Gå till innehåll
Sök

Officiell hemsida för både Kinda och Ydres evenemang

Ett brett utbud av evenemang kommer finnas under dagarna i både Kinda och Ydre och vi hoppas på en hjärtlig stämning!

Vartannat år sedan 2009 har vi arrangerat Amerikaveckan i Kinda-Ydre – en vecka med mängder av aktiviteter med anknytning till den svenska emigrationen till Nordamerika som startade på allvar med Peter Cassels avresa från Kisa i maj 1845.

Andrew Peterson, vars dagböcker var avgörande för Vilhelm Mobergs utvandrarepos, utvandrade från Sjöarp i Ydre 1850.

Amerikaveckan har under åren bjudit på ett blandat program med föreläsningar, konserter, teater, guidningar och mycket annat i både Kinda och Ydre kommuner. Inför 2023 gör vi ett omtag och Amerikaveckan blir Kulturfestival - Amerikadagarna 27-30 juli.

Vi satsar på mångkultur och dagens migration, men glömmer för den delen inte bort emigrationen till Nordamerika. Det kommer att bli ett lika innehållsrikt och spännande program med invigning i Kisa och avslutning i Ydre. I takt med att programmet börjar ta form uppdaterar vi det här på sidan.
Kontakterna med New Sweden/Fairfield i Iowa, där Peter Cassel och hans sällskap slog sig ner, och Carver County i Minnesota, där Andrew Peterson byggde sitt nya liv, fortsätter än idag. En del i dessa kontakter är ett ungdomsutbyte där två svenska ungdomar får resa till USA och två
amerikanska ungdomar besöker Sverige.

I vår bygd utvandrade många till Amerika

Vi har två föreningar som berättar historien läs mer under respektive länk:

Andrew Petersson sällskapet i Asby, Ydre

Peter Cassel sällskapet i Kisa, Kinda


HULTGREN
ANDREW
PETER
SLÄKTFORSKA
Ikon hus
Ikon av en platsmarkering
Ikon för snabel-a
Ikon av en telefon

Tranås / Ydre släktforskarförening

har som uppgift att främja släktforskning och hembygdsforskning i norra Småland och södra Östergötland. Vi vänder oss till människor med anknytning till eller intresse av dessa bygder.

Vi finns på plats under Amerikadagarna med olika aktiviteter. Föreningen har ett omfattande
material om personer som bodde på gårdar och torp i Ydre och Kindas socknar. En naturlig del av släktforskningen är kunskap om den omfattande emigration som skedde från våra bygder till Amerika under 1800- och början av 1900-talet.

Ytterligare information om vårt program under Amerikadagarna fylls på löpande här framöver.

Se även vår hemsida www.tranasydre.se

Hjälp med att hitta förfädernas gårdar och torp

I samband med Amerikadagarna hjälper medlemmar från Släktforskarföreningen amerikanska besökare (även svenska besökare) att hitta förfädernas boplatser i Ydre och Kinda, men även omgivande trakter. Vi vill gärna ha uppgifter på personer och gårds-/torpnamn i god tid för att kunna göra erforderliga efterforskningar. Hör av dig med uppgifter och frågor till lassektranas@gmail.com