Bygglov och bygganmälan

Här följer ett antal punkter som är bra att läsa igenom!
Förhandsbesked
Om du tänker bygga ett hus som ersättning för ett befintligt på en redan avstyckad tomt kan det vara lämpligt att söka bygglov direkt.
Installation
Installation eller väsentlig ändring av eldstad, rökkanal, hiss eller ventilation
När du ska byta eller installera en eldstad ska du också göra en anmälan. När anmälan inkommit till samhällsbyggnadsnämnden handläggs ärendet. Efter erhållet startbesked får installationen påbörjas. När installationen är klar och sotaren har besiktigat och godkänt installationen skriver han ut och skickar ett sakkunnighetsbevis med kopia till Samhällsbyggnadskontoret. En anmälningspliktig åtgärd får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked.
Vad ska anmälan innehålla?
- Blankett - Anmälan (ej bygglovspliktig åtgärd)
- Planritning, skala 1:100 som redovisar eldstadens placering
- Fasad- och sektionsritning, skala 1:100 som redovisar skorstenen med höjd över taknock. Inlämnas vid installation av rökkanal
- Fabrikat och typ samt prestandadeklaration över den eldstad och rökkanal som ska installeras
- Eventuellt kontrollplan
Attefallshus vid en- eller tvåbostadshus
Du får uppföra ett attefallshus i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus.
Attefallshuset får vara högst 30,0 kvadratmeter oavsett om det är en komplementbyggnad (garage, förråd etc) eller om det är ett komplementbostadshus. Den högsta höjden från medelmarknivå till taknock får vara högst 4,0 meter. Om ett Attefallshus placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande.
Ett Attefallshus får inte uppföras närmare än 4,5 meter från allmän plats (gata, väg eller park m.m.), i så fall måste du söka bygglov.
Observera att det kan krävas andra tillstånd för att uppföra ett Attefallshus, t.ex. om byggnaden placeras inom ett strandskyddat område. Om du är osäker på vad som gäller är du alltid välkommen att kontakta oss. En anmälningspliktig åtgärd får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked.
Vad ska en anmälan som gäller en attefallsåtgärd innehålla?
- Blankett - Anmälan (ej bygglovspliktig åtgärd)
- Blankett - Teknisk beskrivning
- Situationsplan, skala 1:500
- Planritning, skala 1:100
- Fasadritning, skala 1:100
- Sektionsritning, skala 1:100
Strandskydd
Strandskyddet är ett förbud mot nybyggnation och tillhörande anläggning liksom grävarbeten.
Avståndet för strandskyddet kan variera mellan 100 till 150 meter från strandlinjen både inåt land och ut i det berörda vattenområdet. Dispens från strandskyddet kan medges vid särskilda skäl.
Dispensen prövas och beslutas av myndighetsnämnden byggnation och miljö. I de flesta fall beslutas om dispens från strandskyddet i samband med prövning av bygglov eller förhandsbesked.
Bygglov
Vid nybyggnation och i vissa fall vid om- och tillbyggnad behövs bygglov.
Om du vill använda byggnaden till annat ändamål än vad byggnaden ursprungligen är byggd för krävs också bygglov.
Bygglov beslutas av byggnadsinspektören. Ibland behövs beslut i byggnadsnämnden. För bygglov och bygganmälan betalar du en avgift enligt en särskild taxa.
Tekniskt samråd
Tekniskt samråd ska hållas före byggstart. Under ett tekniskt samråd går handläggare och byggherre gemensamt igenom planering för bygget, tekniska detaljer, behovet av arbetsplatsbesök och kontrollåtgärder och vilken samordning som behövs. Till det tekniska samrådet kallas också den kontrollansvarige.
Kontrollansvarig
En kontrollansvarig måste finnas med när arbetena påbörjas och vid samrådet.
Syftet med detta är att se till att byggherren har tillräckligt med kunskap för att uppfylla samhällets krav på byggandet - stabilitet, brandsäkerhet, energihushållning, handikapptillgänglighet mm. Byggherren utser kontrollansvarig som ska vara certifierad.
På Boverkets hemsida finns en lista över alla som är certifierade.
Kontrollplan
Vid det tekniska samrådet upprättas en kontrollplan. Den talar om vilka kontroller som ska utföras, vilka intyg eller andra handlingar som skall redovisas. Kontrollplanen ska omfatta sådant som ingår i samhällets krav på byggande. Den genomförda kontrollplanen ligger sedan till grund för utfärdande av slutbesked.
Arbetsplatsbesök
Arbetsplatsbesök
Vid arbetsplatsbesöket ska kontrollplanen gås igenom och bedömning göras om det finns behov av ytterligare besök.
Slutsamråd
Slutsamråd ska hållas innan slutbesked lämnas. Detta sker i regel på byggplatsen. Byggnaden får inte tas i anspråk innan slutbesked lämnats.
Senast uppdaterad
Bygga, bo och miljö
- Lantbruk och djur
- Bygga, riva eller förändra
- Avfall och renhållning
- Samhällsplanering
- Energi och uppvärmning
- Kartor och geodata
- Taxor och avgifter
- Hälsoskydd
- Miljöskydd och miljöfarlig verksamhet
- Livsmedel och dricksvatten
- Vatten och avlopp
- Trafik och gata
- Natur
- Kontakt