Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stöd till barn och ungdom

Dina rättigheter

Alla barn har rätt att växa upp och ha det bra. Det står i FN:s barnkonvention. I Sverige har vi lovat att följa Barnkonventionen. Det betyder att du som är under 18 år har rätt till vissa saker. Det spelar ingen roll vilket kön du anser dig tillhöra, vilket land du kommer från eller vilket språk du pratar.

Du har rätt att säga vad du tycker och rätt att bli lyssnad på. Du har rätt att få gå i skolan och att leka på din fritid. Du har rätt att bli vänligt bemött. Ingen får göra dig illa, inte heller din mamma eller pappa. Ingen får röra dig på ett sätt som du inte tycker om.

Vem kan hjälpa dig?

Om du känner att det finns saker som är jobbiga är det bra om du pratar med någon vuxen som du litar på. Det kan vara exempelvis om du blir mobbad, slagen eller utsatt för någon form av övergrepp eller påtryckningar. det är också viktigt att även om du inte blir slagen så får inte någon få dig att må dåligt över dig själv eller utsätta dig för psykiska övergrepp. Ibland kan det till och med vara föräldrar som gör sådana saker och då är det extra svårt att berätta, men du har rätt att berätta för att få hjälp.

Att prata med en vuxen som du litar på är väldigt viktigt. Det kan exempelvis vara en förälder, annan släkting, lärare eller skolkurator. Du kan också ringa till oss på socialkontoret om du vill att en vuxen ska lyssna på dig.

Om du behöver hjälp så hittar du olika nummer här.

Senaste publiceringsdatum: 2017-09-15

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen