Närtrafik, färdtjänst och sjukresa
Närtrafik, färdtjänst och sjukresa
Närtrafiken är till för alla - som bor på och som besöker en adress eller plats utanför den vanliga linjetrafiken.
Färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor finns till för den som inte klarar av att åka med den vanliga kollektivtrafiken eller med eget färdmedel.
Närtrafik
Vad är närtrafik?
Närtrafiken finns där det är längre än två kilometer till närmaste hållplats.
Vem kan resa med närtrafik?
Alla som bor på eller vill besöka en adress eller plats utanför vanlig linjetrafik kan nyttja närtrafiken. Genom att söka en resa på Östgötatrafikens hemsida går det att se om närtrafik är ett alternativ.
Vart går det att resa?
Östergötland är indelat i närtrafikområden där varje område har så kallade närtrafikhållplatser. De ligger antingen i en tätort med service eller där det finns anslutande kollektivtrafik. Det är mellan dessa och den valda adressen som det går att åka med närtrafiken.
När går det att resa?
Närtrafiken körs på vardagar klockan 9:00–12:30 och 17:00–22:00 samt helger klockan 9:00–17:00.
Hur går det till?
I närtrafiken används mindre bussar eller taxibilar. Resorna samplaneras med annan beställningstrafik, så som färdtjänst och sjukresor. Därför kan tiden för avgång och ankomst behöva justeras.
Hur beställs närtrafik?
Närtrafik ska beställas minst två timmar innan resan ska ske, gärna tidigare. Det går att beställa upp till två veckor i förväg. Beställningen görs hos Östgötatrafiken på telefon 0771-71 10 20.
Vad kostar det?
Priset för en närtrafik-biljett är 45 kronor för vuxen och 31,50 kronor för ungdom och pensionär. Om kunden ska resa vidare med ordinarie kollektivtrafik krävs ny biljett för den resan. Biljetten köps i appen eller direkt i fordonet med kort eller kontanter.
För fler frågor kontakta Östgötatrafikens beställningscentral på 0771-71 10 20 eller besök Östgötatrafikens websida.
Färdtjänst
Nyheter i färdtjänsten från 1 januari 2024
Från 1 januari är det möjligt att nyttja färdtjänst från Ydre till valfri adress i Tranås och Eksjö kommun, med följande förbehåll:
- Resa kan genomföras alla dagar i veckan, kl 07-18
- Max 6 enkelresor per månad
- Egenavgift 150 kr per enkelresa - ett tillägg utöver ordinarie taxa (medresenär betalar samma avgift)
- Boka via Taxi Boo, 0140-31 14 14, senast två timmar innan planerad resa
(Resa till stationen i Tranås och till Höglandssjukhuset i Eksjö, med ordinarie egenavgift, bokas som vanligt via Östgötatrafikens beställningscentral, 0771-71 10 20)
Ändrad egenavgift för färdtjänst inom Ydre:
- Resa upp till 25 km: 40 kr
- Resa över 25 km: 60 kr
Egenavgift betalas per enkelresa (medresenär betalar samma avgift).
Färdtjänst
Har du en funktionsnedsättning som gör det svårt att resa med allmänna kommunikationer? Då kan du ansöka om färdtjänst och/eller riksfärdtjänst.
Inomkommunal färdtjänst och kommunöverskridande färdtjänst
För att resa med färdtjänst krävs ett färdtjänsttillstånd.
Du ansöker genom att skicka en skriftlig ansökan samt ett läkarintyg till Ydre kommun. Handläggning sköts av kommunens färdtjänsthandläggare. Handläggningen kan ta upp till tre veckor.
Telefontid måndag till fredag kl. 08:00-16:00
Ansökningshandlingar skickas till:
Färdtjänsthandläggare
Ydre kommun
Torget 4
573 74 Ydre
Inomkommunal färdtjänst avser resa inom Ydre kommun. Resa inom Ydre bokas via aktuell utförare av färdtjänst. Ytterligare information lämnas ut i samband med tillståndsgivande.
Kommunöverskridande färdtjänst avser resor utanför kommunen, men inom Östergötland. Här ingår också resor från Ydre till Tranås station och från Ydre till stationen eller Höglandssjukhuset i Eksjö.
Om färdtjänstresenären vill fortsätta sin resa från ovan angivna hållplatser i Tranås och Eksjö ska denna resa beställas och bekostas privat.
Östgötatrafiken ansvarar för utförande av kommunöverskridande färdtjänstresor.
Resa med kommunöverskridande färdtjänst bokas via Östgötatrafikens beställningscentral 0771-71 10 20.
Mer information hittar du på Östgötatrafikens hemsida
Färdtjänst från Ydre till valfri adress i Tranås och Eksjö kommun
Under 2024 är det möjligt att nyttja färdtjänst från Ydre till valfri adress i Tranås och Eksjö kommun, med följande förbehåll:
- Resa kan genomföras alla dagar i veckan, kl 07-18
- Max 6 enkelresor per månad
- Egenavgift 150 kr per enkelresa - ett tillägg utöver ordinarie taxa (medresenär betalar samma avgift)
- Boka via Taxi Boo, 0140-31 14 14, senast två timmar innan planerad resa
Riksfärdtjänst
Riksfärdtjänst avser resor från Ydre kommun till en annan kommun utanför Östergötland, inom Sverige.
Ansökan ska lämnas in för varje enskild resa. Ansökan ska vara färdtjänsthandläggaren tillhanda minst tre veckor innan önskat resdatum. Inför jul- och nyårshelg samt semesterperiod är handläggningstiden längre.
Ansökningshandlingar skickas till:
Färdtjänsthandläggare
Ydre kommun
Torget 4
573 74 Ydre
Se dokument nedan
Sjukresa
Sjukresa
Om du av medicinska skäl eller på grund av funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till vården kan du boka en sjukresa. Beställ sjukresa via Östgötatrafikens beställningscentral 0771-71 10 20.
Beställ din resa i god tid − en planerad sjukresa inom länet bokas senast två timmar i förväg. Resan kan komma att läggas senare eller tidigare med 45 minuter. Sjukresor utanför länet beställs senast klockan 16:00 vardagen före vårdbesöket. Resorna utförs alla tider på dygnet och sker med taxi, minibuss eller liknande. Oftast reser du tillsammans med andra eftersom sjukresorna samordnas med färdtjänsten.
Vid beställningen uppger du ditt födelsenummer och att det gäller just en sjukresa. Meddela om du har med en följeslagare/ledsagare eller om du behöver hjälp att ta dig från bostaden till fordonet.
Handläggare färdtjänst
Karin Karlsson
karin.karlsson@ydre.se
+46 381 66 12 17
Senast uppdaterad