Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Resultatet av Europaparlamentsvalet

Resultatet för valet till Europaparlamentet ser du på www.val.se och då kommer du direkt till resultatet för Ydre.

Rösterna räknas först på valnatten


När röstningen avslutas på valdagen kl 21.00 börjar röstmottagarna i varje vallokal räkna rösterna. Från och med 22.00 publiceras uppgifterna på www.val.se. Rösterna räknas enbart per parti och enbart röster för de partier som förväntas ta mandat särredovisas. Personrösterna räknas inte på valnatten.
När flertalet vallokaler är klara med sin räkning gör Valmyndigheten en preliminär mandatfördelning mellan partierna. Det borde bli runt kl. 22.30 - 23.00.
Resultat från kommunala folkomröstningar publiceras inte av Valmyndigheten.

Sen räknas rösterna en gång till


Länsstyrelserna börjar på måndagen den 8 juni den slutliga rösträkningen. Nu redovisas alla partiers röster och även personrösterna räknas. Resultaten publiceras på www.val.se i takt med att de räknats och registrerats in hos länsstyrelserna.
De röster som inte hunnit fram till vallokalerna under valdagen kommer att räknas vid en offentlig förrättning hos varje valnämnd onsdagen den 10 juni. Denna s.k. onsdagsräkning sker på samma sätt som den preliminära rösträkningen på valnatten. Därefter förs också de rösterna under onsdagen till länsstyrelsen som räknar också dem en gång till.

Slutligt resultat på onsdagen


Det slutliga resultatet — inklusive namn på valda — beräknas bli klart under onsdagskvällen.
I valsystemet finns det spärrar mot små partier. För att få vara med i mandatfördelningen till Europaparlamentet måste ett parti ha fått minst 4 procent av rösterna i hela landet.
Det finns även en spärr för att kunna bli invald på personröster. En kandidat ha fått så många personröster som motsvarar minst 5 procent av partiets röster.
Senaste publiceringsdatum: 2009-06-08

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen