Hem

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bergtagning vid Ribbingshof

På 1600-talet bodde på Ribbingshof Axel von Schaar, som under Karl XII:s tid blev både general och landshövding. Han och hans fru Brita Santesdotter-Horn hade en dotter som hette Anna Martha. En vacker sommardag gick Anna Martha med sin jungfru till stranden vid Vassviken för att leka. Efter en stund fick Anna Martha syn på vackra blommor som växte på ängen på andra sidan vägen. Jungfrun gick dit för att plocka några blommor åt henne och kom snart tillbaka men då var Anna Martha försvunnen. Förgäves letade hon efter barnet men det var försvunnet och sedan jungfrun själv letat på de närmaste och rimliga ställen sprang hon tillbaka till herrgården för att tala om det hemska som hänt.
Alla eftersökningar var förgäves trots att både grannar och sockenfolk gick skallgång. Ett helt år efter händelsen gick en stalldräng för att hämta hästar vid Vassviken och fick då se flickan sitta på en brant häll på berget vid östra sidan. Med stor möda tog han sig upp på hällen, hivade upp barnet på axeln och återvände till Ribbingshof med henne. Anna Martha hade inte vuxit något det år hon varit bergtagen. Hennes kläder var desamma som de hon haft på sig vid försvinnandet. De var inte ens nötta. Det enda hon kunde säga om det hon varit med om var: "Gubben , gubben."

Aldrig kunde hon förmås att berätta om sitt år bland trollen. Föräldrarna var övertygade om att övernaturliga krafter haft sina fingrar med i spelet. Därför förlovade de bort sin dotter vid bara fyra års ålder för att med kyrkans hjälp binda henne vid en mänsklig varelse och befria henne från trollens inflytande och makt. Anna Martha blev sedan gift med ryttmästaren Johan Printzensköld och bodde på Svana. Under sin första barnsäng år 1687 var hon hos föräldrarna på Ribbingshof och låg i ett rum som vette mot Vassviksberget. Vid ett tillfälle ropade hon till de närvarandes häpnad: "Se nu kommer gubben för att föra bort mig igen".

Senaste publiceringsdatum: 2015-06-04

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 573 74 Ydre
Om webbplatsen