårdlokaler, samlingslokaler, hotell, pensionat, vandrarhem, idrottsanläggningar och badanläggningar.
Solarieverksamhet
För dig som tänker starta upp/driver en solarieverksamhet gäller utöver miljöbalkens bestämmelser även bestämmelser i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2012:5) om solarier och artificiella solningsanläggningar. Ny verksamhet ska anmälas till Miljökontoret innan verksamheten startar, på avsedd blankett nedan.
Verksamheter med anmälningsplikt
För att driva eller arrangera någon av följande verksamheter krävs att du anmält verksamheten i enlighet med 38 § Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd minst 6 veckor i förväg till Miljökontoret. Se blankett nedan.
- Hygienisk behandling (t.ex. akupunktur, fotvård, piercing, tatuering)
- Bassängbad
- Förskola
- Skola
Övriga verksamheter
Innan du startar någon av nedanstående verksamheter bör du kontakta myndigheten för att få reda på vilka krav som kan komma att gälla. Trots att verksamheten inte är anmälningspliktig så har tillsynsmyndigheten ändå tillsynsansvaret över verksamheten och det blir vanligen både mindre kostsamt och enklare om dialogen tas upp innan ombyggnation mm. görs.
- Hotell, pensionat, vandrarhem, bo på lantgård eller liknande lokaler där allmänheten erbjuds tillfällig bostad
- Idrotts-, camping-, strandbad eller liknande anläggningar som är upplåtna åt allmänheten eller utnyttjas av många människor
- Lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling och där risk för blodsmitta inte förekommer t.ex. massage, frisör etc.
- Lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande som inte är skolverksamhet
Luftkvalitet
Ydre kommun är medlem i Östra Sveriges luftvårdsförbund (ÖSLVF) som en del i arbetet med förbättrad luftkvalitet.
Vi är en ideell förening som på våra medlemmars uppdrag övervakar, analyserar och beskriver luftkvaliteten i sex län i östra Sverige - från Gävleborgs län i norr till Sörmlands län i söder, Östergötlands län i väster och Gotlands län i öster.
Förbundet har idag 71 medlemsorganisationer, varav 62 är kommuner. Även Regioner, forskningsinstitutioner, företag och statliga verk är medlemmar hos oss.
Driften av vårt miljöövervakningssystem sköts av SLB·analys som är
en avdelning inom Miljöförvaltningen i Stockholms stad.
Hos slb.nu går det för kommuninvånare att hitta kartor och mätdata.
För mer information se förbundets hemsida.
Rökfria miljöer
Enligt 2 § Tobakslagen (1993:581) är rökningen förbjuden i följande områden:
- lokaler avsedda för barnomsorg, skolverksamhet, skolgårdar etc.
- hälso- och sjukvård
- gemensamt bruk i bostäder, särskild service och vård
- färdmedel för kollektivtrafik och anslutande lokaler
- restauranger och andra serveringsställen
- lokaler för offentlig tillställning eller sammankomster
- lokaler där allmänheten har tillträde
Enligt 4 § Tobakslagen (1993:581) ska hotell och andra inrättningar som yrkesmässigt tillhandahåller tillfälligt boende, ha tillgång till rökfria rum till uthyrning.
Vattenloppor
Har du fått kliande utslag efter att ha badat? Då kan det vara vattenloppor som är orsaken. De kan orsaka en så kallad badklåda. Det blir utslag som ser ut som myggbett med en liten blåsa på toppen och de kliar ordentligt. Förekomst av vattenloppor betyder inte att man måste undvika att bada.
Soliga sommardagar värmer upp våra sjöar och då trivs vattenlopporna som bäst. Vattenloppor syns inte med blotta ögat och de simmar fritt i vattnet. Att bli drabbad av vattenloppor är inte farligt, men ger klåda.
Första gången du blir drabbad märker du det inte och det är då som den så kallade sensibiliseringen sker i din kropp. Nästa gång du blir drabbad svarar din kropp med en allergisk reaktion. Det är därför det kliar och blir svullet.
Tips och råd
Larverna trivs i varmt vatten och därför kan det bli relativt höga koncentrationer vattenloppor i grundare partier. Därför är det vanligare att barn blir utsatta jämfört med vuxna. Genom att ta snabba dopp och att även torka sig med handduk efter doppet gör det svårare för larverna att hinna sätta sig i huden.
Allergimedicin lindrar
Det finns receptfria allergimediciner på apoteket som du kan ta om du blir drabbad. Man kan även smörja med kortisonsalva som dämpar besvären. Utslagen brukar finnas kvar en dryg vecka.
Sök vård vid allvarligare symptom
Om man får en kraftigare reaktion med feber ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om huden har blivit öm och irriterad, vilket kan bero på en infektion, kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.
Kontaktperson är miljö- och hälsoskyddsinspektör Oscar Lunnbäck 0381-66 12 23, 070-396 12 23
e-post: oscar.lunnback@ydre.se
Algblomning
Information om algblomning
Då växtplankton förekommer i stora mängder kallar man det för algblomning. Detta sker varje år och särskilt under varma, stilla och soliga dagar.
Algblomning har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Vattnet färgas och kan bli grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt. Algmassorna kan ge upphov till grumligt vatten eller till mindre och större ansamlingar på ytan.
Ofta är det blågrönalger, som även kallas för cyanobakterier som blommar. Dessa alger kan vara giftiga för människor och djur. Då algerna dör och bryts ned frigörs gifterna från de blågröna algerna. Vid strandkanten och på grunt vatten är nedbrytningen som störst.
Bada inte vid tecken på algblomning
Du kan inte se med blotta ögat om en algblomning är giftig eller inte. Därför bör du undvika kontakt och bad med blomningar. Särskilt barn och djur bör hållas borta från vattnet och strandkanten vid blomning.
Barn får lätt kallsupar och kan bli sjuka och djur kan inte känna att vattnet är giftigt och kan få i sig höga doser av alggifter och bli allvarligt sjuka. Vanliga symptom på förgiftning hos människa är illamående, hudirritationer, ögonbesvär, mag- och tarmproblem och feberattacker. Om du får symptom eller på annat sätt känner dig dålig efter bad i vatten med mycket alger bör du kontakta läkare.
Djur som fått i sig alggifter brukar få kräkningar och diarré. Kontakta veterinär för att få snabb behandling. Om djuret har badat i en algblomning bör det sköljas av och torkas för att undvika att få i sig alggifter genom att slicka sin päls.
När och var ska jag söka vård?
Ring telefonnummer 1177 och du misstänker algförgiftning. Då kan du få hjälp att bedöma symptom och hjälp med var du kan söka vård om du behöver det.
Du kan också ringa giftinformationscentralen som kan nås dygnet runt genom 112 eller 010-456 67 00.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Oscar Lunnbäck
oscar.lunnback@ydre.se
0381-66 12 23
Senast uppdaterad
Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, riva eller förändra
- Avfall och renhållning
- Samhällsplanering
- Energi och uppvärmning
- Kartor och geodata
- Taxor och avgifter
- Hälsoskydd
- Miljö
- Alkohol, tobak och receptfria läkemedel
- Livsmedel och dricksvatten
- Vatten och avlopp
- Trafik och gata
- Natur