Aktuellt

​Arbetsförmedlingen kommer gärna på besök hos ydreföretag

Robin Alex som jobbar med företagskontakter på Arbetsförmedlingen kommer gärna och besöker företag i Ydre för att berätta om Arbetsförmedlingens uppdrag och diskutera möjliga åtgärder. Kontakt: robin.alex@arbetsformedlingen.se

​East Sweden Tillväxtkapital matchar möjligheter med investerare

East Sweden Tillväxtkapital har ett nätverk av affärsänglar och investerare och fungerar som en arena där investeringsmöjligheter matchas mot investerare. Målet är att öka tillväxten i regionen. Läs mer här.

​ALMI erbjuder affärsutvecklingscheck för internationalisering

Checken på upp till 250.000 kronor riktar sig till små företag med 2-49 anställda och med minst tre miljoner i omsättning som vill komma ut på en ny internationell marknad eller bredda sin internationella marknad ytterligare. Läs mer här.

​Butik i Österbymo kom på andra plats som "Årets butik 2015"

Systembolaget utser varje år Årets butik i klasserna större och mindre butiker. Systembolagets butik i Österbymo fick silver i Årets butik 2015 i klassen mindre butiker. Personalen i Österbymo är glada och stolta över sin butik och ser det som en stor vinst i sig att bli nominerade. Läs mer här.

Mikroförgasaren förser Emåmejeriet med lokalt producerad el och värme

Företag inom industri och värmeverk med egen panna, mindre industrier, fastigheter, lantbruk m.fl. har möjlighet att besöka Emåmejeriets nya panna som producerar både el och värme genom förgasning av lokalt producerad flis. Följande datum erbjuds just nu;  2, 3, 4 maj samt 1 juni. Passar inte dessa datum går det bra att önska andra datum.

Genom att besöka ett företag som gått igenom processen att byta uppvärmningssystem så kan ni ställa egna frågor och få höra om erfarenheterna en vanlig företagare gjort. Emåmejeriet i Hultsfred har byggt en förgasningsanläggning där flis omvandlas till värme och el. Den gör att de är självförsörjande på värme och dessutom produceras lokal el som täcker cirka 20 % av elbehovet. Investeringskostnaden ligger på runt 3 miljoner med en beräknad återbetalningstid på 8 – 10 år.

Boka ett studiebesök genom att fylla i formuläret på: http://energikontorsydost.se/smaskalig-kraftvarme-life-studiebesok. eller kontakta Daniella Johansson, Projektledare, Energikontor Sydost daniella.johansson@energikontorsydost.se, telefon 076-86 17 000                   

Smaka på Ydre 2016

2016-års turist- och servicemagasin kommer att ha tema mat, och byter därför namn i år, från Upptäck Ydre till Smaka på Ydre. Magasinet kommer att delas ut till alla permanent- och fritidshushåll i Ydre samt finnas att hämta på de turistserviceplatser som vi har i kommunen. Vi distribuerar den även till intilliggande kommuners turistbyråer samt genom Turistbyråshopen till en rad platser i Östergötland.

Ydreelever driver UF-företag

UF-företaget Smart Solution UF drivs av bland andra Ydretjejerna My Lindgren och Felice Sundqvist. De säljer ett smart tillbehör till mobiltelefoner där du kan förvara både kreditkort och dina hörlurar. UF-företaget Candy Candle UF med Ydretjejen Eleonor Kämpe säljer doftljus som både doftar gott och är en vacker inredningsdetalj. I UF-företaget Goodies UF som säljer egentillverkade chokladbollar i smakfulla förpackningar ingår Ydretjejen Fanny Afzelius. Läs mer om UF här.

Ydre El årets företagare 2015

Föreningen Ydre Näringsliv har utsett Jonas Bernheden, Ydre El, till årets företagare i Ydre 2015. Motiveringen lyder: ”Har efter tagit över sin fars verksamhet breddat o utvecklat företaget. Tillfört bygden arbetstillfällen, butik och datakompetens som saknats i närområdet” Läs mer här.

Se upp! Bidrag till integration

För den som vill göra en integrationsinsats och bjuda in några nyanlända till sin förening finns ett bidrag att få på 1500 kr/person för 3-4 aktiviteter. Läs mer i Hela Sverige ska leva Östergötlands nyhetsbrevPDF. Projektet kallas Se upp! och finns på facebook.

Företagare rankar kommuner

Svensk Näringsliv har nu skickat ut enkäter till 71 000 företag i Sveriges alla kommuner. Du som fått enkäten i Ydre bidrar med ditt svar till rankingen av näringslivsklimatet i kommunen. I enkäten bedömer företagen en rad faktorer som påverkar det lokala företagsklimatet, till exempel den kommunala servicen, attityder till företagande och kompetensförsörjning.

