Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Selo

Selos grotta. Foto: Elisabet Saxholm

Selo var en stortjuv som härjade i Ydrebygden i ett tiotal år i början av 1800-talet.

Han stal ohämmat från Ydreborna och åkte sedan upp till Stockholm för att sälja tjuvgodset och leva herreliv för pengarna.

Sitt tillhåll i Ydre hade han i en grotta vid lilla Sundsjön. Där bodde han och gömde det han hade stulit. En snörik vinterdag var överjägmästaren Åstrand och några till ute och jagade räv i Grabyskogen. Plötsligt gled snön undan och skogvaktaren åkte ner med ena benet i en bergskreva. När han drog upp det var det sotigt.

De förstod genast sammanhanget och hämtade förstärkning från Sund. De omringade berget men Selo var utflugen. Alla kringliggande byar larmades och man höll extra uppsikt efter Selo. Efter någon månad kom till byn Vinnersrum i Asby socken en främmande herre med gästgivareskjuts.

På morgonen när pigan skulle borsta hans kläder hittade hon några vapen inlindade i en näsduk. Hon blev misstänksam och lämnade dem till sin husbonde som kallade samman byfolket.

Selo var mycket stark men efter en häftig strid fick han till slut se sig besegrad. En tid senare dömdes Selo till livstids fängelse vid Ydre och Kinda häradsrätt.

Senaste publiceringsdatum: 2015-06-04

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen