Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dricksvattnet i Rydsnäs

Orsak till missfärgningen med mera

Ydre kommun fick i somras in bakterier i vattenverket i Rydsnäs som skapade en bakterieflora där man efter vattenprover kunde konstatera att vattnet var otjänligt. Då informerades de boende Rydsnäs via radio, kommunens hemsida och uppsatta anslag i Rydsnäs om att undvika dricka vattnet om man inte kokade det först, även utställd tank med dricksvatten stod uppställd vid affären.

Vi har försökt att finna orsaken till att det som skedde men har inte lyckats att säkerhetsställa orsaken.

Rydsnäs vattenverk har sammanlagt tre borrhål. Två av dom är 15-20 m djupa och det tredje är djupborrat ca 100m till berget. De grunda är de som används för vattenförsörjningen medans det tredje hålet är till som reserv. Vattentillförseln har under en tid varit dålig i Rydsnäs så vi har backspolat borrhålen för att få igång dom vilket gått bra.

Efter sommaren uppstod ännu ett bekymmer då vi skulle underhållsspola filter i borrhålen. I samband med det så använde vi det tredje hålet som är reserv hålet. Problemet med det är att berggrunden släpper ifrån sig färg som påminner om rost i vattnet. Det är ofarligt men ser inte så aptitligt ut. Nu går de vanliga borrhålen igen utan bekymmer och vi hoppas det har blivit bättre. Det som kan ha uppstått de senaste dagarna är att räddningstjänsten har spolat i brandposterna och då kan det släppa rost i ledningarna.

Ydre kommun ser nu över vatten och avloppsfrågan i kommunen och utreder även en eventuell överföringsledning till Österbymo från Rydsnäs alternativt ombyggnation av de befintliga verken.

Pär Hellman

Teknisk chef

Senaste publiceringsdatum: 2021-10-27

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen