Smittspridningen fortfarande på hög nivå - Läget är allvarligt
Ydre kommun följer utvecklingen av coronaviruset och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt vid eventuell smittspridning i Ydre
Läget är allvarligt. Smittspridningen är fortsatt hög, pandemin biter sig fast och det finns en stor risk för en tredje våg. Den 24 februari presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya åtgärder för att minska trängseln och för bromsa smittspridningen av covid-19.
Följande gäller till och med 28 februari:
Följande gäller till och med 7 mars:
Följande gäller till och med 1 april:
Följande gäller till och med 31 maj:
Följande gäller till och med den 30 september:
Följande gäller tillsvidare:
För mer information:
Krisinformation: Coronapandemin: Detta gäller just nu
Länsstyrelsen: Om covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsyn av lagen
Folkhälsomyndigheten: Organiserade idrottsaktiviteter möjliggörs även för gymnasieungdomar
Folkhälsomyndigheten: Gradvis återgång till närundervisning på gymnasiet
1177: Provtagning och rekommendationer för dig som varit utomlands
Äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden.
Den beslutade förändringen träder i kraft den 6 februari. Sedan tidigare kan personer födda 2004 eller tidigare idrotta under förutsättning att de följer de allmänna råden.
Följande gäller till och med 14 februari:
Följande gäller till och med 31 maj:
Följande gäller till och med 1 april:
Följande gäller till och med den 30 september:
Följande gäller tillsvidare:
För mer information:
Krisinformation: Coronapandemin: Detta gäller just nu
Länsstyrelsen: Om covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsyn av lagen
Folkhälsomyndigheten: Organiserade idrottsaktiviteter möjliggörs även för gymnasieungdomar
Folkhälsomyndigheten: Gradvis återgång till närundervisning på gymnasiet
Från och med 8 februari öppnar Ydre kommunbibliotek och Hestra bibliotek igen.
Tills vidare är biblioteket ingen mötesplats och restriktioner gäller.
Detta innebär:
- Max 8 personer får vistas på biblioteket samtidigt. (På Hestra bibliotek max 3 personer samtidigt.)
- Gör dina ärenden skyndsamt (max 15 minuter)
- Det finns begränsat antal sittplatser
- Det finns inga studieplatser
- Vi har inga påminnelseavgifter för försenade böcker
- Tidsbokning gäller för datorer och de får användas max 15 minuter per person
- All återlämning sker i bokinkastet
- All utlåning sker i automaten på biblioteket
- Fortsatt take-away service, ring eller skicka ett mejl för att boka.
Du når oss på mejl och telefon under bibliotekets öppettider.
Telefon: 0381-66 12 46
E-post: ydre.bibliotek@ydre.se
Bibliotekets öppettider:
Måndag: kl. 10-19 (Hestra kl. 16-19)
Tisdag: kl. 10-19
Onsdag: kl. 10-14 (Hestra kl. 14-18)
Torsdag: kl. 10-19
Fredag: kl. 10-14
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt
Ta hand om varandra ❤
Dagligvarubutikerna i Asby, Rydsnäs och Österbymo anordnar hemleverans av livsmedel till invånare och fritidsboende i Ydre. Detta är ett sätt att minska risken för smittspridning i vår bygd och gäller nu fram till 2021-06-15.
Beställning och mer information om leverans och betalning med mera får du genom kontakt med butikerna via telefon eller e-post.
Följande gäller till och med 7 februari:
Följande gäller till och med 1 april:
Följande gäller tillsvidare:
Mer information hos regeringen
Information från regeringen om gymnasieskolorna
Om Covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsyn
Regeringen har fattat ett beslut om att kommunerna själva får ta beslut om distansundervisning på högstadiet, om och när smittspridningen i samhället är så pass stor att det behövs. I dagsläget finns inga planer på distansstudier för högstadiet, utan eleverna är välkomna till skolan som vanligt på måndag. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Skolverkets rekommendationer.
Regeringens beslut innebär därför ingen omedelbar förändring utan ger snarare möjligheter över tid och vid behov.
Grundinställning är att vi ska hålla våra skolor öppna så mycket som möjligt. Det nya beslutet ger oss dock fler möjligheter att agera om vi får en bred smittspridning i samhället.
Under fredagen genomfördes en gemensam riskbedömning för förvaltningens verksamheter tillsammans med huvudskyddsombud. Alla är överens om att vidta alla åtgärder man kan för att hindra smittspridning både inom förvaltningen och verksamheterna.
Att skolan är öppen är viktigt av många skäl och vi hoppas att vi kan fortsätta att hålla öppet genom vidtagna åtgärder och med ett gemensamt ansvar följa gällande restriktioner.
Petra Sand
Skolchef
För mer information se regeringens hemsida
I dag beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. Med stöd av den nya lagen har regeringen idag fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.
En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet,
Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.
Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.
Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.
– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
I första hand är det var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd, helst av god kvalitet, det vill säga CE-märkta. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget. Företagen uppmanas också att informera resenärerna om att och hur munskydd bör bäras. De rekommenderas också att planera för hur avfallet ska tas omhand.
Det nya allmänna rådet omfattar hela landet, även om problem med trängsel i kollektivtrafiken ofta är störst i storstäderna.
Munskyddsanvändning i samhället utanför vård- och omsorg
Nedan följer länkar till sidor för mer information gällande vaccinering mot covid-19. Observera att informationen kan komma att förändras utifrån ändrade eller nya direktiv från Region Östergötland.
Vårdgivarwebben: Vaccination covid-19
1177: Vaccination mot covid-19
Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige, liksom i världen i stort. Läget inom sjukvården är ansträngt. Därför vidtas nu ytterligare åtgärder för att Sverige snabbare ska komma ur det allvarliga läget.
För att minska trängseln i handeln uppmanar Folkhälsomyndigheten alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean i år. Handlare och fastighetsägare behöver också identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna och vidta åtgärder för att undvika trängsel.
– Vi konstaterar att det fortfarande är påfallande många människor som vistas på större handelsplatser trots starka rekommendationer av avstå ifrån detta, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Ytterligare åtgärder som Folkhälsomyndigheten vidtar är:
- Uppmaning om att kraftigt begränsa antalet besökare även till gym.
- Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari.
- Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen till gymnasieskolorna att bedriva distansundervisning fram till den 24 januari.
- Reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4 personer från och med julafton.
Alla som kan arbeta hemifrån behöver också göra det även fortsättningsvis.
Munskydd i vissa situationer
När det gäller munskydd så kan de, enligt Folkhälsomyndighetens och WHO:s uppfattning, komma ifråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas.
– Det allra viktigaste och mest effektiva sättet att förhindra smittspridning är att hålla avstånd. Men i situationer där detta inte är möjligt kan munskydd spela en roll, säger Johan Carlson.
Trots att stora förbättringar ägt rum kvarstår det fortfarande problem vid arbetspendling. Inför att många återgår till arbete och skola den 7 januari kommer Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell riktlinje om användning av munskydd i kollektivtrafiken på vardagar, liksom en vägledning för användning av munskydd utanför vård och omsorg.
De företag som driver kollektivtrafik kommer att behöva informera resenärer om kravet på munskydd, och också kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget. Rekommendationerna kommer att gälla lika över hela landet även om behovet är störst i storstadsområdena.
De nya nationella råden innebär en skärpning kring det personliga ansvaret och att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder. Vi ska bland annat:
Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.
De nya råden gäller tillsvidare. Restriktionen om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst och offentlig tillställning ligger kvar.
Mer information hos Folkhälsomyndigheten om de nya nationella allmänna råden
Rekommendationer under kommander helger och högtider
Det finns nu möjlighet för gymnasielever boende i Ydre kommun att från och med vecka 50 hämta matlåda måndag-fredag. Senast varje torsdag veckan innan lämnas beställningen in för kommande vecka. Från tisdagen den 8 dec kan du göra den första beställningen som går att hämta torsdagen 10 dec.
På Ydre kommuns hemsida hittar du aktuell Matsedel.
Förbeställning kan ske med start from 2020-12-08
Här kan du hämta mat:
Tänk på och ta ansvar för att minska smittspridning!
-Det är viktigt att tiderna hålls för att inte ha kontakt med andra på skolan.
-Hålla avstånd och har du sjukdomssymtom ska/kan du inte komma till förskolan/skolan för att hämta mat.
-Tänk på att inte samlas/stanna kvar på förskola/skolans område.
Välkommen med din beställning!
Checklista för stöd till enskilda näringsidkare
Många företagare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av den pågående pandemin. Sedan i
november kan därför enskilda näringsidkare söka ett nytt statligt omsättningsstöd. Detta
eftersom de som driver enskild firma inte har kunnat dra nytta av de åtgärder som tidigare
införts under pandemin, såsom stöd vid korttidspermittering och omställningsstöd.
För att få fler att söka stödet har länsstyrelserna, som handlägger stödet, satt ihop en checklista
med information om hur man söker stödet.
Checklista: Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare
✔ Stödet kan sökas av enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd
av den pågående coronapandemin.
✔ Kravet för att söka är bland annat att näringsidkaren har haft en omsättning på minst
200 000 kronor under föregående år och att den sökande inte varit berättigad till
arbetslöshetsersättning.
✔ Ansökan görs via en e-tjänst på Boverkets webbplats. För att logga in till e-tjänsten krävs elegitimation,
till exempel BankID. Stödet handläggs av länsstyrelserna.
✔ I ansökan behöver den sökande bifoga utdrag ur bokföringen för räkenskapsåren 2019 och
2020. Det kan till exempel vara företagets resultatrapport.
✔ Ansökan om stöd ska ha inkommit senast den 31 januari 2021.
✔ Stödet är uppdelat i tre stödperioder: mars–april 2020, maj 2020 och juni–juli 2020.
Regeringen har aviserat att man kommer att föreslå att stödet förlängs så att
omsättningsminskningar under augusti–december 2020 också ska kunna ligga till grund för
stöd. Det går dock inte att söka för fler perioder just nu.
✔ Det går att få upp till 75 procent i ersättning av omsättningstappet (upp till 120 000
kronor). Stödet betalas ut i anslutning till Länsstyrelsens beslut.
Länkar
Information om stödet på Länsstyrelsens webbplats
Länk till Boverkets e-tjänst för ansökan av stödet
Information om stödet på regeringens webbplats
Samlad information för företagare på regeringens webbplats
Samlad information för företagare på verksamt.se
Information in English
Den ökande spridningen av covid-19 i Sverige har under hösten mötts med en rad olika åtgärder som berört stora delar av samhället. Att gymnasieskolor nu rekommenderas att delvis stänga och därmed övergå till fjärr- och distansundervisning utgör ett komplement till övriga smittskyddsåtgärder.
– Rekommendationen om fjärr- och distansundervisning gäller från den 7 december till och med den 6 januari 2021. Syftet är att ytterligare minska trängseln i samhället och i kollektivtrafiken. Vi vill också poängtera vikten av att gymnasieeleverna följer de allmänna råden gällande bland annat att hålla avstånd även på fritiden, säger generaldirektör Johan Carlson.
Vårens rekommendation om fjärr- och distansundervisning på gymnasieskolorna togs bort den 15 juni. De långsiktiga effekterna av distansstudierna har ännu inte kunnat överskådas. Det är därför viktigt att övergången nu sker med försiktighet.
I en rapport om gymnasieskolornas distansundervisning under våren konstaterade Skolinspektionen att elever på introduktionsprogrammen, däribland språkintroduktionen, ställs inför särskilda utmaningar vid distansundervisning. Samma sak gäller elever med social oro eller trångboddhet i hemmet, elever med behov av nära kontakt med sin lärare, eller elever som har svårt att hitta struktur och rutiner för sina studier.
– Vår rekommendation är därför att bland annat elever på introduktionsprogrammen och andra elever som är sårbara för distansundervisning inte bör omfattas av rekommendationen, säger avdelningschef Britta Björkholm.
Huvudmännen bör alltså hålla öppet för närundervisning av elever vid introduktionsprogrammen och dessutom ha en låg tröskel för att även andra elever som blir särskilt lidande av distansundervisning ska få fortsätta med undervisning i lokalerna.
Undantagen från Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller även för:
För övriga skolformer – förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola och gymnasiesärskola – bedömer Folkhälsomyndigheten i dagsläget att nyttan av att ha verksamheterna öppna överväger den minskning i smittspridning och den minskade sjukdomsbörda som kan förväntas. Dessa skolformer omfattas alltså inte av beslutet. Det gör inte heller utbildningar som riktar sig till vuxna som inte går på gymnasiet, för dem gäller samma allmänna råd som för andra arbetsplatser.
Grundskolan och övriga obligatoriska skolformer samt förskolan är viktiga för barns och ungas utveckling och lärande. Både skolan och förskolan har en samhällsviktig funktion. Utgångspunkten i pandemin är att verksamheterna ska vara öppna och undervisning ska ske i skolan.
Covid-19-pandemin har inneburit stora påfrestningar för skolverksamheter, som har arbetat hårt med att anpassa verksamheten för att minska risken för smittspridning.
Folkhälsomyndigheten gör nu en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning: även symtomfria barn i för- och grundskola stannar hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.
Folkhälsomyndigheten bedömer inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.
– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten vill betona att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.
Denna förändring som innebär att friska barn hålls hemma för att någon i familjen har covid-19 kommer att fungera bra för många barn, medan det för andra barn innebär att de tillfälligt förlorar den trygghet och de rutiner som skolverksamheter står för i vardagen. Det är viktigt att vara uppmärksam på vad denna åtgärd får för konsekvenser för barn, och arbeta för att minska negativ påverkan.
I fredags beslutade regeringen om en förordningsändring som innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Detta för att motverka smittspridningen av covid-19.
Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Regeringen har dock valt att behålla undantaget som möjliggör en sittande publik på upp till 300 deltagare om deltagarna har en anvisad sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare.
Samtliga 21 länsstyrelser i Sverige anser att det blir tydligare om reglerna är samma i hela landet och har därför kommit överens om att fatta lokala beslut i frågan. Detta innebär att gränsen på åtta personer även kommer att gälla sittande publik med anvisad sittplats.
– Det är en kraftig inskränkning och jag har förståelse för att det är jobbigt att begränsa sin vardag. Men det är skarpt läge nu. Vi behöver bromsa smittan och rädda liv. Alla måste göra sitt för att vi inte ska behöva ha kvar restriktionerna längre än nödvändigt. Det finns inte några giltiga undanflykter till att inte följa myndigheternas råd, riktlinjer och rekommendationer, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.
I både regeringens och länsstyrelsernas beslut är sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall undantagna. Där sätts i stället gränsen till 20 deltagare. Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om.
Förbudet mot att anordna sammankomster med fler än åtta deltagare gäller från den 24 november 2020 och tills vidare. Länsstyrelsen Östergötland kommer kontinuerligt att ompröva föreskriften i dialog med länets smittskyddsläkare.
– Det här är mycket ingripande åtgärder som saknar motstycke i modern tid. Vi tar inte lätt på att begränsa människors rätt att samlas för sammankomster och tillställningar men sett till läget vi befinner oss i är det dock nödvändigt. Vi måste få ner spridningen för att stötta sjukvården och rädda liv, säger inrikesminister Mikael Damberg.
Under hösten har smittspridningen av covid-19 ökat kraftigt och läget i Sverige är nu mycket allvarligt. Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har varit och är fortfarande ett viktigt verktyg för att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19. Regeringen har därför beslutat att ytterligare begränsa möjligheten att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Dagens beslut innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det tidigare undantaget för sådana sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Detta ligger i linje med det förslag om stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00 som träder i kraft idag. Det handlar om att komma åt smittspridning på barer och restauranger som enligt Folkhälsomyndigheten är riskmiljöer för smittspridning.
Regeringen har också beslutat om ett undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20. Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om.
Efter dialog med smittskyddsläkarna i de tre regionerna bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande finns behov av skärpta lokala allmänna råd. Folkhälsomyndigheten har därför fattat beslut om att förlänga de lokala allmänna råden som gällt sedan den 29 oktober.
– Det är ett väntat och nödvändigt beslut med tanke på den rådande situationen. Pandemin ser ännu inte ut att avmattas, i vare sig Östergötland, övriga Sverige, Europa eller resten av världen. Fortsätter utvecklingen åt fel håll kommer det förutom ett stort mänskligt lidande att innebära en fortsatt stor belastning på samhället, säger regiondirektör Krister Björkegren.
– Belastningen på hälso- och sjukvården ökar och vi vet att nya restriktioner och skärpta allmänna råd slår hårt mot redan utsatta företag. Alla måste ta ansvar och följa restriktionerna. Tänk till en extra gång och håll avstånd. Det betyder mycket för att begränsa smittspridningen och för att avlasta hälso- och sjukvården. Faran är inte över och det finns inte längre några giltiga undanflykter för någon av oss, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.
De lokala allmänna råden
Alla som vistas i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län uppmanas att:
Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.
Eftersom smittspridningen har ökat kraftigt har Folkhälsomyndigheten i samråd med Smittskydd i Region Östergötland, Västra Götaland och Stockholm beslutat om skärpta lokala allmänna råd (utöver de åtgärder som redan gäller i hela landet) i de tre länen från och med i dag. Med anledning av beslutet höll Region Östergötland också en pressträff tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings och Norrköpings kommuner.
– Smittspridningen är nu av sådan omfattning att vi tillsammans med Folkhälsomyndigheten bedömer att det nu är nödvändigt att tillämpa de här regionala allmänna råden. Det är viktigt att vi är enade och samverkar i Östergötland när vi måste ta tuffa beslut och vi gör det här av omsorg om våra invånare, inledde regiondirektör Krister Björkegren pressträffen.
Spridd smitta
– Vi har under den senaste tiden sett en stadig långsam uppgång i antalet positiva personer som testar sig respektive av det antal patienter som läggs in i slutenvård. De senaste dagarna har det gått lite hastigare uppåt. Våra bilder av den pågående pandemin är väldigt lika i de tre regionerna som nu inför samma skärpta råd, sa smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Hon redogjorde för att smittan är spridd över hela länet och finns inom till exempel vård och omsorg, universitet, offentliga förvaltningar och idrottsföreningar. För att minska de lokala utbrotten uppmanas nu alla i Östergötland att avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, avstå från fritidsaktiviteter som konserter, föreställningar och idrottstävlingar liksom att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.
Gäller från i dag
– Det är naturligtvis alltid tråkigt att begränsa människors möjligheter att röra sig som man är van vid, men jag tror att det är den typen av uppoffring vi behöver göra nu för att sen på längre sikt kunna leva ett bättre liv där smittan inte sprider sig lika snabbt, sa landshövding Carl Fredrik Graf.
Han berättade också att länsstyrelsen i dag har beslutat att publiktaket på 50 personer vid allmänna sammankomster kommer att stå fast i Östergötland.
Beslutet om skärpta allmänna råd gäller från och med i dag, den 29 oktober, till och med den 19 november – men kan förlängas.
Skärpta råd i Östergötland gäller tills 19 november, men kan förlängas. Råden gäller för dig som bor i eller besöker Östergötland.
Ta ditt ansvar och hjälpa till att minska smittspridningen genom att följa råden:
Läs mer på 1177 om de lokala allmänna råden.
2020-10-30
Ydre kommun har beslutat om åtgärder med anledning av de skärpta råden.
Med anledning av de skärpta restriktionerna kommer biblioteket att hålla stängt fr.o.m. 30/10 - 22/11, detta gäller både biblioteket i Österbymo och Hestra.
Vi kommer fortsatt att erbjuda take-away service för lån i Österbymo. För att hämta reserverade böcker eller låna en bok, vänligen kontakta oss via e-post eller telefon för att boka tid för upphämtning. Böckerna hämtas utomhus, utanför entrén. För att återlämna böcker använd bokinkastet inomhus, vid bibliotekets entré.
ydre.bibliotek@ydre.se, 0381-66 12 46
För att läsa tidningen hänvisar vi till den digitala tjänsten Pressreader som finns att tillgå på hemsidan www.gotabiblioteken.se.
Föreningsverksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare får fortsätta att bedrivas i kommunens idrottshallar i Hestra och Österbymo.
Gränsen på 50 personer som Länsstyrelsen beslutat om ska kvarstå för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar vilket även gäller i Ydre. I nuläget påverkar det inte några kommunala evenemang.
Under torsdagen den 29 oktober meddelade Folkhälsomyndigheten i samråd med Region Östergötland att råden utifrån covid-19 i länet kraftigt skärps. Beslutet gäller från den 29oktober till och med den 19 november 2020, men kan förlängas. Från socialförvaltningen avråder vi nu från eventuella besök på Solängen med hänvisning till detta.
De skärpta råden gäller i första hand fram till och med den 19 november. Ydre kommun följer noggrant utvecklingen kring coronasituationen och hoppas då kunna välkomna besökare inom de berörda verksamheterna igen, men det är viktigt att känna till att det även kan bli så att åtgärderna måste förlängas. Kommunen kan även komma att behöva besluta om fler åtgärder.
Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se
Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen