Lantbruk
Lantbruk är en så kallad ‘grön näring’, där många av samhällets viktigaste råvaror och varor produceras. De gröna näringarna dessutom livsviktiga för en levande landsbygd och för att nå en hållbar omställning. Med lantbruk menas verksamheter som exempelvis producerar kött, mjölk, ägg, spannmål, foder till djur eller råvaror till industrier, men även viss produktion av energiråvaror räknas hit.
Enligt lagen räknas djurhållande lantbruk och större växtodlingsföretag som miljöfarlig verksamhet, på grund av den stora påverkan verksamheten har på omgivningen. Det kan handla om påverkan på näringsutsläpp till mark och omgivande vatten, markanvändningen, avfallshantering, användning av kemikalier (rengöringsmedel, växtskyddspreparat, biocider etc) och petrokemiska produkter (oljor, drivmedel etc).
Kommunen bedriver miljöskyddstillsyn på lantbruk, samt hälsoskyddstillsyn när det gäller olägenheter för människors hälsa, på grund av djurhållning och annan s.k. miljöfarlig verksamhet. Det finns många lagar som reglerar lantbrukens verksamhet men många av de viktigaste reglerna finns i Miljöbalken. Genom att känna till reglerna så underlättas din verksamhet. Du kan läsa mer på Naturvårdsverkets hemsida.
Anmälan och tillstånd
Om du tänker starta en verksamhet inom lantbruk kan du behöva söka tillstånd eller göra en anmälan enligt miljöbalken. Detta gäller även om du tänker utöka din verksamhet.
Om du planerar att starta eller utöka en verksamhet som klassas som B-verksamhet måste du söka tillstånd för detta hos länsstyrelsen. Du har en B-verksamhet om du har mer än 400 djurenheter av nöt eller mer 2000 slaktsvinplatser eller mer än 750 platser för suggor och obetäckta gyltor. En fiskodling är B-verksamhet om mer än 40 ton foder förbrukas årligen.
Om du planerar att starta eller utöka en verksamhet som klassas som C-verksamhet ska du anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden. Du har en C-verksamhet om du har mer än 100 djurenheter men mindre än 400 djurenheter. En fiskodling är C-verksamhet om mer än 1,5 ton foder förbrukas årligen.
Om du har mindre än 100 djurenheter, har du en U-verksamhet. Alla regler i miljöbalken gäller även en U-verksamhet. Du kan i vissa fall behöva söka tillstånd hos miljökontoret. Exempelvis om du tänker ha djuren inom planlagt område eller område med tät bebyggelse.
Vill du sprida gödsel inom 200 meter från planlagt bostadsområde eller sammanhållen bebyggelse? Då kan du behöva anmäla detta till miljökontoret.
Miljökontoret bedriver återkommande tillsyn på alla jordbruk som har mer än 30 djurenheter eller som har mer än 50 hektar åkermark för produktion av foder, livsmedel eller liknande.
Tillsyn
De miljörelaterade regler som gäller för lantbruk i Sverige finns framför allt i miljöbalken. Sedan har man även andra lagar att förhålla sig till, exempelvis djurskyddslagstiftningen, avfallslagstiftningen etc. Miljö- och hälsoskyddsenheten utövar tillsyn för att se till att verksamheter följer de lagar och regler som gäller. Det är storleken på lantbruket som avgör hur ofta vi gör tillsyn. Större lantbruk kan få besök varje eller vartannat år och mindre lantbruk besöks mer sällan. Besöken anpassas efter verksamheten. Förutom att kontrollera att lagstiftningen följs så tittar vi på hur man arbetar för att minska verksamhetens påverkan på människor och miljön.
Tillsynen är förenad med en kontrollavgift som betalas av verksamhetsutövaren, eftersom det är denna som har ansvar för att lagstiftningen följs (se Taxor och avgifter)
Inför din lantbrukstillsyn
Exempel på vad som kontrolleras:
- Lagring och spridning av stallgödsel och mineralgödsel
- Hantering av kemiska växtskyddsmedel
- Hantering av brandfarliga varor och petrokemiska produkter
- Hantering av avfall och farligt avfall
- Hantering av animaliska biprodukter
- Egenkontroll och rutiner
- Köldmedia
- Energianvändning
- Maskinhall/verkstad eller motsvarande
Vanliga krav vi ställer baserat på lagstiftningen är exempelvis:
- Alla typer av kemikalier och flytande farligt avfall ska förvaras så att läckage inte kan drabba miljön, t.ex. på betonggolv, i plastbaljor eller liknande. Större behållare med t.ex. AdBlue eller ensileringsmedel kan ställas i plansilofack, spolplatta, fastgödselplatta eller motsvarande med avrinning till gödselbrunn eller liknande.
- Golvbrunnar i utrymmen där det förvaras kemikalier, eller kan förekomma oljespill, ska vara läckagesäkrade.
- Någon form av absorbent (bark, spån, Absol etc.) ska finnas att suga upp kemikalie- och oljespill med där sådant kan förekomma, använd absorbent är Farligt avfall.
- Farliga avfall ska märkas så att det enkelt kan skiljas från övriga kemikalier.
- Kontrollmärket från besiktning ska sitta på lantbrukssprutan för växtskyddsmedel.
- Utläggning av råttgift, om du har tillstånd att använda det själv, ska dokumenteras.
- Växtskyddsmedel ska spridas med godkänd utrustning, preparat ska vara godkända för användning i aktuell gröda. Spridningen ska ske under goda förutsättning och dokumenteras väl, enligt specifika krav.
- Gödsel ska förvaras så att läckage till miljön inte sker. Detta innebär att förvaring inte får ske direkt på mark utan ska ske på en tät gödselplatta eller liknande utan risk för att gödsel eller gödselvatten hamnar utanför den,
- Gödsling ska ske till gröda som kan ta upp näringen. Gödsel får inte läggas ut i t.ex. skog eller betesmark.
- Alla dieselcisterner som inte är sanerade och avregistrerade ska besiktas med fastställt intervall antingen de används eller inte och oavsett om det är någon diesel i dem eller inte.
- Alla fasta ligghallar ska som huvudregel ha tätt golv, eftersom det blir så mycket gödsel i dem att de i praktiken blir en gödselförvaring som kan läcka näringsämnen.
- Flyttbara ligghallar ska som huvudregel flyttas minst 1 gång/år så att inte samma mark belastas hela tiden, gödsel, halm etc. från ligghallen ska tas omhand som gödsel i samband med flytt av den.
Exempel på dokumentation vi kan efterfråga:
- Resultat av genomförd egenkontroll (för U-företag t.ex ifylld Miljöhusesyn, fellistan),
- Aktuell växtodlings/gödslingsplan,
- Eventuell gödseljournal och gödselavtal,
- Eventuella certifieringar (t.ex. KRAV, IP-Sigill),
- Sprutjournal och skyddsavstånd om växtskyddsmedel har använts,
- Behörighetsbevis för spridning av kemiska bekämpningsmedel,
- Tillstånd att använda råttgift klass 1 So,
- Dokumentation på utlagt råttgift,
- Jordbruksverkets godkännande av lantbruksspruta om du har egen spruta alternativt kvitto på fabriksny spruta,
- Avfallsjournal för farligt avfall som lämnats/körts bort – OBS att anteckningsskyldigheten utökats från och med 2020-08-01,
- Kvitton på lämnat eller borttransporterat avfall till återvinningsstation eller via företag,
- Kadaverkvitton, fakturor eller sammanställning av begärda kadaverhämtningar,
- Kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad (Alla B- och C-företag samt U-företag med anställda),
- Besiktningsintyg för cistern (diesel- eller spilloljecistern) om du har sådan. Kopia på besiktningsintyg ska skickas in till Miljö- och byggnadskontoret för besiktningar från och med 1 juli 2018.
- Efterlevnad av villkor i beslut
- Egenkontrollprogram (B- och C-företag),
Animalieproduktion
Lantbruk med animalieproduktion är anmälningspliktigt om man har mellan 100 och 400 djurenheter (DE). Om man har över 400 DE så är verksamheten tillståndspliktig. Vad som avses med en DE kan du läsa i Miljöprövningsförordningen 2 Kap. 3 §.
Om ditt lantbruk är anmälningspliktigt ska du anmäla det till oss. Även större ändringar är anmälningspliktiga. Fyll i denna blankett Pdf, 463 kB. och skickar in den till oss på miljokontoret@ydre.se, eller via post.
Om vi saknar något i anmälan så kommer du få möjlighet att komplettera innan vi behandlar anmälan.
Senast uppdaterad