Program 2023
Sommaren 2023 erbjuder vi ett digert program med temat:
Pollinerare och biologisk mångfald!
Dagliga aktiviteter:
- Fiskmatning kl 13.00
- Tipspromenad
- Prova på mete
- Upptäckarryggsäckar - NYTT!
Håva småkryp i Sommen
Tisdagar och torsdagar 27/6-3/8 kl 13.30-14.30
Med vadarbyxor, håvar och hinkar tar vi oss ut längs strandkanten och undersöker det spännande livet under ytan! Gratis, max 6 barn/tillfälle. Anmälan i receptionen.
Pst! Se hit alla barn!
På söndagar är alla barn lite extra välkomna till naturum. Hela dagen finns fina pyssel, roliga spel och mysiga böcker framplockade.
Med reservation för ändringar.
Söndag 23/4 kl 11.00
Rödhallar – unikt i Ydre
Platsen Rödhallar har en för Ydre annorlunda naturtyp. Kommunekolog Åke Bruhn guidar oss bland, bäckar, våtmarker och hällmarker med gamla tallar och död ved. Samling vid Rås badplats, Svinhult. Bra skor behövs, vi går i obanad terräng. Samarr med LRF.
Torsdag 18/5 kl 14.00
Kristi Himmelsfärdsdag
Vårvandring i Svensbo lövskog på Torpön
Åke Bruhn leder oss på en tur i naturreservatet Svensbo lövskog, som från 2023 mer än fördubblats i storlek. Blomsterprakt, fågelkvitter och kulturhistoriska spår utlovas. Samling och parkering vid vägen ned mot Svensbo, norra Torpön. Ta gärna med fika. Samarr med Naturskyddsföreningen Tranås.
Lördag 20/5
Biets dag och visning av honungsbin
Bin och andra pollinatörer är livsviktiga för oss. Under dagen får du lära dig mer och se honungsbin i vår visningskupa. Inne på naturum har vi plockat fram böcker på temat och gjort en läshörna.
Söndag 21/5 kl 13.00
Ålens liv i sjön Sommen
Har vi tur får vi möjlighet att stifta bekantskap med vuxna ålar med hjälp av yrkesfiskare.
Kanske kan även utsättning av ålyngel förekomma under guidningen. Sommens
Fiskevårdsområde, Tekniska Verken, Naturum Sommen och Boxholms kommun deltar.
Kostnadsfritt. Samling på bryggan.
Måndag- tisdag 5-6/6
Försommarkollen
Naturintresserade och forskare arbetar tillsammans för att följa årstidsväxlingarna. Nu är det dags att se hur långt försommaren kommit på olika platser i hela landet, därför behöver vi din hjälp! På naturum finns tips och material. Vill du ha sällskap kan du komma till naturum kl 15.00 så går vi ut tillsammans och tittar, anmälan i receptionen.
Torsdag 8/6 kl 18.30
Blommor och bin i beten och backar
Följ med naturum och Kjell Antonsson, botaniker och insektsexpert, till Börshult i Boxholms kommun. Vi går genom de steniga hagarna och kommer att hitta många olika växter och insekter som vittnar om att markerna är några av Sveriges finaste hagmarker. Parkering och samling vid parkeringen vid hamnen i Laxberg.
Fredag 16/6 kl 11.00
Vilda bin och 11-kaffe
Under 2022 ställde Ydre kommun i ordning en sandyta för att skapa en bra plats för vilda bin att leva på. Man kan ju undra om det har flyttat in några bin? Ydre kommun bjuder på kaffe och guidning på platsen. Guidar gör Åke Bruhn, kommunekolog och Tommy Karlsson, insektsexpert på länsstyrelsen i Östergötland. Föranmäl gärna senast 14/6 så att det finns kaffe till alla. Samling vid parkeringen intill Frendo i Österbymo.
Söndag 18/6 kl 16.00
Världens längsta blomsteräng
Sveriges vägkanter är blomsterrika och på De vilda blommornas dag besöker vi en fin vägsträcka vid Stora Bräng söder om Österbymo. Samling vid ladan. Guide är kommunekolog Åke Bruhn.
Fredag – lördag 23-24/6 kl 11.00-15.00
Midsommarafton och midsommardagen
Midsommarspel och lär dig mer om sommarblommor. Kl 13.30 på fredagen går vi en promenad för att hitta sju sorters blommor att lägga under kudden, anmälan i receptionen.
Onsdag 28/6 kl 18.30
Bin och sländor, sand och vatten
Tommy Karlsson, insektsexpert på länsstyrelsen i Östergötland visar och berättar om några av de speciella insekter som finns i skogarna kring Asby. I sanden finns sällsynta bin och vid en göl letar vi efter den mycket sällsynta dvärgflicksländan. Dvärgflicksländan finns bara på ca 30 platser i Sverige. Samling på torget i Asby. Medtag stövlar!
Fredagarna 30/6 och 28/7 kl 14-16
Naturum <3 Österby
Naturum dyker upp vid Österby badplats med aktiviteter för barn i alla åldrar. Du kan tex prova på att leta efter småkryp i vattnet eller utföra ett uppdrag och bli naturdetektiv.
Österfors smedja, som ligger intill, har öppet också. Kostnadsfritt.
