Aktuellt

Öppet hus på Nyföretagarcentrum Ydre 5 november

Vill du starta eget? Eller vill du få inblick i hur Nyföretagarcentrum arbetar? Välkommen på Öppet hus på Nyföretagarcentrum Ydre onsdagen den 5 november kl 16-18. Vi finns i Kontorshotellet i Österbymo. Öppet hus är en aktivitet under Östergötlands särskilda entreprenörsskapssatsning Vecka 45. Läs mer på vecka45.se

På plats finns Nyföretagarcentrum Ydres samarbetspartners Kinda-Ydre Sparbank, Ydre Näringsliv och Ydre kommun. Välkommen! Inbjudan finns härPDF.

Smart logistik - närproducerade livsmedel

Inom kedjan jord till bord är logistik en mycket viktig faktor för ett företags lönsamhet. Genom smarta, innovativa lösningar på logistikområdet kan kostnader sparas och nya affärsmöjligheter skapas.

I detta seminarium vill vi ge inspiration genom ett antal konkreta exempel med såväl företagare som forskare som berättar om sina företag och verksamheter.

Vi ser detta som ett första inspirationsmöte och avser att under 2015 följa upp med aktiviteter för att bidra till konkret affärsutveckling hos intresserade företag och för branschen i stort.

Seminarium på Vreta Kluster den 6 november kl. 8.30-13.00 inkl. lunch

8.30-9.00 Fika och registrering • Inledning, Helene Oscarsson, Vreta Kluster • Lokal distribution av närproducerade livsmedel - Thomas Palmér, Östgöta Trädgårdshall • Lantbruksföretag med eget varumärke, Hans Blackert, Blackerts Gårdsgris • Projekt med att jobba upp relationer mellan lokal ICA-butik och närliggande lantbruk – Sebastian Asklöv, Saxion • Östgötamat i butik – Louise Alenbrant, Östgötamat

9.55 – 10.05 Uppsummering – Maria Huge Brodin, Linköpings universitet

10.05-10.30 Fika och reflektion flaskhalsar • Smartare logistik kan korta djurtransporternas väg från lantbruk till slakteri - Uno Wennergren, teoretisk biologi, Linköpings universitet • Mobila slakterier - ett naturligt nästa steg i arbetet att utveckla den framtida optimala kedjan för svenskt kvalitetskött – Thomas Lyck, Hälsingestintan • Analys av logistik med hjälp av spagettidiagram i Ipad – PO Post, logistikkonsult, Assist. • Designförändring på lastbilen kan spara upp till 8% av bränslet - Matts Karlsson, Linköpings universitet

11.30-11.40 Uppsummering - Maria Huge Brodin, Linköpings universitet

11.40-12.00 Vittnesmål om nyttor - Petra Hammarstedt, Qlean Scandinavia

12.00 – 13.00 Lunch och fortsatta diskussioner

Anmäl dig genom att klicka på länken: http://www.ostsam.se/events_detail.asp?id=270 Senast den 31 oktober vill vi ha din anmälan. Seminariet är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller. Moderator: Maria Huge Brodin

Ökad lönsamhet i trädgårdsbranschen

Vreta Kluster Trädgård är ett initiativ för att bidra till ökad lönsamhet i trädgårdsnäringen i Östergötland. Vi anordnar aktiviteter för dig som odlar eller vill börja odla trädgårdskulturer. Välkommen på seminarium!

Ur programmet: Vreta Kluster Trädgård – nätverk och kompetenscentrum för trädgårdsbranschen Linnea Persson, Hushållningssällskapet. Vad du bör tänka på när du vill anställa utländska medarbetare Kajsa Dahlerus, SLA - Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet . Marknaden för trädgårdsprodukter – nuläge och trender Anette Borgström, MOEK - Mellansvenska odlares ekonomiska förening. Våra försäljningsstrategier - från direktförsäljning till grossist, Eric och Petra Holgersson, Mårdsmålens Handelsträdgård och Älmås Gård. Så kan vi utveckla trädgårdsbranschen i Östergötland Marie Lönneskog, LRF. Se hela programmet härPDF.

När? Torsdag 18 november, kl 13.00–17.30
Var? Vreta Kluster, Klustervägen 13, 590 76 Vreta Kloster

Kostnad: Gratis
Anmälan till: linnea.persson@hushallningssallskapet.se, senast onsdag den 12 november. Seminariet anordnas som en del i Tillväxt Trädgårds nationella satsning.

Seminariedag för besöksnäringen och företag inom gröna näringar

Välkommen till seminariedag för dig som är företagare inom besöksnäringen och inom de gröna näringarna. Almi, Östgötamat och Visit Östergötland bjuder in till en dag fylld med kunskaper och trevliga möten. Lyssna till intressanta föreläsare. Nätverka och skaffa nya kontakter och samarbetspartners.

DAG: 5 november, klockan 08.30 – 15.30

PLATS: Vreta Kluster, Järngården 13, 590 76 Vreta Kloster

Pris: 200 kr exkl moms per person. I anmälningsavgiften ingår förutom fritt inträde till föreläsningarna även frukost, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Läs mer om dagen och hur du anmäler dig härPDF.

Kock- och producentträff på Brunneby musteri 19 november

Föreningen Östgötamat och projektet Rätt och Slätt med flera bjuder in mat- och livsmedelsbranschen till en kock- och producentträff på Brunneby den 19 november kl 16. Gunnar Emanuelsson från Nääs Gårdsbryggeri berättar om sin verksamhet och håller ölprovning. Det blir också en provsmakningstallrik och möjligheter att mingla och knyta kontakter med deltagare och utställande företag. Läs mer i inbjudan härPDF.

På gång inom Almi

Almi Östergötland informerar om vad som är på gång inom deras verksamhet. Läs nyhetsbrevet här.

Nyheter om stöd från Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsnätverket informerar om att den 3 september öppnar den nya e-tjänsten hos Jordbruksverket för ansökan om företags- och projektstöd. Det svenska landsbygdsprogrammet är formellt ännu inte godkänt av EU-kommissionen men man börjar ändå ta in ansökningar.

Mer information från Landsbygdsnätverket finns här.

Inventering av transportbehov vid evenemang

Behovet av persontransporter vid evenemang inom besöksnäringen har kartlagts som ett uppdrag inom Ydre Pilotkommun för serviceutveckling. Arbetet har utförts som examensarbete av Mikaela Johansson vid YH-utbildningen Hållbar Kulturturism och Marknadsföring vid Campus Lidköping.

Rapporten Inventering av transportbehov och nya möjligheter finns härPDF.

Företagsjouren på plats i Östergötland

Företagsjouren är en neutral samtalspartner med tystnadsplikt och sekretess som finns till för företag i svårigheter. Att hjälpa företagare och rädda arbetstillfällen är verksamhetens syfte. Du som är företagare och som vill ha hjälp från Företagsjouren kan ta kontakt direkt eller via kommunens näringslivshandläggare. Företagsjouren kommer att drivas i Östergötland under 2014 och finansieras via flera offentliga organisationer, bland annat Tillväxtverket och Östsam.

Mer information om Företagsjouren finns här.

Nyföretagarcentrum Ydre öppnar i Österbymo

Under 2014 testar vi att ha Nyföretagarcentrum i Ydre. Tack vare Tillväxtverket och satsningen på Ydre pilotkommun för serviceutveckling kan vi finnas på plats i Ydre under Nyföretagarcentrum Linköpings paraply. Nyföretagarcentrum Ydre kommer att vara öppet på torsdagar, i kontorshotellet på Torget 1, i Österbymo. Nyföretagarrådgivare är Jenny Johansson, tidigare coach på Communicare och Tillväxt Östergötland. Jenny nås på telefon 070-382 63 66 och e-post jenny.johansson@nyforetagarcentrum.se

Läs mer på www.nyforetagarcentrum.se/ydre

Lokal att hyra i Ydre?

Har du eller ditt företag lokaler att hyra ut eller sälja? Det kan vara lokaler för handel, industri, kontor, lager eller andra företagsverksamheter. Eller är du i behov av lokaler eller mark för näringsverksamhet?

När vi får förfrågningar till kommunen om företagsetableringar och nystart av företag förmedlar vi gärna kontakter om lediga lokaler. Vi kan också lägga ut information om lediga lokaler här på vår hemsida.

Kontaktperson på Ydre kommun är Malin Gumaelius, näringslivshandläggare.

Ydre kommun på 68:e plats i Svenskt Näringslivs ranking 2014

Svenskt Näringsliv genomför varje år en företagarenkät där företagare får svara på frågor kring hur man upplever företagsklimatet i den egna kommunen. I rankingen ingår även en del statistik från SCB. I den senaste rankingen som publicerades den 6 maj 2014 var Ydres placering 68:e plats i landet (-30 sedan förra året). Sett ur ett länsperspektiv ligger Ydre kommun som nummer tre i Östergötland. Tillgång till kompetent arbetskraft var den variabel där Ydre kommun sjönk mest i jämförelse med förra årets ranking.

Se mer om rankingen här

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp