Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ydre  - "Läge för livskvalitet"


Välkommen till närhet, fantastisk natur och klarblått vatten

Ydre, som är en bland de minsta kommunerna i Sverige till invånarantalet
med cirka 3 700 invånare stoltserar vi med en fantastisk omgivning och natur. Sjön Sommen ligger som en pärla och mycket av Ydre kretsar runt den eller de andra sjöarna som finns i kommunen. Här finns fiskevatten, camping, intressanta kulturella miljöer samt spännande utflyktsmål.
Höst och vår bjuder på vackra skogspromenader i de olika naturreservaten. Det finns mycket svamp och bär i skogarna i Ydre. Man kan passa på att besöka några av alla ställen som beskrivs i Ydres sagor och sägner under tiden.

Välkommen till samhörighet, trygghet och framtidstro! —" Läge för livskvalitet"

I Asby hittar man inte bara ett skolmuseum utan även en intressant utställning om emigranten Andrew Peterson och ett Speewaymuseum. Det finns en lanthandel med café och en loppmarknad om du vill handla något. Passa på att besöka den vackra kyrkan från 1100-talet. Allt är beläget runt torget och med gångavstånd. Vintertid kan man även åka skidor och snowboard i Asbybacken.

Asby kyrkby

Asby kyrkby

Hestra

Hestra

I norra delen av Ydre hittar du Hestra. Här kan du köpa blommor i två olika butiker och sen ta en fika. Badplatsen heter Näs och ligger ett par kilometer från samhället utmed vägen mot ett ostkaksbageri och bryggeri.

I Rydsnäs har man förutom en vacker kyrka och en fin badstrand, en lanthandel och en restaurang där man kan äta eller fika. I Rydsnäs kan man dansa äkta logdans under sommaren. I augusti månad är det marknad vid Prästgårdslogen och då kan man om man har tur vinna kräftor i det traditionella kräftlotteriet!

Prästgårdsudden i Rydsnäs

Prästgårdsudden i Rydsnäs

Österbymo centrum

Österbymo centrum

Österbymo är centralorten i Ydre kommun. Här finns en mycket god och väl samlad samhälls- och kommersiell service. Varje vår är det  marknad, "Momarken" på torget. Jätte Bule-löpet arrangeras årligen i början av november. Besök gärna turistinformationen på kommunkontoret där du kan få tips om vad som finns att se och göra här i Ydre!

Norra Vi som ligger bredvid sjön Sommen är en vacker kyrkby.
Njut av de vackra vyerna över sjön från badplatsen eller småbåtshamnen i Vassviken när du kommer på besök. Tag gärna med en kaffekorg!


Norra Vi småbåtshamn

Norra Vi småbåtshamn

Färjeläget på Torpön

Färjeläget på Torpön

Torpöns Färjeläge ligger ute på Torpöns norra udde. Här finns bland annat en camping och en gästhamn med båtmack. Vid ångbåtsbryggan ligger Naturum Sommen som visar natur och kultur från sjön Sommen och dess omgivningar. Vägen ut till färjeläget är mycket vacker och turistföretagen utmed vägen samarbetar under namnet Torpöslingan.

Svinhult är en plats med en fin kyrka. Det finns ett naturreservat — Korphålorna som har en urskog med många sällsynta mossor och lavor och det finns möjlighet att gå den iordninggjorda leden. I Svinhult finns även besöksmål som barnastenen och Predikare-Lenas minnessten.

Barnastenen Svinhult

Barnastenen Svinhult

Badplatsen i Ydrefors

Badplatsen i Ydrefors

Ydrefors - ett samhälle på gränsen mellan Östergötland och Småland 
Det unika med Ydrefors, rent geografiskt, är att orten delas mellan två landskap, tre kommuner och tre socknar.
Landskapen är Småland och Östergötland med kommunerna Vimmerby, Kinda och Ydre. Därmed skiftas Ydrefors upp i socknarna Tidersrum, Södra Vi och Svinhult.
Istiden satte outplånliga spår i trakten med stora grus- och stenåsar med mellanliggande mäktiga dödisgropar. Hela Stångådalen ger ett ljust och glatt intryck. Ydrefors samhälle med omkringliggande öppna ytor invid Brosjön ger ro och avslappning i en annars stressad tillvaro.

Senaste publiceringsdatum: 2021-02-02

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen