Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 11
Måndag 13/3
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Frukostkorv, senapssås , potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Mangomousse
KVÄLLSMAT: Fiskbullar, skaldjurssås, potatis, ärtor & morötter
Tisdag 14/3
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hallonpaj och vaniljsås
KVÄLLSMAT: Fläskpannkaka, lingon, vitkålssallad
Onsdag 15/3
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Stekt fisk, Hollandaisesås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Blåbärskaka
KVÄLLSMAT: Pastagratäng med paprika & fetaost, råkost
Torsdag 16/3
FRUKOST: Mannagrynsvälling, ägg, kaviar
LUNCH: Rimmad bog, rotmos, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Kökets björnbärskräm
KVÄLLSMAT: Broccolisoppa, smörgås, frukt
Fredag 17/3
FRUKOST: Grahamsgröt, hallonsylt, pålägg
LUNCH: Kycklingfärsbiff, rödvinssås, klyftpotatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Päronhalvor med havretosca, grädde
KVÄLLSMAT: Omelett, svampstuvning, potatis, grönsaker
Lördag 18/3
FRUKOST: Slätvälling, pålägg,
LUNCH: Pepparrotsgryta, potatis, romanescogrönsaker
EFTERRÄTT: Hembakad kärleksmums
KVÄLLSMAT: Gratinerad kassler, potatismos, kokta grönsaker
Söndag 19/3
FRUKOST: Mannagrynsgröt, ägg, sill
LUNCH: Baconlindad fisk, västerbottenostsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Fruktcocktail, grädde
KVÄLLSMAT: Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt, rivna morötter
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 12
Måndag 20/3
FRUKOST: Havrevälling, pålägg
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Kökets svartvinbärskräm
KVÄLLSMAT: Morotssoppa, smörgås, frukt
Tisdag 21/3
FRUKOST: Fibergröt, ägg, pålägg, lingon
LUNCH: Kokt fisk, ägg- & persiljesås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Morotskaka
KVÄLLSMAT: Ugnsfalukorv, potatismos, grönsaker
Onsdag 22/3
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Fläskgryta med tomat, ris, broccoli
EFTERRÄTT: Nyponsoppa
KVÄLLSMAT: Kycklingpytt, mango chutneydressing, sallad
Torsdag 23/3
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Potatis & purjolökssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Kesokaka, sylt, grädde
KVÄLLSMAT: Skinkfrestelse, råkost
Fredag 24/3
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fiskpanetter, remouladsås, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Pannacotta med hallonsås
KVÄLLSMAT: Prästostpaj med kantareller, sallad
FREDAGSMYS: Chips, godis, dricka
Lördag 25/3 Våffeldagen
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Ugnstekt kycklinglårfilé, currysås, potatis, grönsaker
EFTERRÄTT: Våfflor, grädde, sylt
KVÄLLSMAT: Köttbullar, brunsås, potatis, grönsaker
Söndag 26/3
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, hallonsylt
LUNCH: Schnitzel, bearnaisesås, klyftpotatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Äppelkompott med citron & kardemumma, grädde
KVÄLLSMAT: Risgrynsgröt, smörgås
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 13
Måndag 27/3
FRUKOST: Mannagrynsgröt, ägg, sill, pålägg
LUNCH: Köttfärssås, spaghetti, råkost
EFTERRÄTT: Frukt
KVÄLLSMAT: Omelett, skinkstuvning, stekt potatis, grönsaker
Tisdag 28/3
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Korv stroganoff, ris, sommargrönsaker
EFTERRÄTT: Persika, grädde
KVÄLLSMAT: Rotfruktssoppa med kyckling, smörgås
Onsdag 29/3
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Stekt fisk, stuvad potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Mangosoppa
KVÄLLSMAT: Potatisbullar, bacon, lingon, vitkålssallad
Torsdag 30/3
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
30/3 LUNCH: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
EFTERRÄTT: Katrinplommonkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Fredag 31/3
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Ugnsstekt kyckling med sambal oelek sås, potatis, romanesco grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets körsbärskräm
KVÄLLSMAT: Pasta, ost-& skinksås, råkost
Lördag 1/4
FRUKOST: Rågflingegröt, lingon, pålägg, ägg
LUNCH: Kokt fisk, vitvinssås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Hembakad silviakaka
KVÄLLSMAT: Köttfärscrepes, grönsaker
Söndag 2/4
FRUKOST: Havrevälling, pålägg
LUNCH: Pepparrotsgryta, potatis, blomkål
EFTERRÄTT: Äppelpaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Ägg & räklåda, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 14
Måndag 3/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, potatis, broccoli, lingon
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
KVÄLLSMAT: Grönsakssoppa, smörgås
Tisdag 4/4
