Aktuellt

Informationskväll om stöd till landsbygdsutvecklingsprojekt 10/2

OBS! Inställt p g a för få deltagare!

Onsdagen den 10 februari kl 19 bjuder Sommenbygd-Vätterstrand och Hela Sverige ska leva Östergötland in till en informationskväll om de möjligheter till stöd till landsbygdsutvecklingsprojekt som finns för Boxholm, Kinda, Ydre och Ödeshög. Platsen är föreningshuset i Malexander. Under kvällen berättar Sommenbygd-Vätterstrand om möjligheterna att söka upp till 40.000 kr till landsbygdsutvecklingsprojekt och hur man arbetar med Leadermetoden. Föreningar och företag kan söka projekt, en viktig sak att tänka på är att nyttan ska hamna hos fler. Mer information om Sommenbygd-Vätterstrand finns under Landsbygdsutveckling här på kommunens hemsida. Inbjudan till informationsträffen finns härPDF. Välkommen!

Ydrebonde pratar om Borring i buren 12/2

Andreas Sjöberg, mjölkbonde från Ydre, skapade #borringtillburen under Musikhjälpens aktiviteter Linköping i december. På frukostmöte 12/2 kl 07.30-09.00 på Vreta Kluster finns han och Peter Borring bland talarna kring ämnet "Hur kommunicerar vi bäst kring frågor som engagerar oss?" Läs mer i inbjudan här.

Nu är det dags att börja tänka på årets ÖstgötaDagar! 15/2

Visit Östergötland arrangerar ett informationsmöte för alla som är intresserade av att delta under ÖstgötaDagarna. Under mötet kommer man att gå igenom hur upplägget ser ut i år men även lite om förra årets genomförande. En representant från företaget Skill kommer och presenterar resultatet av besöksundersökningen vi genomförde 2015, då cirka 450 besökare tillfrågades om sin upplevelse av ÖstgötaDagarna. Corren är på plats för information och frågor om tidningsbilagan och politiker från regionen kommer att närvara.

Plats: Britta och Lennarts Nära Kött i Norsholm
Tid: 15 feb kl 17.00 - 19.00
Enklare förtäring kommer att finnas.
Anmäl er via följande länk https://www.webropolsurveys.com/S/E237B631BDA58F82.par
Varmt välkomna!

Business Sweden om internationalisering i en digital värld 18/2

Business Sweden arrangerar i samarbete med Mjärdevi Science Park och Almi Företagspartner ett seminarium om hur ditt företag kan nå internationell framgång och öka din lönsamhet i en digital och global värld.  
Läs mer härPDF.

Företagare rankar kommuner

Svensk Näringsliv har nu skickat ut enkäter till 71 000 företag i Sveriges alla kommuner. Du som fått enkäten i Ydre bidrar med ditt svar till rankingen av näringslivsklimatet i kommunen. I enkäten bedömer företagen en rad faktorer som påverkar det lokala företagsklimatet, till exempel den kommunala servicen, attityder till företagande och kompetensförsörjning.

Ställ ut på Utbildnings- och rekryteringsmässan i Motala 19/2

Målgruppen är gymnasieelever, vuxenstuderande, arbetssökande och allmänheten. Mässan sker i form av bokbord där ni som utställare tilldelas en plats. Läs mer härPDF.

Träff med specialister inom EU-rådgivning och med information om företagsstöden 1/3

Tid: Tisdag 1 mars kl: 18.30
Plats: Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster.

Vi börjar med att bjuda på kaffe och bulle kl:18.00.
Några av frågorna som kommer att tas upp:

  • Uppdaterad information om Gårdsstöd och Stödrätter
  • Klarar du Förgröningen och påverkas din Fokusareal av de nya reglerna för permanent gräsmark?
  • Nya miljöersättningar -Skyddszoner, Minskat kväveläckage och Hotade husdjursraser något för dig?
  • Berörs du av den nya områdesindelningen i Kompensationsstödet?
  • Nya stöd inom djurvälfärdsersättningar.
  • Regler för Unga jordbrukare under 40 år
  • Investeringsstöd – möjligheter och urvalskriterier. Här finns en uppsjö av alternativ för lantbruk och trädgård, energi och miljö.
  • Startstöd - Vad gäller?

Talare:
Sören Söderteg,
EU-samordnare på LRF Konsult, informerar om SAM-ansökan 2016. Sören har lång erfarenhet inom området. Simon Axelsson, Arrendeombudsman på LRF Konsult, informerar om arrende frågor.Jonas Källming/Susanne Boe-Skåmedal, Länsstyrelsen Östergötland, informerar om företagsstöden.Det blir en kort presentation av Digital Skogsägare - ett enkelt sätt att bokföra med hjälp av en app i mobilen.

Anmälan Anmäl er senast den 25 februari till Karin Karlsson, 013-37 70 02 alt. karin.karlsson@lrfkonsult.se Välkommen!

UF-Mässa 8/3 Norrköping

Gymnasieelever som driver UF-företag ställer ut på UF-mässan den 8 mars i Norrköping. Allmänheten är välkommen att ta del av elevernas företagspresentationer på mässan. Produkter och tjänster säljs och eleverna tävlar i olika kategorier. Mässan är en upplevelse - driftiga ungdomar och en mängd roliga och olika affärsidéer. Läs inbjudan härPDF.

Jobb- och utbildningsmässa på TUC i Tranås 9/3

Boka in den 9 mars i kalendern, för då är det dags för TUCs årliga Jobb- och utbildningsmässa. För dig som utställare är mässan ett perfekt tillfälle att träffa andra i näringslivet, allmänheten och TUCs studenter. Efter examen har studenterna den kompetens som efterfrågas starkt av näringslivet, så vem vet, du kanske träffar en framtida medarbetare?
Innan mässan drar igång bjuder vi på lunch, samtidigt som företagssäljaren Anneli berättar lite kort om våra företagsutbildningar. När mässan är slut, träffas vi igen för att lyssna till Pia Folkesson. Pia är en av våra mest uppskattade föreläsare och under knappt en timme ger hon dig tips på hur du tydligt kommunicerar, grundat på ditt eget beteende. Efteråt kommer du inte bemöta andra så som du själv vill bli bemött, utan bemöta dem så som de själva vill bli bemötta.
Dag & tid: 9 mars kl 12-16 (mässa kl 13-15)
Plats: TUC, Hamnparken 2 i Tranås
Anmälan & frågor: maria.holmstrom@tucsweden.se
Välkommen!

Ställ ut på Kompetensmässan i Linköping 10/3

Marknadsför er som en attraktiv arbetsgivare, profilera ert företag och berätta om lediga tjänster och utbildningar. Ta del av intressanta föredrag och nätverka. Välkommen att ställa ut på Kompetensmässan på Linköping Konsert och Kongress 10 mars 2016. Läs mer härPDF.

Information om Landsbygdsprogrammet

Länsstyrelsen i Östergötland har i sitt magasin "Grödan" gjort ett temanummer om Landsbygdsprogrammet. Här finns information om de olika stödmöjligheter som kommer att finnas inom Landsbygdsprogrammet. Läs mer i "Grödan" här.PDF

Lokaler för näringsverksamhet sökes i Österbymo

Två företagare söker just nu lokaler för näringsverksamhet i Österbymo. Har du ett ledigt kontor? Har du en ledig lokal för näringsverksamhet? Hör av dig så förmedlar vi kontakterna!

Kinda-Ydre Sparbank ger bidrag till lokala utvecklingsprojekt

Kinda-Ydre Sparbank firar 150 år som bank i bygden år 2016. Som en del i firandet har man avsatt 5 miljoner kronor till en jubileumsfond. Syftet med fonden är att ge bidrag till projket som stärker, utvecklar och gör vår bygd attraktiv. Alla kan söka bidrag till utvecklingsprojekt i fonden och det finns tre kriterier som ska uppfyllas. Läs mer om fonden och hur du ansöker här.

Visit Östergötland synliggör Sommenbygd: Solviken, Stebbarp, färjeläget

I nya numret av "Visit" lyfter Visit Östergötland Sommenbygd genom ett reportage av en MC-åkare. Färden går runt Sommen och nedslag görs hos Ydreföretagen Solviken, Stebbarp och Torpöns färjeläge. Roligt och positivt skrivet och med stora bilder på Lena Gunnarsson och Peter Sterne. Läs magasinet här.

Se upp! Hela Sverige ska leva

För den som vill göra en integrationsinsats och bjuda in några nyanlända till sin förening finns ett bidrag att få på 1500 kr/person för 3-4 aktiviteter. Läs mer i Hela Sverige ska leva Östergötlands nyhetsbrevPDF. Projektet kallas Se upp! och finns på facebook.

​Lokalt mentorskapsprogram i Ydre - för dig som vill utveckla ditt företag

Att ha en mentor innebär att en erfaren företagare finns som ditt bollplank och som en samtalspart under ett helt år. Kanske är du ny som företagare, kanske känner du att du vill utveckla ditt företag som du drivit länge, oavsett kan en mentor ge dig mycket. Almi håller i mentorskapsprogrammet och som en bonus för dig som har en mentor i Ydre arrangerar vi lokala träffar. Du anmäler dig till Almi, se länkar nedan. Vill du veta mer om mentorskap och de lokala träffarna är du välkommen att kontakta Ydre kommuns näringslivshandläggare Malin Gumaelius, se kontaktrutan till vänster på skärmen.

Mer information om programmet hittar du här: http://www.almi.se/Ostergotland/Erbjudanden/Mentorprogram/

Är du intresserad, följ länken för anmälan:http://almianmalan.se/mentor/anmalan-adept/

Landsbygdsutvecklingsprojekt genom Sommenbygd-Vätterstrand

Nu finns möjligheten att söka upp till 40.000 kronor i landsbygdsutvecklingsprojekt genom föreningen Sommenbygd-Vätterstrand. Har du en projektidé som hjälper till att uppfylla vår strategi är du välkommen att söka. Läs mer här.

Bulebladet på gång igen

Det lokala annonsbladet Bulebladet som ges ut av Österbymo Centrumförening är på gång igen efter ett par månaders paus.  Nya kontaktuppgifter är 070-341 15 84 eller kate@bulebladet.se    Se även www.bulebladet.se

Piloten har landat

Ydre Pilotkommun för serviceutveckling är en process som har delfinansierats av Tillväxtverket 20120601-20151031. En del av arbetet i piloten kommer att fortsätta och övergå i ordinarie verksamhet. Slutrapporten finns att läsa härPDF.

Utvärdering av sommarlovsentreprenörerna "Ung Drive"

” Känns riktigt kul att skicka över den här:  (Klicka här för att läsa utvärderingenPDF)

Vi är väldigt nöjda med hela projektet. Allt från ert engagemang, Montico, Stadshuset, Holavedsgymnasiet, grannkommunernas insats (av de som hakade på) och inte minst deltagarna! Det var också en väldigt rolig kickoffvecka där vi hittade ett superfint boende genom Solviken vid Torpön, deltagarna var sjukt framåt och satte rekord i insamling till YoungDrive, Tranås var ju sen även tillsammans med Ydre överrepresenterade på SM vilket gör att man lärt känna flera av kidsen ännu bättre.

Tack för förtroendet så hörs vi av inom kort inför 2016 då vi givetvis hoppas på ännu fler taggade deltagare både från Tranås och andra kringliggande kommuner!”

Hälsningar Stefan Falkboman, Verksamhetsledare Ung Drive

Ydre kommun klättrar till 45:e plats i Svenskt Näringslivs ranking 2015

Svenskt Näringsliv genomför varje år en företagarenkät där företagare får svara på frågor kring hur man upplever företagsklimatet i den egna kommunen. I rankingen ingår även en del statistik från SCB. I den senaste rankingen klättrade Ydre till 45:e plats i landet (+23 sedan förra året). Sett ur ett länsperspektiv ligger Ydre kommun som nummer tre i Östergötland.

Tillgång till kompetent arbetskraft, vägnät, tåg och flyg, samt tele- och IT-nät är de tre variablar i rankingen där Ydre kommun ligger riktigt lågt. Den största förbättningen företagarna upplever sedan förra året är allmänhetens attityder till företagande.

Se mer om rankingen här

Sök klimatinvesteringsstöd

Har du en idé, liten som stor, på en åtgärd eller insats för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från klimatinvesteringsstödet! Genom smarta och innovativa lösningar kan vi minska utsläppen och gå mot ett mer klimatsmart samhälle. Åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatsatsningar inom till exempel transport, livsmedel, bostad, stadsbyggnad och energi. Alla förutom privatpersoner kan söka medel. Du söker medel genom att skicka in din ansökan till din länsstyrelse. Vidare instruktioner finns på naturvardsverket.se. Läs mer härPDF. Länsstyrelsens information finns härPDF.

Ge ungdomar inblick i arbetslivet och ditt yrke 

35 elever i årskurs 8 vill komma ut och se vad det innebär att jobba och vad just du gör i din yrkesutövning. Våren 2016 är 8:orna ute under vecka 14. Kan och vill du / ditt företag ta emot en PRAO-elev, en dag eller två, eller en hel vecka? Tanken med PRAO är att ge skolelever en inblick i olika yrkesområden och en upplevelse av hur det är på en arbetsplats. Kontakta Jenny Johansson på Ydreskolan och berätta om hur du kan ta emot en elev på PRAO. Jenny finns på 072-235 79 67 eller jenny.johansson@ydre.se  Du kan också lägga in dina uppgifter på www.tillarbetslivet.nu

Digital samåkning

Möjligheten att samordna samåkning efterfrågas ofta. Nu finns en möljighet att gå ihop med arbetskamrater, grannar, vänner och träningskompisar och samordna samåkning genom www.skjutsgruppen.nu

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Tillväxtverket och Livsmedelsverket har tagit fram en informationsbroschyr för dig som är livsmedelsföretagare. Där  kan du läsa om vilken rådgivning du kan få från kontrollmyndigheterna, dvs en inspektör från kommunen, länsstyrelsen eller Livsmedelsverket. Broschyren finns här.PDF 

Företagsjouren på plats i Östergötland

Företagsjouren är en neutral samtalspartner med tystnadsplikt och sekretess som finns till för företag i svårigheter. Att hjälpa företagare och rädda arbetstillfällen är verksamhetens syfte. Du som är företagare och som vill ha hjälp från Företagsjouren kan ta kontakt direkt eller via kommunens näringslivshandläggare. Företagsjouren ingår i Region Östergötlands regionala utvecklingsarbete. Läs mer härPDF.

Lokal att hyra i Ydre?

Har du eller ditt företag lokaler att hyra ut eller sälja? Det kan vara lokaler för handel, industri, kontor, lager eller andra företagsverksamheter. Eller är du i behov av lokaler eller mark för näringsverksamhet?

När vi får förfrågningar till kommunen om företagsetableringar och nystart av företag förmedlar vi gärna kontakter om lediga lokaler. Vi kan också lägga ut information om lediga lokaler här på vår hemsida.

Kontaktperson på Ydre kommun är Malin Gumaelius, näringslivshandläggare.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp