Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jätten Bule

Följer man Kisavägen och Bulsjöån någon kilometer från Österbymo kommer man först till Bulsjö och sedan till den sten under vilken jätten Bule en gång lade sin gyllene nyckel till spannmålsboden. Stenen finns på vänster sida om vägen från Österbymo räknat. Den står på en bergpall mitt emot gårdens största och gräsbördigaste åmader.

Jätten har hört att läran om "Vite Krist" förkunnades vid offerstället vid Vi (nuvarande Norra Vi). Han begav sig därför till den nybyggda kyrkan i Vi för att låta döpa sig. Den stora Guldnyckeln tyngde i hans ficka så han beslöt att lägga den under stenen för att på hemvägen, dels ta tillbaka nyckeln, dels kasta stenen över maderna och ån upp på det höga Uvaberget. Men efter väl förrättat dop hade krafterna svikit Bule så till den grad att han inte ens orkade rubba stenen. I förargelsen och under de fåfänga ansträngningarna blev han sjuk och måste föras till hemmet Bulsjö Gård på en oxdrög.


Jätten Bule avled och blev begraven på Skarpenfält nära gården. Två uppresta stenar utmärker både graven och jättens längd. Avståndet mellan stenarna är ca 12 meter. Längs väg 134 cirka 2 kilometer från Österbymo mot Kisa, strax efter Bulsjö på höger sida.
Senaste publiceringsdatum: 2015-06-04

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen