Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Säsong för vattenloppor - fall har konstaterats i Rydsnäs och Asbysand

Har du fått kliande utslag efter att ha badat?

”I Ydre kommun finns det konstaterade fall av vattenloppor vid Rydsnäs badplats, vilket är återkommande varje år. Även vid badplatsen Asbysand har misstänkta fall nyligen uppkommit. Ydre kommun har satt upp anslag vid Asbysand för att informera allmänheten om detta”

Har du fått kliande utslag efter att ha badat? Då kan det vara vattenloppor som är orsaken. De kan orsaka en så kallad badklåda. Det blir utslag som ser ut som myggbett med en liten blåsa på toppen och de kliar ordentligt. Förekomst av vattenloppor betyder inte att man måste undvika att bada.

Soliga sommardagar värmer upp våra sjöar och då trivs vattenlopporna som bäst. Vattenloppor syns inte med blotta ögat och de simmar fritt i vattnet. Att bli drabbad av vattenloppor är inte farligt, men ger klåda.

Första gången du blir drabbad märker du det inte och det är då som den så kallade sensibiliseringen sker i din kropp. Nästa gång du blir drabbad svarar din kropp med en allergisk reaktion. Det är därför det kliar och blir svullet.

Tips och råd

Larverna trivs i varmt vatten och därför kan det bli relativt höga koncentrationer vattenloppor i grundare partier. Därför är det vanligare att barn blir utsatta jämfört med vuxna. Genom att ta snabba dopp och att även torka sig med handduk efter doppet gör det svårare för larverna att hinna sätta sig i huden.

Allergimedicin lindrar

Det finns receptfria allergimediciner på apoteket som du kan ta om du blir drabbad. Man kan även smörja med kortisonsalva som dämpar besvären. Utslagen brukar finnas kvar en dryg vecka.

Sök vård vid allvarligare symptom

Om man får en kraftigare reaktion med feber ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om huden har blivit öm och irriterad, vilket kan bero på en infektion, kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Elin Israelsson
Miljö-och hälsoskyddsinspektör
Ydre kommun
Besöksadress: Torget 4, Österbymo
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: elin.isarelsson@ydre.se
http://www.ydre.se/

Senaste publiceringsdatum: 2020-07-24

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen