MILJÖ, HÄLSA OCH LIVSMEDEL
Miljö, hälsa och livsmedel
Miljökontoret ansvarar för att kontrollera att rådande lagstiftning följs inom bl.a. områdena miljöskydd, hälsoskydd och livsmedel. Detta görs genom prövning av nya verksamheter och kontinuerlig tillsyn av befintliga verksamheter. Det omfattar exempelvis miljöfarliga verksamheter, förorenade områden, täktverksamhet, avfalls- och avloppshantering, kemiska produkter och övrigt sådant som kan innebära en olägenhet för människors hälsa och miljö.
Miljöfarliga verksamheter
Med miljöfarlig verksamhet menas, enligt 9 kapitlet i Miljöbalken, all användning av mark, byggnader eller anläggningar som på något sätt ger utsläpp till mark, vatten eller luft och som kan vara skadligt för miljön eller människors hälsa. De krav som ställs på en verksamhet bestäms av vad som är tekniskt möjligt, miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt.
Anmälningsplikt och tillståndsplikt
Vilka ska anmäla/ ha tillstånd?
I många fall krävs en anmälan eller tillstånd när du ska starta eller förändra vissa typer av verksamheter. I Miljöprövningsförordning (2013:251) kan du se vilka verksamheter som är tillståndspliktiga och vilka som är anmälningspliktiga.
- A-anläggningar tillståndsprövas av Mark- och miljödomstolen.
- B-anläggningar tillståndsprövas av Miljöskyddsenheten inom länsstyrelsen.
- C-anläggningar anmäls till Myndighetsnämnden för Byggnation och Miljö. Anmälan ska göras senast sex veckor före det att verksamheten startas.
En miljöfarlig verksamhet som ej klassas som A-, B- eller C-verksamhet, så kallad U-verksamhet, behöver inte förprövas eller anmälas. Istället kan Miljökontoret när som helst kräva åtgärder eller utredningar, om det behövs av miljö- eller hälsoskyddsskäl.
Oljeavskiljare
En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och/eller slam ska enligt miljöbalken se till att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill- eller dagvatten. Ett sådant vatten kan uppkomma i en mängd olika verksamheter såsom verkstäder, biltvättar, tankställen, uppställningsplatser för fordon, garage etc. Den vanligaste tekniken för att avskilja föroreningar i spillvatten är att installera en slam-/oljeavskiljare.
Det är kommunens huvudman för VA-frågor som avgör om du som verksamhetsutövare får släppa avloppsvatten från verksamhet till kommunalt spillvattennät. Huvudmannen avgör även vilken kvalitet vattnet som du får släppa till kommunalt spillvattennät ska ha och om rening krävs innan påkoppling.
Cisterner
Miljöbalken ställer krav på den som innehar en fastighet eller utövar en verksamhet där cisterner ingår. Det är den som äger en cistern som är ansvarig för lagring och hantering av olja och andra brandfarliga vätskor. Skulle olyckan vara framme och du inte har följt reglerna kan det uppstå problem med ersättning från försäkringsbolag för mycket kostsamma saneringar av mark och grundvatten samt eventuella skadestånd. Cisterner, oavsett tillverkningsmaterial, utsätts för olika angrepp såsom materialutmattning, rost m.m. Därför finns det regler för hur ofta olika cisterner ska kontrolleras. Bestämmelser kring cisterner finns främst i Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor (NFS 2017:5). Hur ofta man måste besikta cisternen beror bland annat på vilket korrosionsskydd den har och ifall den ligger inom ett vattenskyddsområde. Cisternkontroll ska utföras av ett ackrediterat företag (för mer information besök www.swedac.se), som man kontaktar för att få besiktningen gjord.
Anmälan av cisterner
Vid installation eller uppställning av cisterner som innehåller brandfarliga vätskor eller spillolja finns krav på att du informerar Miljökontoret om detta. Detta skall ske via blankett om anmälan och ska lämnas in senast 4 veckor innan installationen påbörjas eller hanteringen inleds. Kravet på skriftlig information gäller för följande installationer/uppställningar:
Cisterner som rymmer mer än 1 kubikmeter.
Rörledningar och slangledningar som är anslutna till cisternen.
Hantering av mer än 250 liter brandfarliga vätskor och spillolja i cisterner inom vattenskyddsområde.
Cistern som tas ur bruk:
För en cistern som inte längre används finns tre alternativ när det är dags för kontroll. Antingen kontrolleras cisternen enligt det intervall som gäller och den kan sedan stå kvar till nästa kontroll. Ett alternativ till kontroll är att göra cisternen obrukbar genom att den töms och rengörs och därefter plomberas så att påfyllning inte kan ske. Arbetet ska göras av ackrediterat företag och påfyllningsrör, avluftningsledning och övriga friliggande rördelar ska avlägsnas. Nivåmätare kan innehålla kvicksilver och ska i förekommande fall omhändertas som farligt avfall av företag med behörighet. Det tredje alternativet är att sälja eller på annat sätt avyttra cisternen.
Ifall Ni planerar att ta en cistern ur bruk, skicka avanmälningsblankett till Miljökontoret. Detta så att Miljökontoret kan registrera att er cistern ej längre finns kvar.
Viktigt att känna till om cisterner
En cistern som är placerad inomhus och som rymmer mellan 1 och 10 m3 olja, ska kontrolleras vart 6:e eller vart 12:e år. Detta beroende på ifall cisternen är korrosionsskyddad eller inte.
En cistern belägen utomhus och som är placerad ovan jord (s.k. farmartank) ska kontrolleras vart 6:e eller vart 12:e år. Detta beroende på ifall cisternen är korrosionsskyddad eller inte.
En cistern som är belägen utomhus och som är placerad under jord, ska vanligtvis kontrolleras vart 12:e år.
Första kontrollen, normalt en installationskontroll, ska vara gjord innan anläggningen tas i bruk. Fråga försäljaren av cisternen om det krävs kontroll innan du tar den i bruk.
För en cistern som innehåller mer än 250 liter brandfarlig vätska och som placeras inom ett vattenskyddsområde, finns krav på sekundärt skydd (invallning).
Kemikalier
Regler för kemikalier hittar du i miljöbalken (1998:808) och i Kemikalieinspektionens föreskrifter. Enligt de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken, ska du som driver en verksamhet skaffa dig den kunskap som krävs för att veta vilken påverkan din verksamhet har på människors hälsa och på miljön. Du ska även skaffa dig kunskap om hur du kan motverka den negativa påverkan din verksamhet kan ha. Om de kemiska produkter du använder innebär risker för människors hälsa eller miljön, ska du ersätta produkterna med mindre farliga alternativ.
Sveriges riksdag har även beslutat om 16 miljökvalitetsmål, varav ett rör kemikalieanvändningen i samhället. Du kan få mer information om målet Giftfri miljö på Miljömålsportalen.
Förorenade områden
Ett förorenat område består normalt av mark, grundvatten eller sediment, som är förorenat och där halten av ett eller flera ämnen påtagligt överskrider de lokala eller regionala bakgrundshalterna. Föroreningar kan även förekomma i berg eller ytvatten liksom i byggnader och andra anläggningar.
Vad innebär ett förorenat område?
Ett förorenat område består normalt av mark, grundvatten eller sediment där halten av ett eller flera ämnen påtagligt överskrider de lokala eller regionala bakgrundshalterna. Föroreningar kan även förekomma i berg eller ytvatten liksom i byggnader och andra anläggningar.
Så sprids föroreningar
Föroreningar som hamnat i mark, grundvatten eller i sediment blir ofta kvar under lång tid om inget görs åt det. Många föroreningar kan spridas vidare till vattendrag och grundvatten och dessutom kan de påverka människan eller miljön på lång sikt. I vissa fall kan även akuta effekter förekomma.
Vi människor kan utsättas för föroreningar på många olika sätt exempelvis genom damning, direkt intag av jord, hudkontakt, inandning av ångor, intag av mat och dricksvatten med mera. Spridningen är ofta långsam och påverkas bland annat av markens sammansättning, nederbörd, grundvattenrörelser och biologiska processer.
Föroreningar kan även påverkas och spridas av mänskliga aktiviteter såsom exempelvis schaktning.
Verksamhetsutövarens ansvar
Den som bedriver verksamhet är enligt miljöbalkens hänsynsregler skyldig att skydda hälsa och miljön. Om en förorening trots detta skulle uppstå ligger ansvaret på den som orsakat föroreningen att åtgärda skadan i rimlig omfattning.
Tillsyn
Miljökontoret tillsyn av föroreningsskador styrs i dagsläget framför allt av yttre faktorer som flyttning eller nedläggning av verksamheter, olyckor, fastighetsköp, pågående utredningar och efterbehandlingar.
Djur och djurhållning
Djurskyddet har kommunen inte längre tillsynsansvaret för, då detta 2009-01-01 övergick till Länsstyrelsen.
För mer information besök följande länk: https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/djur/skotsel-av-djur.html
Kommunen bedriver däremot fortfarande miljöskyddstillsyn på lantbruk samt hälsoskyddstillsyn när det gäller olägenheter för människors hälsa eller miljö på grund av djurhållning.
Sällskapsdjur
Ibland kan sällskapsdjur som rör sig i bebyggelse upplevas som störande för närboende, exempelvis katter som förorenar sandlådor och rabatter eller hundar som skäller. Om du upplever att du blir störd av djur vid din bostad ska du i första hand prata med djurägaren. För att störningen ska vara en olägenhet för människors hälsa, ska den inte vara ringa eller helt tillfällig. Om djurägaren inte löser problemet kan kontakt tas med Miljökontoret.
Tillstånd för djurhållning inom område med detaljplan
För att minska risken för störning måste man ha tillstånd för att hålla vissa djur inom område med detaljplan.
Enligt 6 § Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Ydre kommun, krävs tillstånd inom detaljplanelagt område för att hålla:
- nötkreatur, häst, get, får eller svin
- orm
- pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
Ett sådant tillstånd får förenas med särskilda villkor.
Hälsoskydd
Hälsoskyddstillsyn är till för att upptäcka, förebygga och undanröja olika hälsorisker i människors livsmiljöer. Här får du veta mer om vilka lagar och regler som gäller och vad du själv kan göra för att minska hälsoriskerna.
Hälsoskyddstillsyn omfattar bland annat kontroll av:
- badplatser, luftkvalitet och buller i olika miljöer
- bostadsrelaterade ärenden som handlar om klagomål på buller, fukt, mögel eller rök från vedeldning
- inomhusmiljön i hygieniska verksamheter och allmänna och offentliga lokaler så som skolor, förskolor, idrottsanläggningar, äldreboenden etc.
- radon, ventilation och inomhustemperatur
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Oscar Lunnbäck
Miljö- och livsmedelsinspektör
Sara Jonsson
Miljöinspektör (enskilda avlopp)
Susanne Ahlander