Översiktsplanering
Översiktsplan
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen.
Syftet med en översiktsplan är att redovisa kommunens framtida utveckling med särskilt fokus på användningen av mark och vatten.
Vad är en översiktsplan?
En översiktsplan ska spegla den politiska majoritetens uppfattning om kommunens långsiktiga vision och arbete gällande den fysiska miljön.
En översiktsplan är inte bindande utan fungerar som en vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden samt den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Översiktsplanen ska redovisa strategier för en långsiktigt hållbar utveckling, samt ange kommunens långsiktiga och övergripande utvecklingsstrategi med grunddrag om hur mark- och vattenområden ska användas.
Översiktsplanen ska dessutom visa hur kommunen tar hänsyn till allmänna intressen, riksintressen och miljökvalitetsnormer.
Planen består av en plankarta och planbeskrivning. Det krävs många aktörer för att ta fram en översiktsplan. Kommunen behöver hjälp av bland annat omkringliggande kommuner, medborgare, näringslivet, regionen och länsstyrelsen för att få till ett bra underlag för översiktsplanen och för att kunna definiera kommunens långsiktiga utveckling samt viljeriktning.
Översiktsplaneprocessen
Steg i processen
- Upprätta och ändra planen
- Tidig dialog - vad vill du se i Ydre?
- Framtagande av planförslag
- Samråd planförslag - vad tycker du om planförslaget?
- Revidering av planförslag
- Granskning av planförslag - blev det bättre?
- Justering av planförslag
- Antagande av översiktsplan
Senast uppdaterad