Mat inom äldreomsorgen
Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring.
Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät.
De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex glutenfri mat och laktosreducerad kost. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.
Matsedlar Äldreomsorgen
Matsedel äldreomsorgen v 21
Måndag 20/5
FRUKOST: Grahamsvälling, pålägg
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, rivna morötter
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
KVÄLLSMAT: Fiskgratäng med ost & tomattäcke, potatis, broccoli
Tisdag 21/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Morotslasagne, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Persikokaka
KVÄLLSMAT: Sylta, rödbetssallad, potatis, tomat & gurka
Onsdag 22/5
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg, ägg
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingon
EFTERRÄTT: Päronkräm
KVÄLLSMAT: Kycklingcrepes, romanescoblandning
Torsdag 23/5
FRUKOST: Fibergröt, pålägg, äppelmos
LUNCH: Panerad fisk, dillsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Bärpaj, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Falukorvsgratäng, euromix
Fredag 24/5
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med champinjoner, ris, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
KVÄLLSMAT: Rostbiff, potatissallad, råkost
Lördag 25/5
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, sylt, ägg
LUNCH: Kökets grekiska biffar, tomatsås, rostad potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Äppelkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Pizza, vitlöksås, vitkålssallad
Söndag 26/5 Morsdag
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Kotlett i ugn, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Tårta
KVÄLLSMAT: Skaldjurspaj, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 18
Måndag 29/4
FRUKOST: Fibergröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandning, lingon
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
KVÄLLSMAT: Pytt i panna, stekt ägg, rivna morötter, rödbetor
Tisdag 30/5 Valborgsmässoafton
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, broccoli & gul morot
EFTERRÄTT: Citronkladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Tunnbrödsrulle med tonfiskröra, sallad
Valborgsmys: Chips, godis, dricka
Onsdag 1/5 Första maj
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Kalkon, portvinssås, hasselbackspotatis, sallad, gelé
EFTERRÄTT: Rulltårtsbakelse
KVÄLLSMAT: Köttfärspaj, vitkålssallad
Torsdag 2/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Stekt fläsk, löksås, potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Päronsoppa
KVÄLLSMAT: Krämig tomatsås, pasta, broccoli
Fredag 3/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Panerad sejfilé, kall örtsås, potatis, ärtor
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
KVÄLLSMAT: Stekt korv, potatismos, bröd, tomat & gurka
Lördag 4/5
FRUKOST: Maizenavälling, pålägg
LUNCH: Kycklinggryta med dijon, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
KVÄLLSMAT: Tonfisklåda med ris, grönsaker
Söndag 5/5
FRUKOST: Grahamsgröt, pålägg, ägg, sill
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
KVÄLLSMAT: Solskenslasagne, sallad
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 19
Måndag 6/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, lingonsylt pålägg
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Mangosoppa
KVÄLLSMAT: Kökets äggakaka med bacon, rivna morötter
Tisdag 7/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
KVÄLLSMAT: Ugnsgratinerad falukorv, potatis, grönsaksblandning
Onsdag 8/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Marinerade kycklinglår, yoghurtsås ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
KVÄLLSMAT: Vad huset förmår
Torsdag 9/5 Kristi Himmelfärds dag
FRUKOST: Maizenavälling, ägg, pålägg
LUNCH: Rostbiff, rödvinssås, potatisgratäng, sallad
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
KVÄLLSMAT: Kroppkakor, skirat smör, grönsaker
Fredag 10/5
FRUKOST: Fibergröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
KVÄLLSMAT: Ost & grönsakspaj, sallad
Lördag 11/5
FRUKOST: Havregrynsvälling, pålägg
LUNCH: Panerad torskfilé, remouladsås, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Marängsviss
KVÄLLSMAT: Baconlåda, vitkålssallad
Söndag 12/5
FRUKOST: Grahamsgröt, ägg, sill, pålägg
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
KVÄLLSMAT: Fiskbullar i skaldjurssås, potatis, ärtor
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedel äldreomsorgen v 20
Måndag 13/5
FRUKOST: Polentagröt, pålägg
LUNCH: Fylld korv i sås, potatis, kokta morötter
EFTERRÄTT: Mangomousse
KVÄLLSMAT: Pastagratäng med skinka, grönsaksblandning
Tisdag 14/5
FRUKOST: Mannagrynsvälling, pålägg, ägg
LUNCH: Stekt fisk, hollandaisesås, potatis, romanescoblandning
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
KVÄLLSMAT: Chili con carne, ris, broccoli
Onsdag 15/5
FRUKOST: Rågflingegröt, pålägg, lingonsylt
LUNCH: Kasslergratäng, vitkålssallad
EFTERRÄTT: Hallonkaka
KVÄLLSMAT: Kycklingpaj, sallad
Torsdag 16/5
FRUKOST: Slätvälling, pålägg
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
KVÄLLSMAT: Blodpudding, potatisbullar, lingonsylt, rivna morötter
Fredag 17/5
FRUKOST: Havregrynsgröt, äppelmos, pålägg
LUNCH: Laxsås, spaghetti, ärtor
EFTERRÄTT: Sockerkaka
KVÄLLSMAT: Skink & spenatcrepes, vitkålssallad
Lördag 18/5
FRUKOST: Maizenavälling, ägg
LUNCH: Biff stroganoff, ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
KVÄLLSMAT: Sill, gräddfil, gräslök, potatis, sallad
Söndag 19/5
FRUKOST: Mannagrynsgröt, pålägg, sylt
LUNCH: Stekt kycklinglår, ugnsrostade rotsaker, kall sås, blomkål
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
KVÄLLSMAT: Prinskorv, svampstuvning, potatis, grönsaker
Med reservation för eventuella ändringar
Matsedlar matdistributionen
Matdistribution v 21
Måndag 20/5
LUNCH: Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor, råkost
Lunch alt.2: Mexikansk kycklingsås, ris
EFTERRÄTT: Blåbärssoppa, grädde
Tisdag 21/5
LUNCH: Morotslasagne, vitkålssallad
Lunch alt.2: Pytt i panna, kokt ägg, rödbetor
EFTERRÄTT: Persikokaka
Onsdag 22/5
LUNCH: Raggmunk, stekt fläsk, kokta morötter, lingon
Lunch alt.2: Morotslasagne
EFTERRÄTT: Päronkräm
Torsdag 23/5
LUNCH: Panerad fisk, dillsås, potatis, ärtor
Lunch alt.2: Köttfärslimpa, brunsås, potatis
EFTERRÄTT: Bärpaj, vaniljsås
Fredag 24/5
LUNCH: Kycklinggryta med champinjoner, ris, herrgårdsgrönsaker
Lunch alt.2: Kolja crispie, remouladsås, potatis
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta med exotisksås
Lördag 25/5
LUNCH: Kökets grekiska biffar, tomatsås, rostad potatis, broccoli
EFTERRÄTT: Äppelkaka, grädde
Söndag 26/5 Morsdag
LUNCH: Kotlett i ugn, potatis, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Tårtbakelse
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 18
Måndag 29/5
LUNCH: Nötfärsbiff, brunsås, potatis, romanescoblandning, lingon
Lunch alt.2: Sej nuggets, remouladsås, potatis
EFTERRÄTT: Hemlagad jordgubbskräm
Tisdag 30/4 Valborgsmässoafton
LUNCH: Valborgsgryta, potatis, broccoli & gul morot
Lunch alt.2: Pastagratäng med skinka
EFTERRÄTT: Citronkladdkaka, grädde
Onsdag 1/5 Första maj
LUNCH: Kalkon, portvinssås, hasselbackspotatis, sallad, gelé
EFTERRÄTT: Rulltårtsbakelse
Torsdag 2/5
LUNCH: Stekt fläsk, löksås, potatis, kokta morötter
Lunch alt.2: Stekt kyckling, tomatsås, klyftpotatis
EFTERRÄTT: Päronsoppa
Fredag 3/5
LUNCH: Panerad sejfilé, kall örtsås, potatis, ärtor
Lunch alt.2: Thaigryta, ris
EFTERRÄTT: Chokladmousse, mandariner
Lördag 4/5
LUNCH: Kycklinggryta med dijon, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Vaniljpannacotta, blåbärssås
Söndag 5/5
LUNCH: Kassler, potatisgratäng, ärt, majs & paprika blandning
EFTERRÄTT: Fruktsallad, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 19
Måndag 6/5
LUNCH: Fiskgratäng med creme fraiche och gräslök, potatis, broccoli
Lunch alt.2: Krämig tomatsås, pasta
EFTERRÄTT: Mangosoppa
Tisdag 7/5
LUNCH: Lasagne med spenat och soltorkade tomater, vitkålssallad
Lunch alt.2: Kolja crispie, citronsås, potatis
EFTERRÄTT: Ugnsstekta äpplen, grädde
Onsdag 8/5
LUNCH: Marinerade kycklinglår, yoghurtsås ris, bukettgrönsaker
Lunch alt.2: Stekt grillkorv, potatismos, bröd
EFTERRÄTT: Kökets drottningkräm
Torsdag 9/5 Kristi himmelfärds dag
LUNCH: Rostbiff, rödvinssås, potatisgratäng, sallad
EFTERRÄTT: Jordgubbspaj, vaniljsås
Fredag 10/5
LUNCH: Fläskkarré, svampsås, potatis, morotsblandning, gelé
EFTERRÄTT: Ryttarkaka
Lördag 11/5
LUNCH: Panerad torskfilé, remouladsås, potatis, herrgårdsgrönsaker
EFTERRÄTT: Marängsviss
Söndag 12/5
LUNCH: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, blomkål, lingonsylt
EFTERRÄTT: Kladdkaka, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Matdistribution v 20
Måndag 13/5
LUNCH: Fylld korv i sås, potatis, kokta morötter
Lunch alt.2: Köttgryta med rotfrukter, potatis
EFTERRÄTT: Mangomousse
Tisdag 14/5
LUNCH: Stekt fisk, hollandaisesås, potatis, romanescoblandning
Lunch alt.2: Fiskgratäng med tomat & oregano, potatis
EFTERRÄTT: Kökets äppelkräm
Onsdag 15/5
LUNCH: Kasslergratäng, vitkålssallad
Lunch alt.2: Morotssås, spaghetti
EFTERRÄTT: Hallonkaka
Torsdag 16/5
LUNCH: Köttbullar, brunsås, potatis, broccoli, lingonsylt
Lunch alt.2:
EFTERRÄTT: Aprikossoppa
Fredag 17/5
LUNCH: Laxsås, spaghetti, ärtor
Lunch alt.2: Hamburgare, dressing, klyftpotatis, bröd
EFTERRÄTT: Sockerkaka
Lördag 18/5
LUNCH: Biff stroganoff, ris, bukettgrönsaker
EFTERRÄTT: Chokladpudding, grädde
Söndag 19/5
LUNCH: Stekt kycklinglår, ugnsrostade rotsaker, kall sås, blomkål
EFTERRÄTT: Kokosgratinerad ananas, grädde
Med reservation för eventuella ändringar
Senast uppdaterad