Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 17
Måndag 22/4
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Köttfärssås, spaghetti, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Hallonmousse
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Tisdag 23/4
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg
LUNCH: Spenatsoppa, ägghalvor, smörgås
EFTERRÄTT: Katrinplommonkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Potatisbullar, bacon, lingon, rivna morötter
Onsdag 24/4
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Stekt fisk, citronsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
KVÄLLSMAT: Omelett, grönsaksstuvning, stekt potatis
Torsdag 25/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Korv stroganoff, ris, sommargrönsaker
EFTERRÄTT: Kökets körsbärskräm
KVÄLLSMAT: Gubbalåda, ärt,majs,paprikablandning
Fredag 26/4
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggratäng med ajvar, ugnsrostade rotfrukter
EFTERRÄTT: Persikohalvor, grädde
KVÄLLSMAT: Pasta, ost-& skinksås, am.grönsaksblandning
Lördag 27/4
FRUKOST: Rågflingegröt, lingon, pålägg
LUNCH: Apelsinfisk, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Hembakad ananasmums
KVÄLLSMAT: Köttfärscrepes, vitkålssallad
Söndag 28/4
FRUKOST: Havrevälling, pålägg, ägg
LUNCH: Kalops, potatis, blomkål
EFTERRÄTT: Äppelpaj, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Prästostpaj med kantareller, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 18
Måndag 29/4
FRUKOST: Fibergröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandning, lingon
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
KVÄLLSMAT: Pytt i panna, stekt ägg, rivna morötter, rödbetor
Tisdag 30/5 Valborgsmässoafton
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, broccoli & gul morot
EFTERRÄTT: Citronkladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Tunnbrödsrulle med tonfiskröra, sallad
Valborgsmys: Chips, godis, dricka
Onsdag 1/5 Första maj
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Kalkon, portvinssås, hasselbackspotatis, sallad, gelé
EFTERRÄTT: Rulltårtsbakelse
KVÄLLSMAT: Köttfärspaj, vitkålssallad
Torsdag 2/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Stekt fläsk, löksås, potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Päronsoppa
KVÄLLSMAT: Krämig tomatsås, pasta, broccoli
Fredag 3/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Panerad sejfilé, kall örtsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
KVÄLLSMAT: Stekt korv, potatismos, bröd, tomat & gurka
Lördag 4/5
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med dijon, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
KVÄLLSMAT: Tonfisklåda med ris, grönsaker
Söndag 5/5
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, ägg, sill
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
KVÄLLSMAT: Solskenslasagne, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 19
Måndag 6/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Mangosoppa
KVÄLLSMAT: Kökets äggakaka med bacon, rivna morötter
Tisdag 7/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
KVÄLLSMAT: Ugnsgratinerad falukorv, potatis, grönsaksblandning
Onsdag 8/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Marinerade kycklinglår, yoghurtsås ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Torsdag 9/5 Kristi Himmelfärds dag
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, pålägg
LUNCH: Rostbiff, rödvinssås, potatisgratäng, sallad
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Kroppkakor, skirat smör, grönsaker
Fredag 10/5
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
KVÄLLSMAT: Ost & grönsakspaj, sallad
Lördag 11/5
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Panerad torskfilé, remouladsås, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Marängsviss
KVÄLLSMAT: Baconlåda, vitkålssallad
Söndag 12/5
FRUKOST: Grahamsgröt, ägg, sill, pålägg
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Fiskbullar i skaldjurssås, potatis, ärtor
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 16
Måndag 15/4
FRUKOST: Havrevälling, pålägg
LUNCH: Kött & grönsakssoppa, smörgås
EFTERRÄTT: Pannkaka, grädde, sylt
KVÄLLSMAT: Falukorv, stuvade makaroner, rivna morötter
Tisdag 16/4
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, lingon
LUNCH: Fiskgratäng med franska örter, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Morotskaka
KVÄLLSMAT: Kycklingpytt, mango chutneydressing, sallad
Onsdag 17/4
FRUKOST: Grahamsvälling, ägg, pålägg
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Nyponsoppa, grädde
KVÄLLSMAT: Skinkfrestelse, grönsaksblandning
Torsdag 18/4
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Dillkött, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Kökets svartvinbärskräm
KVÄLLSMAT: Köttbullar, brunsås, potatis, blomkål, lingon
Fredag 19/4
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Torskpanett, remouladsås, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
KVÄLLSMAT: Kallskuret, potatisgratäng, sallad
Lördag 20/4
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Ugnstekt kyckling, currysås, ris, romanescogrönsaker
EFTERRÄTT: Pannacotta med jordgubbssås
KVÄLLSMAT: Spenat & fetaostpaj, vitkålssallad
Söndag 21/4
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, hallonsylt
LUNCH: Gratinerad kassler, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Äppelkompott med citron & kardemumma, grädde
KVÄLLSMAT: Ägg & räklåda, amerikansk grönsaksblandning
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 17
Måndag 22/4
LUNCH: Köttfärssås, spaghetti, vitkålssallad
Lunch alt.2: Varmkorv, potatismos
EFTERRÄTT: Hallonmousse
Tisdag 23/4
23/4 LUNCH: Spenatsoppa, ägghalvor, smörgås
Lunch alt.2: Linscurry, ris
EFTERRÄTT: Katrinplommonkaka, grädde
Onsdag 24/4
24/4 LUNCH: Stekt fisk, citronsås, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Lasagne
EFTERRÄTT: Fruktsoppa
Torsdag 25/4
LUNCH: Korv stroganoff, ris, sommargrönsaker
Lunch alt.2: Fiskgratäng med franska örter, potatis
EFTERRÄTT: Kökets körsbärskräm
Fredag 26/4
LUNCH: Kycklinggratäng med ajvar, ugnsrostade rotfrukter
Lunch alt.2: Kotlett i sås, potatis
EFTERRÄTT: Persikohalvor, grädde
Lördag 27/4
LUNCH: Apelsinfisk, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Hembakad ananasmums
Söndag 28/4
LUNCH: Kalops, potatis, blomkål
EFTERRÄTT: Äppelpaj, vaniljsås
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 18
Måndag 29/5
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandning, lingon
Lunch alt.2: Sej nuggets, remouladsås, potatis
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
Tisdag 30/4 Valborgsmässoafton
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, broccoli & gul morot
Lunch alt.2: Pastagratäng med skinka
EFTERRÄTT: Citronkladdkaka, grädde
Onsdag 1/5 Första maj
LUNCH: Kalkon, portvinssås, hasselbackspotatis, sallad, gelé
EFTERRÄTT: Rulltårtsbakelse
Torsdag 2/5
LUNCH: Stekt fläsk, löksås, potatis, kokta morötter
Lunch alt.2: Stekt kyckling, tomatsås, klyftpotatis
EFTERRÄTT: Päronsoppa
Fredag 3/5
LUNCH: Panerad sejfilé, kall örtsås, potatis, ärtor
Lunch alt.2: Thaigryta, ris
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
Lördag 4/5
LUNCH: Kycklinggryta med dijon, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
Söndag 5/5
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 19
Måndag 6/5
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Krämig tomatsås, pasta
EFTERRÄTT: Mangosoppa
Tisdag 7/5
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
Lunch alt.2: Kolja crispie, citronsås, potatis
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
Onsdag 8/5
LUNCH: Marinerade kycklinglår, yoghurtsås ris, bukettgrönsaker
Lunch alt.2: Stekt grillkorv, potatismos, bröd
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
Torsdag 9/5 Kristi himmelfärds dag
LUNCH: Rostbiff, rödvinssås, potatisgratäng, sallad
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
Fredag 10/5
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
Lördag 11/5
LUNCH: Panerad torskfilé, remouladsås, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Marängsviss
Söndag 12/5
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 16
Måndag 15/4
LUNCH: Kött & grönsakssoppa, smörgås
Lunch alt.2: Potatisbullar, blodpudding, lingonsylt
EFTERRÄTT: Pannkaka, grädde, sylt
Tisdag 16/4
LUNCH: Fiskgratäng med franska örter, potatis, ärtor
Lunch alt: Kökets kycklingköttbullar, örtsås, klyftpotatis
EFTERRÄTT: Morotskaka
Onsdag 17/4
LUNCH: Lasagne, vitkålssallad
Lunch alt.2: Köttbullar, makaroner
EFTERRÄTT: Nyponsoppa, grädde
Torsdag 18/4
LUNCH: Dillkött, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Kalops, potatis
EFTERRÄTT: Kökets svartvinbärskräm
Fredag 19/4
LUNCH: Torskpanett, remouladsås, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Stekt fisk, kall sås, potatis
EFTERRÄTT: Knäckig päronpaj, vaniljvisp
Lördag 20/4
LUNCH: Ugnstekt kyckling, currysås, ris, romanescogrönsaker
EFTERRÄTT: Pannacotta med jordgubbssås
Söndag 21/4
LUNCH: Gratinerad kassler, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Äppelkompott med citron & kardemumma, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad