Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Familjehem

Har du tid, engagemang och plats för att ta emot ett barn eller ungdom som behöver brygghet och stöd? Tänk att få möjligheten att hjälpa ett barn till en stabilare uppväxt och tryggare framtid!
Det som behövs är din kompetens som förälder. Att finnas där med hjälp av tålamod och kärlek. Behovet är stort. Även om det är under en kort tid så betyder din insats oändligt mycket.

Vad är ett familjehem?

Det finns barn och ungdomar som inte kan bo kvar i sitt hem. Det kan bero på föräldrars sjukdoim, missbruk eller andra personliga problem. Barnet kan då behöva flytta till en ny familj - ett familjehem.
När ett barn flyttar till familjehem kan det vara tillfälligt för att ge föräldrarna tid att lösa sina svårigheter. I andra fall kan barnet behöva bo under en längre period i ett familjehem, ibland under hela uppväxttiden. Oavsett hur länge ett barn bor i ett familjehem är det viktigt att barnet for behålla kontakten med sitt biologiska nätverk.

Vem kan bli familjehem?

Att vara familjehem  är att ta emot en ny familjemedlem. Det är en viktig uppgift och hela familjen blir delaktiga, även de egna barnen. Därför är det viktigt att alla i familjen är överens infor ett uppdrag som familjehem. Det kan bli ett långsiktigt åtagande.
Alla barn är unika och därför behövs olika typer av familjer. Det viktiga är att man som familjehem kan erbjuda ett hem i en familj med en eller två trygga vuxna som kan ge ett barn en stabil tillvaro för att kunna växa och utvecklas under goda förhållanden.
Du kan bo på landet eller mer centralt, lägenhet eller hus, vara ensamstående, gift eller sambo med eller utan barn. Det viktigaste är att familjehemmets förutsättningar matchas med barnets behov. Man är inte ensam om föräldraskapet utan är där som ett stöd för barnet i kontakten med de biologiska föräldrarna.

Hur blir man familjehem?

Innan du kan bli ett familjehem utreder en socialsekreterare om du och din familj passar för uppdraget. Utredningen syftar till att Socialförvaltningen i Ydre kommun ska lära känna er och tillsammans komma fram till vilket barn som just er familj kan hjälpa. Utredningen består av intervjuer, hembesök, referenstagning och registerkontroller. Att bli familjehem är ett viktigt beslut som ofta måste ta tid för alla inblandade.

Vilket stöd får familjehem?

Det finns olika stöd som man får som familjehem samt viss ekonomisk ersättning. Som familjehem har man en familjehemssekretare som ansvarar för det placerade barnet.

Har du frågor besvaras dem av Socialkontoret.

Varmt väkommen med din ansökan!

Senaste publiceringsdatum: 2017-09-15

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen