Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Se upp!
- Större risk att bli sjuk på sensommaren av campylobacter som ofta hittas i kyckling

Följ råden om hur du ska hantera kyckling

Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Därför riskerar fler att bli sjuka av att äta kycklingkött just nu. Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar risken att bli sjuk.

Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren och sensommaren, så också i år. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka.

- Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Tänk på det här när du lagar kyckling

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den.

Förebyggande arbete

Förebyggande arbete inom svensk kycklingproduktion har fått effekt, framför allt i uppfödningen. I kycklingflockarna har mängden campylobacter minskat senaste åren, vilket också minskar risken för att människor ska smittas. Men trots det finns det ofta mer campylobacter på kycklingköttet vissa tider på året.
Campylobacter
Campylobacterprogrammet hos kyckling i Sverige SVA

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Lyssna

Senast uppdaterad