Framtidens socialtjänst - ny lagstiftning
Den 1 juli 2025 träden en ny socialtjänstlag i kraft. Den ska ersätta nuvarande lag från 1980.
Den nya lagen gör det möjligt för socialtjänsten att hjälpa fler personer tidigare, utan att det alltid behöver göras en formell bedömning eller biståndsbeslut först. Det betyder att du kan få stöd och hjälp snabbare när du behöver det.
Lagen betonar också att du som invånare ska vara med och bestämma över vilket stöd som passar dig bäst. Socialtjänsten ska arbeta förebyggande för att förhindra problem och hjälpa till så att du kan leva ett tryggt och gott liv.
Den nya socialtjänstlagen syftar till att stärka det sociala arbetet och skapa en socialtjänst som är hållbar över tid. Målet är att alla ska ha möjlighet till ett självständigt och värdigt liv, med känsla av trygghet och välbefinnande. Den som behöver stöd ska få vara delaktig och kunna uttrycka sina önskemål. Precis som idag ska socialtjänsten arbeta med respekt för människors självbestämmande och integritet.
Lagen betonar vikten av att hjälpa människor tidigt – innan problemen hinner växa sig stora. Det ska bli enklare att få stöd, och trösklarna för att söka hjälp ska bli lägre. Socialtjänstens arbete ska bygga på kunskap, erfarenhet och samverkan med andra. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, god planering och att resurser används där de gör mest nytta.
Några av de viktigaste förändringarna i den nya lagen är:
- Fokus på förebyggande arbete: Den nya lagen lägger större vikt vid att förebygga problem innan de blir större. Socialtjänsten ska arbeta mer aktivt för att nå ut till människor i riskzonen och erbjuda stöd tidigt.
- Ökad tillgänglighet: Målet är att göra socialtjänsten lättare att nå och att sänka trösklarna för att få hjälp. Det ska bli enklare att få kontakt med socialtjänsten och få de insatser man behöver.
- Kunskapsbaserade beslut: Beslut om insatser ska baseras på forskning och beprövad erfarenhet. Socialtjänsten ska använda sig av evidensbaserade metoder för att säkerställa att insatserna ger bästa möjliga resultat.
- Stärkta rättigheter för barn: Barn ska få stärkta rättigheter och socialtjänsten ska arbeta mer aktivt för att skydda barn från övergrepp och försummelse.
- Bättre samordning: Olika aktörer inom socialtjänsten ska samarbeta bättre för att ge ett mer helhetsinriktat stöd.
Dessa områden ska tillsammans skapa en socialtjänst som är mer förebyggande, tillgänglig och baserad på kunskap.
Så förbereder sig kommunen
Inför att lagen börjar gälla ser vi över alla de insatser och stöd vi redan erbjuder. Vi undersöker vilka insatser som kan ges utan att kräva ett biståndsbeslut och hur vi kan göra det enklare för dig att få hjälp. Det är kommunstyrelsen som kommer att besluta om vilka insatser som vi i Ydre kommun kommer att erbjuda utan behovsprövning.
Vi jobbar också med att utveckla nya sätt att arbeta och samarbeta med andra myndigheter och organisationer, så att vi tillsammans kan ge bättre stöd. Målet är att socialtjänsten ska vara lätt att nå, flexibel och anpassad efter dina behov.
När arbetet är klart kommer vi att presentera vår nya socialtjänst och vilka insatser som politiken i vår kommun har beslutat ska vara insatser utan behovsprövning.
Mer information om nya lagen
Proposition om en ny förebyggande socialtjänstlag - Regeringen.se


Socialchef
Camilla Tjäder
Senast uppdaterad