Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sexuella övergrepp mot barn och unga

Vad är sexuella övergrepp?  
En vuxen, en tonåring eller ett äldre barn får inte göra något sexuellt med ett barn. Om man som barn ändå blir utsatt för något sexuellt av en vuxen eller någon annan kallas det för sexuellt övergrepp. Det är ett brott. 

Det kan till exempel vara att den andra personen tar på ens snopp, snippa eller bröst. Det kan också vara att man blir tvingad att ta på den som utsätter en för övergreppet eller ha samlag med den personen. Det kan också vara att man måste suga på den andra personens snopp eller att den andra personen suger på ens snopp eller slickar på snippan. Man kan också bli uppmanad att ta sig själv på snoppen, snippan eller på brösten när den andra personen ser på.  

Varför kan det vara svårt att berätta om sexuella övergrepp?
Ibland kan den som utsätter en för övergreppet säga att det bara är på lek eller att man kan få en belöning om man ställer upp. Eller att det som händer är hemligt och att det kan hända något obehagligt om man som barn berättar vad som hänt för någon. Det kan också vara så att man tycker det känns pinsamt och att man skäms, fast det som hänt inte är ens eget fel. Det är viktigt att ändå berätta för en vuxen man litar på om vad som hänt.

Om du är barn och är utsatt för sexuellt övergrepp
DET ÄR ALDRIG DITT FEL!
Varför en del gör så här mot barn är svårt att förstå. Det går heller inte att se på någons utseende, kläder eller sätt att vara att det är en person som begår övergrepp.

Du bestämmer över din egen kropp. Om någon rör dig på ett sätt som känns obehagligt eller fel har du rätt att säga ifrån. Känns det fel för dig då är det fel, även om den som gör övergreppet säger något annat.

Oavsett om det är någon i din familj, till exempel en förälder eller ett syskon, en annan släkting, en kompis, en bekant eller någon du inte alls känner som gör något mot dig så är det aldrig okej att bli utsatt för sexuella övergrepp.

En sak är säker:
inget barn och ingen ungdom har ansvaret för vad förövaren gör. Ansvaret för övergreppen är bara personens som gör övergreppet.  


Informationen ovan kommer från 1177 Vårdguiden, hälso- och sjukvårdens gemensamma webbplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Där kan du läsa mer om ämnet och få tips och råd om vem man ska vända sig till mm.

Känner du att du behöver stöd och vill prata med någon, kontakta kommunens socialsekreterare.
Socialsekreterarna har telefontid vardagar kl. 08.30 — 09.30, tel 0381-66 12 00.


Olika typer av vanliga problem

Här kan du läsa om olika typer av vanliga problem som kan påverka hur barn och unga mår. Klickar du på ett av områdena så kan du läsa mer om vad det innebär.

Har du frågor eller funderingar kan du kontakta socialsekreterarna för mer information.
Socialsekreterarna har telefontid vardagar kl. 08.30 — 09.30, tel 0381-66 12 00.

Alkohol och droger 
Dåliga föräldrar - brister i föräldraförmåga 
Dyslexi - läs och skrivsvårigheter 
Dödsfall 
Ekonomiska problem 
Funktionsnedsättning  
Kriminalitet 
Kris i livet 
Läs och skrivsvårigheter - dyslexi
Mobbning och kränkande behandling 
Ofta arg? Ilska och utbrott

Problem i familjen 
Problem i skolan 
Sexuella övergrepp 
Ska mina föräldrar skiljas? Skilsmässa och separation 
Skolfrånvaro 
Stress 
Våld & övergrepp


Senaste publiceringsdatum: 2017-09-15

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen