Stöd enligt LSS
Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Stödet finns till för att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Du kan exempelvis ha rätt till en bostad med särskild service, personlig assistans eller daglig verksamhet.
Vem har rätt till LSS-insatser?
För att du ska ha rätt till stöd enligt LSS ska du ha en funktionsnedsättning som ingår i någon av nedanstående tre kategorier, även kallade personkretsar som finns i lagen.
- Personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning eller hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Så här ansöker du om stöd enligt LSS
Du ansöker om stöd enligt LSS genom att fylla i blanketten som finns här Pdf, 311 kB.
Efter att du har skickat in blanketten kommer du bli kontaktad av en socialsekreterare.
Vad händer efter ansökan?
När vi har fått din ansökan kontaktar din socialsekreterare dig för att boka ett möte där vi pratar om ditt behov av stöd. Inför mötet behöver vi ibland be dig om intyg. Vi kan också behöva be om information från andra personer, som exempelvis läkare eller anhöriga. Vi ber alltid om ditt samtycke innan vi begär ut uppgifter om dig. Efter mötet skriver din socialsekreterare en utredning, bedömer om du har rätt till det stöd du ansökt om och beslutar.
Överklaga beslut
Om du inte är nöjd med ett beslut har du rätt att överklaga till Förvaltningsrätten.
Alla överklaganden måste vara skriftliga och inskickade senast tre veckor efter det att beslutet anslagits på kommunens officiella anslagstavla. Överklagan skickas till socialförvaltningen i Ydre kommun som registrerar överklagan och skickar den vidare till Förvaltningsrätten i Linköping. Efter tre veckor har beslutet vunnit laga kraft och kan inte längre överklagas.
För mer information kan du läsa under Överklaga beslut