Individ- och familjeomsorgen
Individ- och familjeomsorgen
Familj, barn och unga, alla kan någon gång drabbas av kriser, personliga eller sociala problem. Då är det viktigt att veta var man kan vända sig. Om du eller någon närstående behöver råd eller stöd kan du vända dig till Individ- och familjeomsorgen i Ydre kommun. Det går bland annat att få stödsamtal, stöd i hemmet, familjebehandling eller familjerådgivning.
Personalen som du pratar med har alltid tystnadsplikt.
Detta betyder att det du berättar inte får delas vidare. Dock med undantag av anmälningsskyldigheten om ett barn far illa.
Individ- och familjeomsorgen är uppdelad dels på en myndighet, Socialkontoret, och dels i en öppenvård, Resursteamet.
Inom individ- och familjeomsorgen kan du få stöd med följande insatser:
- Socialsekreterare som arbetar på myndighetssidan tar emot ansökningar och anmälningar inom områdena barn och ungdom samt vuxna gällande försörjningsstöd, missbruk och beroende och socialpsykiatri. Socialsekreterare utreder, bedömer och beslutar.
- Hushållsekonomisk rådgivning
- Förebyggande insatser riktade till barn och ungdomar som far illa samt särskilda individuellt utformade insatser för barn/ungdomar och föräldrar som behöver stöd och hjälp. Insaterna är råd och stöd samtal fem gånger utan bistånd hos Resursteamet, föräldrautbildning via Resursteamet, bistånd i form av råd och stöd av socialsekreterare, kontaktperson/kontaktfamilj, placering i familjehem.
- Insatser som förebygger missbruk samt insatser till de som på grund av missbruk och beroendeproblematik har behov av särskilt stöd och hjälp.
Stöd och hjälp till vuxna med missbruksproblem sker i första hand i öppenvård och på hemmaplan men även stöd och hjälp på behandlingshem eller familjehem kan komma i fråga om öppenvårdinsatser inte är tillräckligt. - Insatser som är riktade mot socialpsykiatrisk problematik.
Barnkonventionen
Barnkonventionen
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I barnkonventionens artikel 45 finns inskrivet att det är UNICEFs uppgift att kämpa för att barnkonventionen efterlevs. Läs barnkonventionen här
Barnkonventionen blev den 1 januari 2020 svensk lag. Läs hela lagen här
Misstanke om att barn eller ungdom far illa
Misstanke om att barn eller ungdom far illa
Om du är orolig att ett barn eller ungdom på något vis far illa ska du vända dig till Individ- och familjeomsorgen. Du behöver inte vara säker på att det verkligen är så illa som du misstänker utan du kan kontakta Individ- och familjeomsorgen utifrån den oro som du har. Du kan också fylla i blanketten "Orosanmälan till Socialtjänsten vid misstanke eller kännedom om att barn far illa" Pdf, 105 kB. och skicka den till Individ- och familjeomsorgen i Ydre kommun.
Har du en misstanke eller får vetskap om att barn eller ungdomar far illa bör du anmäla detta till Individ- och familjeomsorgen på blanketten "Orosanmälan till Socialtjänsten vid misstanke eller kännedom om att barn far illa" Pdf, 105 kB. .
Om du vill göra en anonym anmälan ska du inte uppge ditt namn då du ringer eller gör en skriftlig anmälan.
Alla yrkesgrupper som arbetar med barn inklusive sjukvårdspersonal och polis har enligt Socialtjänstlagen (2001:453) skyldighet att anmäla till Individ- och familjeomsorgen om de misstänker eller får kännedom om att barn eller unga far illa.
Det behövs inga bevis för att göra en orosanmälan. Sedan blir det vår, Individ- och familjeomsorgens, uppgift att bedöma dina uppgifter och därefter fatta ett beslut om vi ska inleda en utredning eller inte. Det kan till och med vara så att det är just dina uppgifter som blir den viktiga pusselbiten som vi behöver för att kunna hjälpa ett barn eller ungdom. Se på din oro som en omtanke som kan vara en början till en positiv förändring för barnet och dess anhöriga.
Ekonomi och rådgivning
Har du problem med ekonomin?
Om du behöver hjälp med din ekonomi kan Individ- och familjeomsorgen vara till hjälp på olika sätt. Beroende på vad det handlar om kan du exempelvis få rådgivning, ekonomiskt stöd eller en god man.
Skuldrådgivning
Vill du få hjälp med att ordna upp en skuldsituation eller en tilltrasslad vardagsekonomi? Då kan du vända dig till en skuldrådgivare.
Du kan få hjälp att göra en hushållsbudget, göra en skuldöversikt eller ansöka om skuldsanering hos en budget- och skuldrådgivare. De kan ge praktiska råd om hur du kan gå tillväga i din situation och hjälper till med de ekonomiska beräkningar som behövs. De kan också ge råd om vad som krävs för att göra en skuldsanering.
En skuldsanering innebär i korta drag att du som är skuldsatt betalar en del av dina skulder under några år, resterande del behöver du inte betala. När en skuldsanering är slut har du inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsanering - tanken är att du ska vara skuldfri. Detta sköts av kronofogden och här kan du läsa mer.
För skuldsatta som inte uppfyller kraven för skuldsanering eller som vill ha andra typer av betalningsuppgörelser kan rådgivare räkna fram betalningsförslag. I samråd med dig kan en skuldrådgivare arbeta med dig för att få fram nya betalningsvillkor hos fodringsägarna.
Du är välkommen att kontakta Budget- och skuldrådgivare genom kommunens växel på telefonnummer 0381-661200.
God man, förvaltare, förmyndare
Om du inte kan ta hand om dig själv eller din egendom, på grund av exempelvis ålderdom, sjukdom, psykisk funktionsnedsättning eller att du är omyndig kan du få hjälp med att sköta ekonomin och bli företrädd i olika situationer. Du eller anhöriga kan då ansöka om att få god man, förvaltare eller förmyndare. Läs mer under Överförmyndarens i samverkan.
Överförmyndare
Överförmyndaren är en myndighet inom kommunen som har till uppgift att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. Hit vänder man sig också om man behöver ha ett förvaltarfrihetsbevis.
Vimmerby kommun, Kinda kommun, Åtvidabergs kommun och Ydre kommun har en gemensam tjänstemannaorganisation för överförmyndarverksamheten från och med den 1 januari 2015. Namnet på den gemensamma organisationen är Överförmyndare i samverkan (ÖVIS), med placering i Stadshuset i Vimmerby.
Överförmyndare i samverkan nås enligt nedan:
Telefontider: måndag-torsdag 10.00 – 12.00
Telefonnummer: 010-356 90 00
Mailadress: ovis@vimmerby.se
Besöksadress: Stadshuset i Vimmerby
Postadress: Överförmyndare i samverkan, Stadshuset, 598 81 Vimmerby
Överförmyndare i Ydre
Åke Engström
Blanketter
Hämtas här från Överförmyndare i samverkans blankettsida.
Familjerätt och familjerådgivning
Familjerätt
Individ- och familjeomsorgen kan vara behjäplig i olika typer av familjerättsliga frågor. Personer som behöver fastställa faderskap i samband med att de ska få barn kan vända sig till individ- och familjeomsorgen som utreder och fastställer faderskap för alla barn till föräldrar som inte är gifta inom Ydre kommun.
Det går också att vända sig till Individ- och familjeomsorgen för att adoptera barn, både inom och utanför Sverige.
För adoptionsfrågor och för att fastställa faderskap kontakta Individ- och familjeomsorgen på socialkontoret via kommunens växel på telefonnummer
0381-66 12 00.
Utöver detta så kan familjebehandlare på Resursenheten, kommunens öppenvård, vara ett stöd och rådgiva i frågor som berör barns vårdnad, boende och umgänge. Ibland kan det vara svårt för vårdnadshavare att komma överens om vad som är barnets/barnens bästa. Familjebehandlare kan hjälpa till med rådgivning eller genom frivilliga, så kallade samarbetssamtal, försöka komma överens om vad som är barnets bästa.
Samarbetssamtal
Samarbetssamtal är strukturerade samtal under ledning av familjebehandlare med föräldrar som är oeniga om hur de ska lösa frågor kring vårdnad, boende eller umgänge och frågor som rör barnets försörjning. Samtalen kan ske i samband med eller efter en separation men också med föräldrar som inte alls levt tillsammans.
Syftet med samarbetssamtal är att hjälpa föräldrar att göra överenskommelser kring barnet, utifrån barnets behov och eventuella önskemål. När separerade föräldrar behöver hjälp att hantera svårigheter, problem och konflikter i sitt föräldraskap är samarbetssamtal en väg att gemensamt komma fram till vad som är till barnets bästa. Samtalen ska underlätta samförståndslösningar så att föräldrarna kan lösa sina tvister utanför domstol.
Målet är att föräldrarna dels ska kunna enas i frågor kring barnen, dels förbättra sin förmåga att samarbeta som föräldrar.
Ibland är tvisten så stor att frågan behöver avgöras av en domstol och då utreder Individ- och familjeomsorgen frågan och kommer med förslag på hur barnets/barnens behov bäst kan tillgodoses. Familjebehandlare kan även vara ett stöd på plats vid umgänge eller stöd vid umgängesfrågor.
På uppdrag av domstol görs också utredningar om vårdnad, boende och/eller umgänge samt medlingsuppdrag.
Individ- och familjeomsorgens arbete utgår alltid ifrån att barnets bästa ska komma i främsta rummet, det vill säga vi arbetar alltid efter barnkonventionen.
För att boka samarbetssamtal kontakta familjebehandlare på Resursenheten på telefonnummer 0381-66 11 31 eller 0381-66 12 91.
Familjerådgivning
Familjebehandlare på Resursenheten erbjuder samtal med par och familjer som befinner sig i samlevdndssvårighter och som vill ha en förändring.
För att boka fem fria samtal vid familjerådgivning kontakta familjebehandlare på Resursenheten på telefonnummer 0381-66 11 31 eller 0381-66 12 91.
Ydre kommun samverkar även med Familjerådgivarna i Småland.
Familjerådgivarna hjälper par och familjer som befinner sig i samlevnadssvårigheter och som vill ha en förändring. De arbetar under sekretess och för inga journaler.
Varje samtal tar ca 1-1,5 timme och kostar en egenavgift för klienterna.
Familjerådgivarna i Småland nås på telefonnummer 036 - 71 16 05.
Öppettider: 08:00- 17:00
Telefontider 09:00-10:00
Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd
Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd
Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd, är ett stöd för dig som inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj. Syftet är att ge dig tillfällig hjälp med din ekonomi och förutsättningar för att få ett arbete, så att du kan bli självförsörjande så snabbt som möjligt.
Om du och din familj råkar ut för ekonomiska problem och inte ser någon annan möjlighet att klara din eller familjens försörjning kan du ansöka om försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd.
Hur ansöker du?
Det första steget är att boka tid hos en socialsekreterare. Här Pdf, 183 kB. går det att ladda ner en ansökan som du ska ha fyllt i och ta med till besöket. Det är viktigt att du tar med dig de handlingar som krävs för att ansökan ska behandlas. Här Pdf, 161 kB. hittar du bra information att gå igenom innan besöket hos socialsekreteraren.
Utredning och beslut
Socialsekreterare gör en utredning för att de om du och din familj är berättigade till ekonomiskt bistånd. För att få ekonomiskt bistånd ska alla andra vägar vara prövade. Du ska också ha gjort vad du kunnat för att bidra till sin försörjning. Du ska till exempel vara anmäld på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande. Om du har eventuella arbetshinder ska du kunna styrka dessa med exempelvis läkarintyg. Det krävs av dig att du deltar i kommunens arbetsmarknadsinsatser eller annan kompetenshöjande verksamhet. Om du tackar nej till ett sådant erbjudande kan din ansökan avslås eller så kan stödet minska.
Vad ska försörjningsstödet räcka till?
Regeringen beslutar varje år en riksnorm för försörjningsstöd som är uppdelat i två delar, dels personliga kostnader så som livsmedel, kläder/skor, fritid/lek och hygien samt barn- och ungdomsförsäkring. Även gemensamma kostnader såsom förbrukningsvaror, tidning, telefon och tv-avgift.
Utöver riksnormen kan vid behov andra faktiska kostnader som är rimliga beviljas. Det kan vara exempelvis boendekostnad, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor, avgift till a-kassa/fack, sjukvård, receptbelagd medicin och barnomsorg.
Överklagande
Om du får avslag på din ansökan, helt eller delvis, har du rätt att överklaga. Detta ska göras inom 3 veckor efter det att du fått beslutet. Ange vilket beslut du är missnöjd med och hur du vill att det ska ändras. Överklagandet ska skickas in till beslutsfattaren. Beslutsfattaren kan även hjälpa dig med din överklagan.
Om inte omprövning av beslutet sker skickar socialförvaltningen överklagan vidare till Förvaltningsrätten i Linköping.
Missbruk och beroende
Missbruk och beroende
Individ- och familjeomsorgen har ett särskilt ansvar för arbetet med att förebygga missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande droger. Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att hjälpa personer som söker upp Individ- och familjeomsorgen med anledning av missbruk och beroende men kommunen har också ha en uppsökandeverksamhet där vi ger information om de möjligheter till stöd och hjälp som finns.
Individen har egenansvar att bryta sitt missbruk och medverka till sitt tillfrisknande.
Individ- och familjeomsorgen ger också stöd åt dig som har utvecklat ett beroende. Vuxna med missbruksbroblem kan genom att ta kontkat med Individ- och familjeomsorgen få råd och stöd i att bättre hantera sina problem.
Öppenvård
Först prövas om insatser i öppenvård är till hjälp. Du kan få stöd i form av en samtalskontakt eller ett boendestöd, detta kan hjälpa dig att själv hitta lösningar till att bli fri från din problematik. I vissa fall rekommenderar vi även att anhöriga medverkar då de också kan påverkas av en familjemedlems missbruk.
Behandlingshem
När insatser i öppenvården har prövats utan resultat kan ibland en vistelse på behandlingshem behövas för att bryta ett desruktivt mönster. Innan en vistelse på behandlingshem eller vård för boende beviljas görs en grundling utredning, vilken sedan ligger grund för kommande behandling.
Första kontakt
För kontakt gällande missbruk och beroendeproblematik kontakta Individ- och familjeomsorgen på telefonnummer 0381-66 12 00
Faxnummer till individ- och familjeomsorg/socialkontoret
Socialkontoretets faxnummer är 0381-66 11 97


Förste socialsekreterare
Tommy Forsman
tommy.forsman@ydre.se
+46 381 66 12 09
Senast uppdaterad
Stöd, omsorg och vård
- Akut hjäp
- Alla barn i Ydre
- Socialförvaltningen
- Individ- och familjeomsorgen
- Äldreomsorg
- Träffpunkt Senior
- Borgerlig vigsel
- Dödsfall och begravning
- Funktionsnedsättning
- Hot och våld i nära relationer
- Närtrafik, färdtjänst och sjukresa
- Parkeringstillstånd
- Stöd till nyanlända
- Suicidprevention
- Ungdomshälsan
- Överförmyndare
- Överklaga beslut