Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Skolavslutning och alkohol

student

Se upp lite extra inför skolavslutningen!

Många ungdomar exponeras för alkohol, kanske för första gången, i dessa tider då skolan lider mot sitt slut och
sommarlovet är på intågande. Unga kan ta mer skada av alkohol än vuxna. Redan små mängder alkohol gör att de
får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Alkohol skadar hjärnan oavsett ålder, men eftersom hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern är den känsligare hos unga. Kroppsstorleken spelar också
roll. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad.

Vi vill att ni föräldrar håller uppsikt över era ungdommar lite extra just nu.

• Våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.
• Var tydlig och sätt gränser. Ju tidigare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
• Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionen om alkohol.
• Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar kring alkohol du förmedlar till ditt barn.

Våga sätta gränser! Du som förälder kan göra skillnad!

Berusade tonåringar kan råka väldigt illa ut. Risken för att råka ut för en olycka eller att bli utsatt för brott ökar om man är påverkad. Oftast är personen som begår brottet berusad, och i hälften av fallen även offret.

Bäst vore förstås om alla föräldrar, syskon och andra vuxna gjorde gemensam sak och bestämde sig för att inte köpa ut alkohol. Det är inte så lätt att få till, men kanske kan några av er pratar ihop er?

Ungdomar som bjuds på alkohol hemma dricker mer överlag. Bjud inte dina tonåringar på alkohol och acceptera inte att ungdomar dricker alkohol innan de fyllt 18 år, så hjälper du till att förebygga olyckor och brott.

Vad säger lagen?

Det är förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till sex år.

Hjälp polisen

Har du sett eller hört talas om någon som säljer alkohol till ungdomar? Ring polisen på 114 14.

Vid pågående brott ring 112.

Undertecknat:

Anette Ragnarsson, Chef Systembolaget Ydre
Elin Claesson, Polisen Kinda Ydre
Elisabet Hagström, kommunalråd Ydre
Anne Charlotte Gremar Engdahl, kommunchef
Liselott Nordek, skolsköterska Ydre

Senast uppdaterad