Onsdag 5/7 kl 14.00
De gömda vraken - kanotguidning
I sjön finns många sjunkna vrak och ett par av dem ligger nära naturum. Vi tar oss till platsen med kanot och spanar ned i vattnet med vattenkikare. Begränsat antal platser. Du ska vara minst 10 år och simkunnig. Deltagande på egen risk. Pris 175 kr
Torsdag 6/7 kl 10.00-14.00
Prova på fiske med Sportfiskarna
Alla barn och ungdomar bjuds på ett spännande fiske från naturums brygga där man får testa på bottenmete och spinnfiske. Aktiviteten passar både dig som aldrig har fiskat och dig som vill vässa dina fiskekunskaper. Kostnadsfritt.
Torsdag 6/7 kl 16.00-18.00
Sjön Sommen sedd från ångbåten Boxholm II- kultur, djur och natur
Under en tur med ångbåten Boxholm II får du njuta av vackra vyer och lära dig mer om sjön Sommen och omgivningarna. Avgång från Malexanders ångbåtsbrygga. Berättar gör en guide från naturum Sommen. Ta gärna med fikakorg. Pris 350kr/vuxen, 150 kr/barn 7-15 år. Boka via www.boxholm2.com
Måndag 10/7 kl 14.00
Vem bor i skogen?
I skogen finns djuren och sagorna sida vid sida. Vilka bor där och vad händer ute i skogen när människorna är där? Passar barn 5-9 år, i vuxens sällskap. 50 kr/barn, ca 2 h. Fika ingår. Föranmäl till naturum. Samling vid naturum
Onsdag 12/7 kl 18.00-21.00
Berättarkryssning med Johan Birath
på ångbåten Boxholm II
En vacker båttur med lokalhistorikern och berättarkonstnären Johan Birath. Strandhugg görs vid Torpöns färjeläge där naturum Sommen och glassbaren är öppna för besök. Pris 350kr/vuxen. Avgång från Tranås hamn. Boka via www.boxholm2.com
Onsdag 19/7 kl 18.00-21.00
Berättarkryssning med Johan Birath
på ångbåten Boxholm II
En vacker båttur med lokalhistorikern och berättarkonstnären Johan Birath. Strandhugg görs vid Torpöns färjeläge där naturum och glassbaren är öppna för besök. Pris 350kr/vuxen. Avgång från Tranås hamn. Boka via www.boxholm2.com
Torsdag 20/7 kl 16.00-18.00
Sjön Sommen sedd från ångbåten Boxholm II - kultur, djur och natur
Under en tur med ångbåten Boxholm II får du njuta av vackra vyer och lära dig mer om sjön Sommen och omgivningarna. Avgång från Torpöns färjeläge. Berättar gör en guide från naturum Sommen. Ta gärna med fikakorg. Pris 350kr/vuxen, 150 kr/barn 7-15 år. Boka via www.boxholm2.com
Fredag-lördag 4-5/8 kl 12.00-12.00
Bioblitz i Gällerstena
Alla naturintresserade är välkomna att delta i inventeringsinsatser!
Under ett dygn undersöker vi den biologiska mångfalden i markerna kring en oskiftad by. Med bland andra entomolog Kjell Antonsson, kommunekolog Åke Bruhn, biolog Johan Eklund och naturum Sommen.
Kulturinslag av Ydre Kulturcentrum.
Mer detaljerat program kommer.
Insektshåvar och bestämningslitteratur finns. Skor och kläder efter väder!
Ta med om du har: kikare, lupp, håv, böcker eller annan utrustning du tycker är relevant.
För den som önskar övernatta finns plats för tält samt tillgång till rinnande kallvatten och utedass. Anmälan vid övernattning senast 25 juli.
Bioblitzen är starten på aktiviteter i projektet Spår i skogen, ett dokumentärt teaterprojekt som vill återställa höga natur- och kulturvärden i markerna kring Gällerstena.
Ons-tors 9-10/8
Växter under ytan
Visst är växter i vattnet ganska okända för oss? Inne på naturum finns olika vattenväxter framme så att du kan lära dig mer!
Söndag 13/8 kl 10-16
Slåtterkurs i Asby
Blommor, bin och fjärilar älskar välskötta ängar! Fredrik Björkegren arbetar med slåtter och slåttrar stora arealer med knackelie. Nu kommer han till gravfältet i Asby för att leda en kostnadsfri dagskurs. Bindande anmälan sker till naturum, 10 platser. Liar finns att låna om du inte har en egen knackelie. Slipliar lämnas hemma den här dagen. Ta med matsäck och räfsa. Finansieras av LONA.
Tisdag 22/8
Bokrean börjar på naturum
Lördag 26/8 kl 14.00-16.00
Sunds bruk – natur och kultur
Naturum bjuder in till en eftermiddag vid Sunds bruk.
Upptäcktsfärd med vadarstövlar i strandkanten, håvning av småkryp, tipspromenad och en kulturhistorisk rundvandring.
Sportfiskarnas programpunkter är tyvärr inställda pga sjukdom.
Torsdag 31/8 kl 18.00
Invasiva arter -Hur kan sjögull påverka sjön Sommen?
Invasiva främmande arter är ett stort hot mot biologisk mångfald. Vad händer när arter från
andra delar av världen etablerar sig i naturen? Hur kan de påverka sjön Sommen? Hur
hanteras sjögull i sjön Sommen? Länsstyrelsen kommer berätta om pågående bekämpning av
sjögull i sjön Sommen.
Pris: 50kr/vuxen, swish/kontant. Arr. Boxholms kommun.
Samling vid hamnen vid Sjöhagsområdet, Liljeholmen (ej vid Liljeholmens gård).
Senast uppdaterad