Översiktsplanering
Översiktsplan
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen.
Syftet med en översiktsplan är att redovisa kommunens framtida utveckling med särskilt fokus på användningen av mark och vatten.
Vad är en översiktsplan?
En översiktsplan ska spegla den politiska majoritetens uppfattning om kommunens långsiktiga vision och arbete gällande den fysiska miljön.
En översiktsplan är inte bindande utan fungerar som en vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden samt den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Översiktsplanen ska redovisa strategier för en långsiktigt hållbar utveckling, samt ange kommunens långsiktiga och övergripande utvecklingsstrategi med grunddrag om hur mark- och vattenområden ska användas.
Översiktsplanen ska dessutom visa hur kommunen tar hänsyn till allmänna intressen, riksintressen och miljökvalitetsnormer.
Planen består av en plankarta och planbeskrivning. Det krävs många aktörer för att ta fram en översiktsplan. Kommunen behöver hjälp av bland annat omkringliggande kommuner, medborgare, näringslivet, regionen och länsstyrelsen för att få till ett bra underlag för översiktsplanen och för att kunna definiera kommunens långsiktiga utveckling samt viljeriktning.
Översiktsplaneprocessen
Steg i processen
- Upprätta och ändra planen
- Tidig dialog - vad vill du se i Ydre?
- Framtagande av planförslag
- Samråd planförslag - vad tycker du om planförslaget?
- Revidering av planförslag
- Utställning av planförslag - blev det bättre?
- Justering av planförslag
- Antagande och av översiktsplan

Ny översiktsplan för Ydre kommun!
Översiktsplanen ska vara ett levande dokument som ses över minst en gång per mandatperiod. Med jämna mellanrum tas också en helt ny översiktsplan fram, när förutsättningarna ändrats så pass mycket att det behövs ett helt nytt dokument.
Ydre kommun är i startfasen med att ta fram en ny översiktsplan. Den aktuella översiktsplanen är antagen 2013 och kommunen har valt att arbeta fram en ny digital översiktsplan för Ydres framtida mark- och vattenanvändning. Det övergripande målet är att ta fram en översiktsplan som visar vägen mot ett hållbart och uthålligt samhälle där Ydres geografiska, näringslivs- och socioekonomiska fördelar och förutsättningar tillvaratas.
I framtagandet av en ny översiktsplan är bland det viktigaste att få in synpunkter om framtiden i Ydre från er som bor och verkar i kommunen. Just nu är vi i det första skedet av planprocessen där vi arbetar fram ett initialt förslag och samlar in så mycket information som möjligt som kan hjälpa oss att utforma planen. När första förslaget är framlagt är det möjligt att tycka till om planens innehåll. Det tar lång tid att ta fram en översiktsplan, målet är att ha en antagen plan till hösten 2024.
Tidig dialog
Under våren och sommaren har enkäter legat tillgängligt för er att svara på som handlar om Ydres utveckling av den fysiska miljön. Ni har haft möjlighet att svara på vår enkät både digitalt och på papper, samt pratat med oss på MoMarken och Rydsnäs marknad. Den tidiga dialogen är avslutad. Nu är arbetet klart med att sammanställa alla synpunkter som samlats in från så många som möjligt som bor, verkar eller har ett intresse i kommunen kring hur vi ska utvecklas i framtiden.
Här finns sammanställningen av enkäterna att ta del av! Pdf, 5 MB.
Stort tack till alla som har lämnat in värdefulla synpunkter, dessa kommer presenteras här på hemsidan och ligga till grund för det fortsatta översiktsplanearbetet!
Senast uppdaterad
Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, riva eller förändra
- Avfall och renhållning
- Samhällsplanering
- Energi och uppvärmning
- Kartor och geodata
- Taxor och avgifter
- Hälsoskydd
- Miljö
- Alkohol, tobak och receptfria läkemedel
- Livsmedel och dricksvatten
- Vatten och avlopp
- Trafik och gata
- Natur
- Kontakt