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med dill och räkor, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes, sallad
Onsdag 5/4
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med soltorkade tomater, ris, grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets hallonsoppa
KVÄLLSMAT: Gubbalåda, grönsaker
Torsdag 6/4 Skärtorsdag
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg, ägg
LUNCH: Kassler, svampsås, potatisgratäng, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Ananaskaka, grädde
KVÄLLSMAT: Ost och grönsakspaj, sallad
Fredag 7/4 Långfredagen
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Kokt lax, romsås, potatis, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
KVÄLLSMAT: Hamburgare, bröd, klyftpotatis, dressing, sallad
Lördag 8/4 Påskafton
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
8/4 LUNCH: Ägg i kopp, sill, köttbullar, räkstuvning,omelett,potatis,bröd, ost,dricka
EFTERRÄTT: Tårta, Påskgodis
KVÄLLSMAT: Janssons frestelse, prinskorv, grönsaker
Söndag 9/4 Påskdagen
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, ägg, sill
9/4 LUNCH: Kyckling i ajvartäcke, ugnsrostade rotfrukter, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
KVÄLLSMAT: Sill, gräddfil, potatis, råkost
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 11
Måndag 13/3
LUNCH: Frukostkorv, senapssås , potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Mangomousse
Tisdag 14/3
LUNCH: Köttfärssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Hallonpaj och vaniljsås
Onsdag 15/3
LUNCH: Stekt fisk, Hollandaisesås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Blåbärskaka
Torsdag 16/3
LUNCH: Rimmad bog, rotmos, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Kökets björnbärskräm
Fredag 17/3
LUNCH: Kycklingfärsbiff, rödvinssås, klyftpotatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Päronhalvor med havretosca, grädde
Lördag 18/3
LUNCH: Portergryta, potatis, romanescogrönsaker, gelé
EFTERRÄTT: Hembakad kärleksmums
Söndag 19/3
LUNCH: Baconlindad fisk, västerbottenostsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Fruktcocktail, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 12
Måndag 20/3
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Kökets svartvinbärskräm
Tisdag 21/3
LUNCH: Kokt fisk, ägg- & persiljesås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Morotskaka
Onsdag 22/3
LUNCH: Fläskgryta med tomat, ris, broccoli
EFTERRÄTT: Nyponsoppa
Torsdag 23/3
LUNCH: Potatis & purjolökssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Kesokaka, sylt, grädde
Fredag 24/3
LUNCH: Fiskpanetter, remouladsås, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Pannacotta med hallonsås
Lördag 25/3
LUNCH: Ugnstekt kycklinglårfilé, currysås, potatis, grönsaker
Våffeldagen EFTERRÄTT: Våffelbakelse
Söndag 26/3
LUNCH: Schnitzel, bearnaisesås, klyftpotatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Äppelkompott med citron & kardemumma, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 13
Måndag 27/3
LUNCH: Köttfärssås, spaghetti, råkost
EFTERRÄTT: Frukt
Tisdag 28/3
LUNCH: Korv stroganoff, ris, sommargrönsaker
EFTERRÄTT: Persika, grädde
Onsdag 29/3
LUNCH: Stekt fisk, stuvad potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Mangosoppa
Torsdag 30/3
LUNCH: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
EFTERRÄTT: Katrinplommonkaka, grädde
Fredag 31/3
LUNCH: Ugnsstekt kyckling med sambal oelek sås, potatis, romanesco grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets körsbärskräm
Lördag 1/4
LUNCH: Kokt fisk, vitvinssås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Hembakad silviakaka
Söndag 2/4
LUNCH: Pepparrotsgryta, potatis, blomkål
EFTERRÄTT: Äppelpaj, vaniljvisp
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 14
Måndag 3/4
LUNCH: Kåldolmar, gräddsås, potatis, broccoli, lingon
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
Tisdag 4/4
LUNCH: Fiskgratäng med dill och räkor, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
Onsdag 5/4
LUNCH: Kycklinggryta med soltorkade tomater, ris, grönsaker
EFTERRÄTT: Kökets hallonsoppa
Torsdag 6/4 Skärtorsdagen
LUNCH: Kassler, svampsås, potatisgratäng, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Ananaskaka, grädde
Fredag 7/4 Långfredagen
LUNCH: Kokt lax, romsås, potatis, ärtor & morötter
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
Lördag 8/4 Påskafton
LUNCH: Ägg i kopp, sill, köttbullar, räkstuvning,omelett,potatis,bröd,ost, dricka
Påskafton EFTERRÄTT: Tårta
Söndag 9/4 Påskdagen
LUNCH: Kyckling i ajvartäcke, ugnsrostade rotfrukter, bukettgrönsaker
Påskdagen EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad