Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Undret vid barnastenen

I tre veckor var de försvunna, torparflickorna Augusta 8 år och Jenny 11 år. De hann aldrig hem den där novembereftermiddagen innan snöstormen bröt ut. De blev kvar i skogen och ingen trodde väl att de ens hade överlevt den första natten, med temperaturer ned mot åtta minusgrader. Efter ett par dagars letande gav man upp. Länsman lär till och med ha yttrat: "De är säkert döda redan och torparungar finns det nog av i vilket fall som helst" ...

Men en natt drömde klockarfrun Hulda Hultgren att hon såg två barn insnöade under en stor gran i skogen — och de levde!

Sökandet återupptogs och 21 dygn efter försvinnandet hittades barnen, svårt medtagna och nedkylda — men vid liv. Undret skedde för över 100 år sedan.

VILSE I SNÖSTORM
Det är den 13 november 1901. Eftermiddagen går mot kväll. Syskonen Jenny, 11 år och Augusta 8 år, är på väg hem till skogstorpet Äskhultet efter att ha varit i grannbyn Grindsbo och fått en del avlagda kläder och lite matvaror. Det snöar allt ymnigare och vinden ökar i styrka. Flickorna har tre kilometer kvar att gå. De vill gärna hinna hem före mörkret och tar därför en genväg genom skogen. Men snöovädret är obarmhärtigt över dem, de tappar orienteringen och tvingas söka skydd under en gran vid ett stort stenblock. När mörkret lagt sig och stormvindarna yr runt torpstugan ger sig den oroliga modern ut med en lykta, för att leta. Hon ser spår efter barnafötter och ropar förtvivlat efter sina döttrar. Utmattad måste hon vända hem till stugan där de minsta är lämnade kvar.

Natten blir mycket kall, temperaturen sjunker till minus åtta grader, snöstormen tilltar. Först följande dag kan modern få hjälp från granngårdarna att söka efter barnen. Bud skickas efter maken som är borta på kolning. Men ovädret håller i sig. Snön ligger meterdjup. Sökarbetet är besvärligt och efter två dagar ger man upp. Ingen tror att flickorna klarat den svåra kölden med livet i behåll. Endast de utvakade föräldrarna fortsätter att leta i skogen, dag efter dag. Kanske passerar de någon gång, alldeles nära den täta gran som gömmer två rädda och stelfrusna flickor...

KLOCKARFRUNS DRÖM
Natten till den första advent har klockarhustrun Hulda Hultgren i Svinhult en märklig dröm: Hon ser två barn som ligger insnöade under en stor gran invid ett klippblock — och barnen lever!
Prästen Carl Manneberg utlyser ny skallgång: Nu måste man finna barnen, om inte annat ska deras kroppar i vigd jord. Och på den fjärde skallgångsdagen, torsdagen den 5 december inträffar undret. Barnen påträffas under en stor gran, tätt hopkrupna, utmärglade men vid liv. De klagar över smärtor i sina förfrusna fötter men är båda klara i huvudet. Barnen bäddas ned i snöfylld släde och förs i hast till Kisa lasarett. Åttaåriga Augusta väger vid ankomsten 18 kilo, systern Jenny 27.
— Får ja inte lite äta snart, så dör ja, utbrister Augusta. Läkare konstaterar att flickornas förfrusna fötter och underben inte kan räddas utan måste amputeras. Barnen har i övrigt inte tilldragit sig några allvarliga skador. Hur kunde de överleva 21 dygn i den svåra kölden? Nog var det ett mirakel som hade inträffat.

HJÄLPSAM EKORRE
Sedan flickorna tillfrisknat kunde de berätta: Jo, visst hade de tidigt hört och sett folk med bloss i skogen — men det kunde ju vara "lysegubbar"! Därför hade de inte vågat ge sig till känna. Sällskap hade de haft av en ekorre som de matat med bröd. Och till slut, när de själva var helt utmattade, var det ekorren som hjälpte dem genom att gnaga hål på den sista, hårdfrusna mjölpåsen så att de alla tre kom åt innehållet.
De hade förstås bara tänkt söka skydd för natten under granen men när morgonen kom var de oförmögna att resa sig. Deras fötter var förfrusna jäms med de alltför hårt åtsnörda kängorna. Men tack vare maten och kläderna från Grindsbo lyckades de hålla sig vid liv. De hade trygghet och värme från varandra.Flickorna hade, där de låg, hört kyrkklockorna ringa till högmässa framme i Svinhult varje söndag och på så sätt hållit något reda på tiden.

ETT UNDER — EN SENSATION
När den fantastiska händelsen blev känd drog Östgöta-Correspondenten igång en insamling till förmån för "de fotlösa små", som på kort tid inbragte cirka 30 000 kronor — en enorm summa på den tiden. Flickorna betraktades som medicinska mirakler och deras öde berörde människor långt utanför Sveriges gränser. Den insamlade rikedomen kunde förstås inte anförtros barnens fattiga föräldrar. Pengarna sattes i en fond och Jenny och Augusta under betrodda förmyndare. Det finns starka skäl att anta att endast en liten del av de insamlade pengarna någonsin kom systrarna till godo.Från Kisa lasarett skickades flickorna till Stockholm 1902, för att få proteser och skolning i handarbete. De blev skickliga i broderi och sömnad och arbetade en tid för Nordiska Kompaniet i Stockholm. Till hembygden skulle de inte återvända förrän omkring 1915 — som vuxna damer.

Senaste publiceringsdatum: 2016-03-24

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen