Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Newcastlesjuka konstaterad i Östergötland. Vi uppmanar både ägare av fåtal tamfåglar, och er som har större fjäderfäbesättningar att hålla er uppdaterade om läget och kontakta veterinär direkt vid misstänkt smitta.

Fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med cirka 14 000 värphöns i Linköpings kommun, Östergötlands län. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.

Vi uppmanar både ägare av fåtal tamfåglar, och er som har större fjäderfäbesättningar att hålla er uppdaterade om läget och kontakta veterinär direkt vid misstänkt smitta.

Även jägare och andra som rör sig i naturen kan hjälpa till genom att vara uppmärksam på tecken på sjukdom hos vilda djur, misstänkta fall anmäls till: https://www.sva.se/vilda-djur/rapportera-in-fynd-av-sjuka-eller-doda-vilda-djur/

 

Läs mer

Senast uppdaterad