Livsmedelverksamhet hemma?
Vill du starta verksamhet i ditt eget kök? Det får man göra om man ändå uppfyller kraven i lagstiftningen, men det ställer extra krav på noggrannhet och kunskap. En förutsättning för att kunna ha sin verksamhet hemma är att man kan driva verksamheten på ett hygieniskt sätt och följa livsmedelslagstiftningen. Tänk på att det alltid är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att de livsmedel du producerar och släpper ut på marknaden är säkra. Förordning 852/2004 om livsmedelshygien är en av de viktigaste regelverk som ska följas när du planerar verksamheten.
Nedan hittar du mer information riktat till dig med en mindre verksamhet hemma. När du känner dig redo att starta så ska du anmäla det till kommunen i god tid innan du planerar att starta din verksamhet. Samhällsbyggnadskontoret tar ut en avgift registrering och tillsynsavgift när vi kontrollerar verksamheten. Alla verksamheter blir kontrollerade och besöken kan vara både anmälda och oanmälda.
Lokal
Det är samma lagkrav på lokaler i hemmiljö som vilket verksamhetskök som helst. Vissa saker som inte hade godtagits i en annan verksamhet kan vara oundvikligt hemma, exempelvis att det finns ovidkommande föremål i köket, att andra än de som arbetar i köket rör sig där etc, kan då istället vägas upp för med särskilda extra rutiner och ibland dokumentation. Du behöver särskilt tänka på följande:
- Lokalen ska hållas ren och i gott skick.
- Livsmedel ska kunna hanteras på ett säkert sätt och hållas väl separerade både när du lagrar, hanterar och använder dem.
- Privata livsmedel ska förvaras åtskilt från verksamhetens livsmedel. (Regler för livsmedelslokaler i privata hushåll finns i hygienförordningen, bilaga II, kapitel III.)
Kunskap och kontroller
Du som livsmedelsföretagare behöver ha tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien och livsmedelsäkerhet, goda rutiner för att förebygga risker, och dessutom göra egna kontroller från inköp till leverans, s.k. egenkontroll, för att säkerställa att livsmedlen är säkra, det kan handla om att dokumentera temperatur vid förvaring, att städrutiner följs, att man använder godkända produkter och att allergener hålls åtskilda.
Tänk även på att varje verksamhet är unik och man är som verksamhetsutövare skyldig att ta reda på vad som gäller för ens verksamhet och hålla sig uppdaterad om regeländringar.
Hygien
God personlig hygien är extra viktigt när du lagar mat till andra. Därför ska det finnas:
- Rutiner som säkerställer att bakterier inte sprids eller växer till, och att farliga ämnen inte kontaminerar livsmedlen
- Ett handfat med varmt och kallt rinnande vatten, tvål och material för att kunna torka händerna, ska finnas i nära anslutning till livsmedelshanteringen
- En toalett som endast används av den eller de som lagar mat
Tänk också på att:
- Man ska använda rena och skyddande arbetskläder när man hanterat livsmedel
- Det är inte tillåtet att laga mat till andra om man misstänker att man är sjuk. Du behöver ha rutiner för vad du ska göra om du eller någon i hemmet blir sjuk. Många sjukdomar smittar via maten till människor och om man gör maten hemma ökar risken att smittan sprids. Virussjukdomar som exempelvis vinterkräksjuka sprids särskilt lätt, även via luften så all hantering av livsmedel kan behöva upphöra om någon i hemmet blir sjuk. Dessutom kan man smitta innan och efter man blir sjuk. Detta är sådant du behöver ha rutiner för att hantera.
- Det är rekommenderat att man väntar minst två dygn efter att alla blivit friska innan man hanterar livsmedel.
- Om någon blir sjuk av att äta maten behöver du kunna spåra varifrån råvarorna kommit, och om din leverantör drar tillbaka en råvara ska du kunna spåra vilka du har levererat den vidare till.
- Om du har husdjur så får de inte vara i lokaler där du hanterar oförpackade livsmedel.
Andra regler
Det finns specifika regler för olika typer av verksamheter och det är verksamhetsutövaren som ansvarar för att ta reda på dessa. Ett bra tips är att prenumerera på de relevanta myndigheternas nyhetsbrev.
Det finns regler om utrustning, livsmedelsavfall, vattenförsörjning, personlig hygien, kylförvaring, nedkylning, skadedjur, förpackningsmaterial och utbildning finns i hygienförordningen, bilaga II, kapitel V-XII. Regler för egenkontroll och faroanalys hittar du i artikel 5 i samma förordning.
Om du inte har kommunalt dricksvatten så behöver du ha ett vattenverk kopplat till den brunn du hämtar vatten från. Detta är en egen verksamhet och regleras ibland annat Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (2001:30).
Om du förpackar och märker livsmedlen finns det krav på hur du ska märka dem. Reglerna finns i EU-förordning 1169/2011 om konsumentinformation. Det finns även en vägledning till förordningen.
Om du gör större ändringar i användningen av ditt kök så kan du behöver anmäla det till byggkontoret. Kontaktuppgifter till byggkontoret hittar du här.
Senast uppdaterad