Information om Landsbygdsprogrammet

Länsstyrelsen i Östergötland har i sitt magasin "Grödan" gjort ett temanummer om Landsbygdsprogrammet. Här finns information om de olika stödmöjligheter som kommer att finnas inom Landsbygdsprogrammet. Läs mer i "Grödan" här.PDF

Landsbygdsutvecklingsprojekt genom Sommenbygd-Vätterstrand

Nu finns möjligheten att söka upp till 40.000 kronor i landsbygdsutvecklingsprojekt genom föreningen Sommenbygd-Vätterstrand. Har du en projektidé som hjälper till att uppfylla vår strategi är du välkommen att söka. Läs mer här.

Bulebladet i gång igen

Det lokala annonsbladet Bulebladet som ges ut av Österbymo Centrumförening är i gång igen. Kontaktuppgifter är 070-341 15 84 eller kate@bulebladet.se  Se även www.bulebladet.se

Piloten har landat

Ydre Pilotkommun för serviceutveckling är en process som har delfinansierats av Tillväxtverket 20120601-20151031. En del av arbetet i piloten kommer att fortsätta och övergå i ordinarie verksamhet. Slutrapporten finns att läsa härPDF.

Utvärdering av sommarlovsentreprenörerna "Ung Drive"

” Känns riktigt kul att skicka över den här:  (Klicka här för att läsa utvärderingenPDF)

Vi är väldigt nöjda med hela projektet. Allt från ert engagemang, Montico, Stadshuset, Holavedsgymnasiet, grannkommunernas insats (av de som hakade på) och inte minst deltagarna! Det var också en väldigt rolig kickoffvecka där vi hittade ett superfint boende genom Solviken vid Torpön, deltagarna var sjukt framåt och satte rekord i insamling till YoungDrive, Tranås var ju sen även tillsammans med Ydre överrepresenterade på SM vilket gör att man lärt känna flera av kidsen ännu bättre.

Tack för förtroendet så hörs vi av inom kort inför 2016 då vi givetvis hoppas på ännu fler taggade deltagare både från Tranås och andra kringliggande kommuner!”

Hälsningar Stefan Falkboman, Verksamhetsledare Ung Drive

Ydre kommun klättrar till 45:e plats i Svenskt Näringslivs ranking 2015

Svenskt Näringsliv genomför varje år en företagarenkät där företagare får svara på frågor kring hur man upplever företagsklimatet i den egna kommunen. I rankingen ingår även en del statistik från SCB. I den senaste rankingen klättrade Ydre till 45:e plats i landet (+23 sedan förra året). Sett ur ett länsperspektiv ligger Ydre kommun som nummer tre i Östergötland.

Tillgång till kompetent arbetskraft, vägnät, tåg och flyg, samt tele- och IT-nät är de tre variablar i rankingen där Ydre kommun ligger riktigt lågt. Den största förbättningen företagarna upplever sedan förra året är allmänhetens attityder till företagande.

Se mer om rankingen här

Sök klimatinvesteringsstöd

Har du en idé, liten som stor, på en åtgärd eller insats för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från klimatinvesteringsstödet! Genom smarta och innovativa lösningar kan vi minska utsläppen och gå mot ett mer klimatsmart samhälle. Åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatsatsningar inom till exempel transport, livsmedel, bostad, stadsbyggnad och energi. Alla förutom privatpersoner kan söka medel. Du söker medel genom att skicka in din ansökan till din länsstyrelse. Vidare instruktioner finns på naturvardsverket.se. Läs mer härPDF. Länsstyrelsens information finns härPDF.

Digital samåkning

Möjligheten att samordna samåkning efterfrågas ofta. Nu finns en möljighet att gå ihop med arbetskamrater, grannar, vänner och träningskompisar och samordna samåkning genom www.skjutsgruppen.nu

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Tillväxtverket och Livsmedelsverket har tagit fram en informationsbroschyr för dig som är livsmedelsföretagare. Där  kan du läsa om vilken rådgivning du kan få från kontrollmyndigheterna, dvs en inspektör från kommunen, länsstyrelsen eller Livsmedelsverket. Broschyren finns här.PDF 

Företagsjouren på plats i Östergötland

Företagsjouren är en neutral samtalspartner med tystnadsplikt och sekretess som finns till för företag i svårigheter. Att hjälpa företagare och rädda arbetstillfällen är verksamhetens syfte. Du som är företagare och som vill ha hjälp från Företagsjouren kan ta kontakt direkt eller via kommunens näringslivshandläggare. Företagsjouren ingår i Region Östergötlands regionala utvecklingsarbete. Läs mer härPDF.

Lokal att hyra i Ydre?

Har du eller ditt företag lokaler att hyra ut eller sälja? Det kan vara lokaler för handel, industri, kontor, lager eller andra företagsverksamheter. Eller är du i behov av lokaler eller mark för näringsverksamhet?

När vi får förfrågningar till kommunen om företagsetableringar och nystart av företag förmedlar vi gärna kontakter om lediga lokaler. Vi kan också lägga ut information om lediga lokaler här på vår hemsida.

Kontaktperson på Ydre kommun är Malin Gumaelius, näringslivshandläggare.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp