Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 5
Måndag 27/1
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Frukostkorv, senapssås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Kökets björnbärskräm
KVÄLLSMAT: Omelett, grönsaksstuvning, potatis, rivna morötter
Tisdag 28/1
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Stekt fisk, stuvad spenat, potatis, morötter
EFTERRÄTT: Fruktcocktail, grädde
KVÄLLSMAT: Fläskpannkaka, lingon, råkost
Onsdag 29/1
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, herrgårdsgrönsaker, lingonsylt
EFTERRÄTT: Citrussoppa
KVÄLLSMAT: Pastagratäng med paprika & fetaost, sallad
Torsdag 30/1
FRUKOST: Mannagrynsvälling, ägg, kaviar
LUNCH: Kycklingsoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hembakad kärleksmums
KVÄLLSMAT: Fina fiskpuddingen, skirat smör grönsaksmix
Fredag 31/1
FRUKOST: Grahamsgröt, hallonsylt, pålägg
LUNCH: Färsbiff, grönpepparsås, ugnstekta rotfrukter, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Brylepudding. grädde
KVÄLLSMAT: Skinksås med tomat, pasta, majs
Lördag 1/2
FRUKOST: Slätvälling, pålägg,
LUNCH: Baconlindad fisk, västerbottenostsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Ananaspaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Herrgårdskyckling, ris, am. grönsaksblandning
Söndag 2/2
FRUKOST: Polentagröt, ägg, sill
LUNCH: Portergryta, potatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Blåbärsmousse, wafers
KVÄLLSMAT: Moussaka, ärt, majs, paprikablandning
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 2
Måndag 6/1 Trettondagsafton
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Baconlindad kycklingfilé, dragonsås, rostad potatis, sallad
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Tisdag 7/1
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med kräftsmak, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
KVÄLLSMAT: Kökets äggakaka med bacon, rivna morötter
Onsdag 8/1
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
KVÄLLSMAT: Fylld frukostkorv, potatismos, grönsaksblandning
Torsdag 9/1
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, pålägg
LUNCH: Kalops, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
KVÄLLSMAT: Fiskbullar i skaldjurssås, potatis, ärtor
Fredag 10/1
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Lasagne med soltorkad tomater & fetaost, tomatsallad
Fredagsmys: chips, godis, cider
Lördag 11/1
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Marängsviss
KVÄLLSMAT: Baconlåda, vitkålssallad
Söndag 12/1
FRUKOST: Grahamsgröt, ägg, sill, pålägg
LUNCH: Stekt rödspätta, remouladsås, potatismos, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Kycklinggryta med rosepeppar, ris, bukettgrönsaker
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 3
Måndag 13/1
FRUKOST: Polentagröt, pålägg
LUNCH: Köttkorv, rotmos, amerikansk grönsaksblandning
EFTERRÄTT: Mangomousse
KVÄLLSMAT: Gubbalåda, broccoli
Tisdag 14/1
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Grönsakssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hallonkaka
KVÄLLSMAT: Blodpudding, potatisbullar, lingonsylt, rivna morötter
Onsdag 15/1
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Stekt strömming, kaviarsås, potatismos, ärtor
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes, vitkålssallad
Torsdag 16/1
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
KVÄLLSMAT: Korv, svampstuvning, potatis, herrgårdsgrönsaker
Fredag 17/1
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Laxpudding, skirat smör, grönsaker
EFTERRÄTT: Sockerkaka
KVÄLLSMAT: Fläskgryta, ris, grönsaksblandning
Lördag 18/1
FRUKOST: Maizenavälling, ägg
LUNCH: Ugnsstekt kyckling, svartvinbärssås, potatis, brytbönor
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
KVÄLLSMAT: Ost- & rödbetspaj, sallad
Söndag 19/1
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kökets grytstek, gräddsås, potatis, gelé, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
KVÄLLSMAT: Risgrynsgröt, smörgås, frukt
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 4
Måndag 20/1
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, rivna morötter
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
KVÄLLSMAT: Sillåda, ärtor
Tisdag 21/1
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Kycklinggryta, ris, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Äppelpaj med kanel, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Falukorv, pepparrotssås, potatis, blomkål
Onsdag 22/1
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg, ägg
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingonsylt
EFTERRÄTT: Persikokaka
KVÄLLSMAT: Kalkonfärssoppa, frukt, smörgås
Torsdag 23/1
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, äppelmos
LUNCH: Isterband, persiljestuvad potatis, rödbetor, grönsaksmix
EFTERRÄTT: Päronkräm
KVÄLLSMAT: Fiskgratäng med ost & tomattäcke, potatis, broccoli
Fredag 24/1
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Kålpudding, gräddsås, potatis, broccoli, lingonsylt
EFTERRÄTT: Bärmousse
KVÄLLSMAT: Morotslasagne, vitkålssallad
Lördag 25/1
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, sylt,
LUNCH: Panerad torskfilé, dillsås, potatismos, ärtor
EFTERRÄTT: Jordgubbskaka, grädde
KVÄLLSMAT: Rostbiff, rödvinssås potatisgratäng, råkost
Söndag 26/1
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kotlett i gräddsås, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
KVÄLLSMAT: Färsbiff, löksås, potatis, grönsaker, pressgurka, lingonsylt
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 1
Måndag 27/1
LUNCH: Frukostkorv, senapssås, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Fiskgratäng med tomat & oregano, potatis
EFTERRÄTT: Kökets björnbärskräm
Tisdag 28/1
LUNCH: Stekt fisk, stuvad spenat, potatis, morötter
Lunch alt.2: Köttfärssås, spaghetti
EFTERRÄTT: Fruktcocktail, grädde
Onsdag 29/1
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, herrgårdsgrönsaker, lingonsylt
Lunch alt.2: chicken nuggets, sötsursås, klyftpotatis
EFTERRÄTT: Citrussoppa
Torsdag 30/1
LUNCH: Kycklingsoppa, smörgås
Lunch alt.2: Korv stroganoff, ris
EFTERRÄTT: Hembakad kärleksmums
Fredag 31/1
LUNCH: Färsbiff, grönpepparsås, ugnstekta rotfrukter, vitkålssallad Lunch alt.2: Pastagratäng med fetaost
EFTERRÄTT: Brylepudding. grädde
Lördag 1/2
LUNCH: Baconlindad fisk, västerbottenostsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Ananaspaj, vaniljvisp
Söndag 2/2
LUNCH: Portergryta, potatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Blåbärsmousse, wafers
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 2
Måndag 6/1 Trettondagsafton
LUNCH: Baconlindad kycklingfilé, dragonsås, rostad potatis, sallad
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
Tisdag 7/1
LUNCH: Fiskgratäng med kräftsmak, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
Onsdag 8/1
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
Torsdag 9/1
LUNCH: Kalops, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
Fredag 10/1
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
Lördag 11/1
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Marängsviss
Söndag 12/1
LUNCH: Stekt rödspätta, remouladsås, potatismos, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 3
Måndag 13/1
LUNCH: Köttkorv, rotmos, amerikansk grönsaksblandning
EFTERRÄTT: Mangomousse
Tisdag 14/1
LUNCH: Grönsakssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hallonkaka
Onsdag 15/1
LUNCH: Stekt strömming, kaviarsås, potatismos, ärtor
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
Torsdag 16/1
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
Fredag 17/1
LUNCH: Laxpudding, skirat smör, grönsaker
EFTERRÄTT: Sockerkaka
Lördag 18/1
LUNCH: Ugnsstekt kyckling, svartvinbärssås, potatis, brytbönor
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
Söndag 19/1
LUNCH: Kökets grytstek, gräddsås, potatis, gelé, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 4
Måndag 20/1
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, rivna morötter
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
Tisdag 21/1
LUNCH: Kycklinggryta, ris, herrgårdsgrönsaker
Lunch alt.2: Tomatsoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Äppelpaj med kanel, vaniljsås
Onsdag 22/1
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingonsylt
Lunch alt.2: Kolja crispie, kall sås, potatis
EFTERRÄTT: Persikokaka
Torsdag 23/1
LUNCH: Isterband, persiljestuvad potatis, rödbetor, grönsaksmix
Lunch alt.2: Lasagne
EFTERRÄTT: Päronkräm
Fredag 24/1
LUNCH: Kålpudding, gräddsås, potatis, broccoli, lingonsylt
Lunch alt.2: Mexikansk kycklinggryta, ris
EFTERRÄTT: Bärmousse
Lördag 25/1
LUNCH: Panerad torsk, dillsås, potatismos, ärtor
EFTERRÄTT: Jordgubbskaka, grädde
Söndag 26/1
LUNCH: Kotlett i gräddsås, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad