Komvux - kommunal vuxenutbildning
Ydre kommun ingår i Holavedens samverkansområde tillsammans med Aneby, Boxholm, Ödeshög och Tranås kommun.
Ansökan
Vuxenutbildningen i samverkansområdet sker via Vux Tranås och det är genom Vux Tranås du söker till utbildningen. Länk till ansökan finns här. Länk till hemsidan finns här.
Du som studerar via Vux Tranås har möjlighet att få stöd i dina studier oavsett vilken kommun du tillhör.
På Vux Tranås finns två Studie- och Yrkesvägledare som du kan vända dig till om du behöver råd och vägledning gällande dina studier.
SFI och grundläggande kurser
Pia Samuelsson
E-post: pia.samuelsson@tranas.se
Telefon: 0140- 684 49
Telefontid: Onsdagar kl. 10-12
Drop in: Måndagar kl. 10-12
Gymnasiekurser och yrkesutbildningar
Jenny Afzelius
E-post: jenny.afzelius@tranas.se
Telefon: 0140- 688 71
Telefontid: Måndagar kl- 13-15
Drop in: Tisdagar kl. 12:30-14:30
Det finns även en specialpedagog som kan stötta dig i dina studier.
Helen Andersson
E-post: Helen.c.andersson@tranas.se
Telefon: 0140-684 89
På Vux Tranås finns även ett Lärcentrum som är öppet varje dag, dit du kan komma och studera. Här kan du under vissa tider få hjälp av lärare, elevsamordnare eller specialpedagog.
Du som studerar på distans via Vux Tranås kan också få hjälp med olika frågor av vår elevsamordnare som sitter på Lärcentrum.
Frida Leander
E-post: frida.leander@tranas.se
Du som är folkbokförd i Ydre kommun kan även ansöka om andra vuxenutbildningar som inte erbjuds via Tranås. Du ansöker till dessa via Ydre kommuns studie- och yrkesvägledare.
SFI - svenska för invandrare
Svenska för invandrare (SFI) är en grundläggande utbildning i svenska för de som inte har svenska som modersmål. Du kan läsa SFI från och med 1 juli det år du fyller 16 år.
SFI har tre studievägar. Varje studieväg består av kurser som bygger på varandra i svårighetsgrad från A-D. Vilken studieväg du placeras i beror på din tidigare skolbakgrund.
- Studieväg 1: kurs A, B, C och D.
- Studieväg 2: kurs B, C och D.
- Studieväg 3: kurs C och D.
Grundläggande kurser
Vuxenutbildning på grundläggande nivå kan påbörjas från och med 1 juli det år man fyller 20 år alternativt om man har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande.
Grundläggande kurser inom Komvux motsvarar grundskolans årskurser 7—9. Grundläggande kurser är för de som helt eller delvis saknar utbildning från grundskolan alternativt för de som har en utländsk utbildning och behöver läsa in grundskolekurser inför gymnasiestudier.
Gymnasiala kurser och yrkesutbildningar
Vuxenutbildning på gymnasial nivå kan påbörjas från och med 1 juli det år man fyller 20 år alternativt om man har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande.
Gymnasiala kurser består av kurser inom de nationella programmen i svensk gymnasieskola. Kurser på gymnasial nivå är för dig som vill läsa in enstaka, flera kurser, vill komplettera eller läsa in hela eller delar av en gymnasieutbildning.
Anpassad utbildning för vuxna
Anpassad utbildning för vuxna erbjuds till dig som har en funktionsvariation/långsamt lärande eller en förvärvad hjärnskada. Du kan börja på anpassad utbildning från och med 1 juli det år du fyller 20.
Prövning
Prövning i en kurs innebär att en hel kurs bedöms och betygssätts utifrån kurs- och ämnesplaner. Du har möjliget att söka prövning i alla kurser som det sätts betyg på inom kommunal vuxenutbildning.
Ydre kommun har inte möjlighet att erbjuda prövning då kommunen saknar en kommunal vuxenutbildning i egen regi. Du har rätt att söka prövning i kommuner i Sverige som erbjuder prövning. Ansökan till prövning görs direkt till kommunen som du vill göra prövning i.
Studie- och Yrkesvägledare
Ida Johansson
Senast uppdaterad