Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Sveriges Biodlares Riksförbund har nu öppnat upp Svärmtelefonen för säsongen.

Det är fjärde sommaren som tjänsten har funnits och tanken är att den ska hjälpa allmänheten om man har upptäckt en bisvärm och vill att någon av våra svärmångare kommer och hämtar den.

Nu när värmen till slut har kommit så är det inte bara vi människor som känner suget att vara ute. Det surrar för fullt i bikuporna just nu, och den kalla våren som varit kan öka risken för att bina svärmar. Nu när det har slagit om och blivit varmt med en gång så ökar också svärmlusten hos bina.

Vi vill nå ut till allmänheten och av den anledningen kontaktar vi alla kommuner i Sverige. Har ni möjlighet att lägga ut information kring tjänsten vore vi väldigt glada. Vi har tidigare år märkt att er hjälp har varit till stor nytta för era invånare.

NYHET för i år är Svärmkartan!

Via Svärmkartan kan man i realtid se vart samtal till Svärmtelefonen har ringts in. Här ser man också hur gamla samtalen är.

Svärmkartan är under Beta-stadiet och kan komma justeras under säsong.

När ska man ringa Svärmtelefonen?

Vi önskar att man ringer till Svärmtelefonen om man har upptäckt en hängande svärm. Det vill säga en klump med bin som ofta väljer att sätta sig i ett träd eller liknande. Flyende bisvärmar är svåra att lokalisera fram tills de har satt sig. Samma sak gäller redan etablerade samhällen.

Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det var mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor. Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.

Vi har även tagit fram ett dokument för att hjälpa allmänheten att se skillnad på getingar och bin. Ni hittar det dokumentet via nedanstående länk, om ni önskar använda det på något vis.

Skillnaden-mellan-bin-och-getingar

Önskar ni använda en banner för Svärmtelefonen eller speciellt framtagna inlägg för sociala medier, hittar ni dem här:

Banners för svärmtelefon

Svärmtelefon

Svärmtelefonens nummer är 0766-86 07 01

För frågor om Svärmtelefonen, vänligen kontakta mig.

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar

Ann-Sofie Alfsdotter, ann-sofie.alfsdotter@biodlarna.se

Webbansvarig / Ansvarig för Svärmtelefonen

Direkt: 0142-48 20 04

Mobil: 0736-73 74 24

Sveriges biodlares riksförbund

Borgmästaregatan 26

596 34 Skänninge

www.biodlarna.se

Växel: 0142-48 20 00

Om du själv är biodlare, tänk på följande:

Om du årligen producerar över 500 kg honung och andra primärprodukter (som t.ex propolis och pollen) så behöver du registrera din primärproduktion hos Länsstyrelsen (om du har annan livsmedelsproduktion registrerad hos Länsstyrelsen så ska du anmäla att du även producerar honung).

Läs mer

Även Jordbruksverket har bra information för dig som biodlare:

Läs mer

Senast uppdaterad