Hushållsavfall
"Hushållsavfall" är de sopor som normalt uppstår i ett hushåll. Det är kommunen som har ansvaret för att ta hand om hushållsavfall.
Alla kommuner ska enligt miljöbalkens bestämmelser ha en aktuell renhållningsordning. Den består av två delar, renhållningsföreskrifterna och avfallsplanen.
I listan nedan kan du läsa utdrag gällande avfallshanteringen.
Ifall två eller tre närbelägna fastigheter med liten avfallsmängd önskar gemensam sopbehållare krävs en anmälan enligt 18 § (använd blankett ”Anmälan om gemensam sopbehållare”).
18 § Gemensam sopbehållare får efter anmälan till den renhållningsansvariga nämnden eller den som nämnden utsett anordnas för två eller tre närbelägna fastigheter med liten avfallsmängd. Avfallsmängden skall kunna rymmas i ett 190 liters kärl. Vid oklarhet om bestämmelsens tillämpning skall frågan hänskjutas till myndighetsnämnden byggnation och miljö för beslut.
Dispens från krav på separat insamling av bioavfall
Från den 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Naturvårdsverket har med stöd av 3 kap. 1 b § avfallsförordningen (2020:614) beviljat Ydre kommun dispens från insamlingskravet. Dispensen är giltig från och med den 1 januari 2024 till den 31 december 2025.
Kommunen har påbörjat arbetet med att få fram effektiva och miljövänliga insamlingslösningar.
Ydre har idag totalt 2 728 abonnenter i Ydres renhållning. Därav är 1 773 abonnenter året runt, 852 under maj till september samt resterande 89 med dispens för kompostering och 14 delning av kärl.
Säckar och kärl som ingår i abonnemang
I ovan angivna avgifter ingår genom renhållningsentreprenörens försorg tillhandahållande av kärl samt i förekommande fall säckar och latrinkartonger.
Emballering av hushållsavfall
Hushållsavfall skall vara väl förpackat i papperspåse eller plastemballage/plastpåse.
Förlängt hämtningsintervall
Förlängt hämtningsintervall eller mindre kärl för brännbar fraktion kan medges av Miljö- och hälsoskyddskontoret för fastigheter med liten avfallsmängd. Se kommunens ”Föreskrifter för avfallshantering”. Tidsbegränsat uppehåll i grund- och hämtningsavgift får medges efter enskild prövning.
Gemensam avfallsbehållare
Efter anmälan till kommunen kan i vissa fall två till tre närbelägna fastigheter utnyttja gemensam avfallsbehållare. Se kommunens ”Föreskrifter för avfallshantering”.
Avgifter
Fastighetsägare skall erlägga angivna avgifter. Med fastighetsägare avses den som äger fastigheten eller den som enligt 1 kap. 5 § fastighetstaxeringslagen skall anses som fastighetsägare. Skyldighet att erlägga avgift för bebyggd fastighet eller där hus är under uppförande föreligger oberoende av i vilken utsträckning huset utnyttjas. I normalfallet faktureras fastighetsägare, inte hyresgäst. Vid avgiftens debitering tillämpas kronutjämning. Vid utebliven likvid inom föreskriven tid, uttas påminnelseavgift samt beräknas dröjsmålsränta enligt räntelagen. Byggnader med taxeringsvärde under 50 000 kr kan undantas efter anmälan från fastighetsägaren. Efterdebitering får ske i upp till tre år om felaktig information har medfört för låg debitering.
Betalningsperiod
Avgift för betalningsperiod erläggs vid kvartalsfakturering i slutet av betalningsperioden.
Abonnemangsstorlek
Abonnent skall beställa behållare till det antal och med den volym som erfordras för ett rationellt hämtningsförfarande. Sker ej detta kan miljö- och hälsoskyddskontoret komma att ålägga abonnenten utökning av behållarvolymen.
Fyllnad av avfallsbehållare
Avfallsbehållare får ej fyllas mer än de kan tillslutas före borttransport. I behållaren får ej nedläggas föremål av sådan tyngd, volym eller beskaffenhet i övrigt att skada eller annan olägenhet kan uppstå vid hämtning.
Skötsel av väg
Det åligger abonnenten att hålla framkomlig väg till behållarens uppställningsplats. Vintertid skall vägen vara skottad och vid behov sandad.
Placering av behållare
Placering av behållare skall ske i samråd med renhållningsentreprenören utmed ordinarie turvägar samt enligt Arbetsmiljölagens råd och regler. I de fall fastighetsägare önskar hämtning vid annan placering av avfallsbehållare än vad som anvisats eller överenskommits tillkommer transportavgift.
Rengöring av kärl
Det åligger fastighetsägaren att hålla kärlen rena. Om fastighetsägaren ej lever upp till skyldigheten att hålla kärlen rena äger Ydre kommun rätt att uppdra till renhållningsentreprenören att tvätta kärlen på fastighetsägarens bekostnad. Rengöring av soprum ingår ej i renhållningsentreprenörens åliggande.
Ändrade hämtningsförhållande
Av abonnent ändrat hämtningsförhållande, som placering av avfallsbehållare mm. skall anmälas till kommunen och kan medföra avgiftsändring. Vid byte av kärlstorlek på abonnentens begäran debiteras kostnad för transport och tvätt av kärl.
Särskilda bestämmelser
Det ankommer på tekniska kontoret att med beaktande av de grunder som anges i 27 kap 5§ Miljöbalken besluta om avgifter i enstaka fall som inte regleras i taxan. I de fall container används för insamling av avfall är taxan för detta lika med kommunens självkostnad. Kommunens renhållningsentreprenör debiterar kunden avgiften. Hämtning av container skall ske enligt intervall så att inte olägenhet uppstår.
E-tjänster och information
Senast uppdaterad