Gå till innehåll

Krisinformation

Sök

Brostorps gård

"Sedan några år tillbaka är det jag, Camilla, och min man Magnus som driver gården Brostorp. Vi förvaltar skogen och förädlar en del av gårdens mjölk i vårt gårdsmejeri. Lantbruket arrenderas av min syster Annika och hennes man Thomas. De bedriver mjölkproduktion och har ett sextiotal mjölkande kor.

Det var mina föräldrar, Anita och Bo, som lade grunden till de verksamheter som finns på Brostorp idag. Historien om hur det gick till fortsätter Anita berätta nedan."

//Camilla

Lantbruket och skogen är grunden till alltihop, sedan har vi utvecklat lite olika ben att stå på.

Jag, Anita, och min man Bo tog över gården 1975 från Bos föräldrar.

Vi startade mjölkproduktion och en hallonodling några år senare. Försäljningen av hallon på sommaren skulle till stor del skötas av våra tre flickor Camilla, Annika och Elionora.

Nu kom kunder och tyckte att nu när vi har mjölk och bär så fattades ostkakan, en tanke började ta form. En levande landsbygd har alltid varit viktig för oss, därför kanske förädling av gårdens mjölk var något att prova.

Vi smygstartade en ostkakstillverkning och receptet var gammelmor Astrids. Detta försök slutade med att vi trodde på idén och 1998 byggde vi ostkaksbageri på gården. Nu började livet ta en annan väg, helt nytt för oss var att marknadsföra och sälja. Inte lika tryggt som att gå i ladugården och småprata med korna, men mycket stimulerande och så roligt vi hade när vi var i butiker och på mässor runtom i Sverige.

Hemma i Brostorp sköttes ruljansen av Annika och hennes man Thomas. Sedan 2001 driver de lantbruket.

Hur skulle vi nu gå vidare? Ostkakstillverkningen rullade på och jag började få nya idéer om att tillverka ost, alltså förädla mera av gårdens mjölk.

Familjesamrådet kom fram till att satsa på ny ladugård med robotmjölkning. Med små justeringar i gårdsmejeriet kunde vi börja tillverka ost. Vi har också utvecklat till sommarcafé och gårdsbutik.

Nu sjuder det av liv och rörelse på Brostorp och vi stortrivs.

Vid pennan
Anita

brostorps gård ost
cafe
Mögelost
Ostkaka
Ikon hus
Ikon av en platsmarkering
Ikon för snabel-a
Ikon av en telefon