Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 17
Måndag 21/4 Annandag Påsk
FRUKOST: Polentagröt, pålägg
LUNCH: Kalkonbröst, parmesan & timjansås, ugnsrostade rotfrukter, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Mangomousse
KVÄLLSMAT: Gubbalåda, broccoli
Tisdag 22/4
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg
LUNCH: Grönsakssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hallonkaka
KVÄLLSMAT: Blodpudding, potatisbullar, lingonsylt, rivna morötter
Onsdag 23/4
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, lingonsylt, ägg
LUNCH: Stekt strömming, kaviarsås, potatismos, ärtor
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes, vitkålssallad
Torsdag 24/4
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
KVÄLLSMAT: Prinskorv, svampstuvning, potatis, herrgårdsgrönsaker
Fredag 25/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Sockerkaka
KVÄLLSMAT: Fläskgryta, ris, grönsaksblandning
Lördag 26/4
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, sill
LUNCH: Ugnsstekt kyckling, svartvinbärssås, potatis, brytbönor
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
KVÄLLSMAT: Ost- & grönsakspaj, sallad
Söndag 27/4
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kökets grytstek, gräddsås, potatis, gelé, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
KVÄLLSMAT: Köttfärsgratäng, vitkålssallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 18
Måndag 28/4
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
KVÄLLSMAT: Falukorv, pepparrotssås, potatis, blomkål
Tisdag 29/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingonsylt
EFTERRÄTT: Päronkräm
KVÄLLSMAT: Fiskgratäng med ost & tomattäcke, potatis, broccoli
Onsdag 30/5 Valborgsmässoafton
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg, ägg
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Tårta
KVÄLLSMAT: Kycklinggratäng, ris, vitkålssallad
Torsdag 1/5 Första maj
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, äppelmos
LUNCH: Hjortbiffar med kött från Nääs, grönpepparsås, ugnst. rotfrukter, sallad
EFTERRÄTT: Bärmousse
KVÄLLSMAT: Sillåda, ärtor
Fredag 2/5
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Isterband, persiljestuvad potatis, grönsaksmix
EFTERRÄTT: Äppelpaj med kanel, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Kalkonfärssoppa, frukt, smörgås
Lördag 3/5
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, sylt,
LUNCH: Panerad torskfilé, dillsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Jordgubbskaka, grädde
KVÄLLSMAT: Stekt korv, potatismos, bröd, grönsaker
Söndag 4/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kotlett i gräddsås, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
KVÄLLSMAT: Rostbiff, rödvinssås potatisgratäng, råkost
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 15
Måndag 7/4
FRUKOST: Fibergröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Stekt fläsk, bruna bönor, potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
KVÄLLSMAT: Solskenslasagne, majs
Tisdag 8/4
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med räkor & dillsås, potatismos, bukettgrönsak
EFTERRÄTT: Hembakad silviakaka
KVÄLLSMAT: Pytt i panna, stekt ägg, rivna morötter, rödbetor
Onsdag 9/4
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandn., pressgurka, lingonsylt
EFTERRÄTT: Päronsoppa
KVÄLLSMAT: Kroppkakor, skirat smör, grönsaksblandning
Torsdag 10/4
FRUKOST: Slätvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Panerad sejfilé, kall dillsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
KVÄLLSMAT:Kycklinggratängmed ajvar, ugnstekta rotfrukter, vitkålssalllad
Fredag 11/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Kött & grönsakssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Kesokaka, sylt, grädde
KVÄLLSMAT: Laxgratäng, broccoli
Lördag 12/4
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med tomat, ris, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
KVÄLLSMAT: Köttfärspaj, dressing, sallad
Söndag 13/4
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, ägg, sill
LUNCH: Stekt kassler, rödvinssås, rotfruktsgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
KVÄLLSMAT: Kokt korv, potatismos, grönsaker
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 16
Måndag 14/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med dill- & chilisås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
KVÄLLSMAT: Kökets äggakaka med bacon, rivna morötter
Tisdag 15/4
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Marinerade kycklinglår, dragonsås, ris, grönsaksmix
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Onsdag 16/4
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
KVÄLLSMAT: Fylld frukostkorv, potatismos, grönsaksblandning
Torsdag 17/4 Skärtorsdag
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, pålägg
LUNCH: Slottsgryta, potatis, herrgårdsgrönsaker, pressgurka
EFTERRÄTT: Hembakad tuppkaka
KVÄLLSMAT: Lasagne med soltorkad tomater & fetaost, tomatsallad
Fredag 18/4 Långfredagen
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Kokt lax, romsås, potatis, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Kalvsylta, rödbetssallad, potatis, råkost
Lördag 19/4 Påskafton
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Ägg i kopp, sill, köttbullar, räkstuvning, omelett, bröd, ost, dricka
EFTERRÄTT: Påskbakelse
KVÄLLSMAT: Janssons frestelse, prinskorv, grönsaker Påskgodis
Söndag 20/4 Påskdagen
FRUKOST: Grahamsgröt, ägg, sill, pålägg
LUNCH: Kökets Vildsvinsbiffar, sås, potatis, bukettgrönsaker, gelé
EFTERRÄTT: Passionscheesecake
KVÄLLSMAT: Sill, gräddfil, potatis, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 17
Måndag 21/4
21/4 LUNCH: Kalkonbröst, parmesan & timjansås, ugnsrostade rotfrukter, vitkålssallad
Annandag påskEFTERRÄTT: Mangomousse
Tisdag 22/4
LUNCH: Grönsakssoppa, smörgås
Lunch alt.2: Pastagratäng med fetaost
EFTERRÄTT: Hallonkaka
Onsdag 23/4
LUNCH: Stekt strömming, kaviarsås, potatismos, ärtor
Lunch alt.2: Kotlett i sås, potatis
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
Torsdag 24/4
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
Lunch alt.2: Kokt fisk, kryddig currysås, ris
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
Fredag 25/4
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Gyros chicken style, yoghurtsås, tortillabröd, sallad
EFTERRÄTT: Sockerkaka
Lördag 26/4
LUNCH: Ugnsstekt kyckling, svartvinbärssås, potatis, brytbönor
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
Söndag 27/4
LUNCH: Kökets grytstek, gräddsås, potatis, gelé, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 18
Måndag 28/4
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingonsylt
Lunch alt.2: Kolja crispie, remouladsås, potatis
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
Tisdag 29/4
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
Lunch alt.2: Stekt kyckling, tomatsås, ugnsstekta rotfrukter
EFTERRÄTT: Päronkräm
Onsdag 30/4 Valborgsmässoafton
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, herrgårdsgrönsaker
Lunch alt.2: Pizza
EFTERRÄTT: Tårtbakelse
Torsdag 1/5 Första maj
LUNCH: Hjortbiffar med kött från Nääs, grönpepparsås, ugnst. rotfrukter, sallad
EFTERRÄTT: Bärmousse
Fredag 2/5
LUNCH: Isterband, persiljestuvad potatis, grönsaksmix
EFTERRÄTT: Äppelpaj med kanel, vaniljsås
Lördag 3/5
LUNCH: Panerad torskfilé, dillsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Jordgubbskaka, grädde
Söndag 4/5
LUNCH: Kotlett i gräddsås, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 15
Måndag 7/4
LUNCH: Stekt fläsk, bruna bönor, potatis, kokta morötter
Lunch alt.2: Potatisbullar, blodpudding, lingonsylt
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
Tisdag 8/4
LUNCH: Fiskgratäng med räkor & dillsås, potatismos, bukettgrönsak
Lunch alt.2: Mexikansk kycklingsås, spaghetti
EFTERRÄTT: Hembakad silviakaka
Onsdag 9/4
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandn., pressgurka, lingonsylt
Lunch alt.2:
EFTERRÄTT: Päronsoppa
Torsdag 10/4
LUNCH: Panerad sejfilé, kall dillsås, potatis, ärtor
Lunch alt.2: Stekt lax, hollandaisesås, potatis
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
Fredag 11/4
LUNCH: Kött & grönsakssoppa, smörgås
Lunch alt.2: Tacofärs gardenstyle, yoghurtsås, ris, bröd
EFTERRÄTT: Kesokaka, sylt, grädde
Lördag 12/4
LUNCH: Kycklinggryta med tomat, ris, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
Söndag 13/4
LUNCH: Stekt kassler, rödvinssås, rotfruktsgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 16
Måndag 14/4
LUNCH: Fiskgratäng med dill- & chilisås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
Tisdag 15/4
LUNCH: Marinerade kycklinglår, dragonsås, ris, grönsaksmix
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
Onsdag 16/4
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
Torsdag 17/4 Skärtorsdagen
LUNCH: Slottsgryta, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Hembakad tuppkaka
Fredag 18/4 Långfredagen
18/4 LUNCH: Kokt lax, romsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
Lördag 19/4 Påskafton
19/4 LUNCH: Ägg i kopp, sill, köttbullar, räkstuvning, omelett, bröd, ost, dricka
EFTERRÄTT: Påskbakelse
Söndag 20/4 Påskdagen
LUNCH: Kökets vildsvinsbiffar, sås, potatis, bukettgrönsaker, gelé
EFTERRÄTT: Passionscheesecake
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad