Aktuellt

Lokaler för näringsverksamhet sökes i Österbymo

Två företagare söker just nu lokaler för näringsverksamhet i Österbymo. Har du ett ledigt kontor? Har du en ledig lokal för näringsverksamhet? Hör av dig så förmedlar vi kontakterna!

Kinda-Ydre Sparbank ger bidrag till lokala utvecklingsprojekt

Kinda-Ydre Sparbank firar 150 år som bank i bygden år 2016. Som en del i firandet har man avsatt 5 miljoner kronor till en jubileumsfond. Syftet med fonden är att ge bidrag till projket som stärker, utvecklar och gör vår bygd attraktiv. Alla kan söka bidrag till utvecklingsprojekt i fonden och det finns tre kriterier som ska uppfyllas. Läs mer om fonden och hur du ansöker här.

Projektledare sökes till innovativt projekt

Ydre kommun har tillsammans med Aneby, Kinda, Tranås och Ödeshög beviljats förstudiemedel från Vinnova för att jobba med idéslussar i kommuner. Projektet kallas "Innovativ samverkan för en modern landsbygd" och vi söker nu en projektledare för 8 månader. Läs mer i platsannonsen här.

Visit Östergötland synliggör Sommenbygd: Solviken, Stebbarp, färjeläget

I nya numret av "Visit" lyfter Visit Östergötland Sommenbygd genom ett reportage av en MC-åkare. Färden går runt Sommen och nedslag görs hos Ydreföretagen Solviken, Stebbarp och Torpöns färjeläge. Roligt och positivt skrivet och med stora bilder på Lena Gunnarsson och Peter Sterne. Läs magasinet här.

Se upp! Hela Sverige ska leva

För den som vill göra en integrationsinsats och bjuda in några nyanlända till sin förening finns ett bidrag att få på 1500 kr/person för 3-4 aktiviteter. Läs mer i Hela Sverige ska leva Östergötlands nyhetsbrevPDF. Projektet kallas Se upp! och finns på facebook.

​Lokalt mentorskapsprogram i Ydre - för dig som vill utveckla ditt företag

Att ha en mentor innebär att en erfaren företagare finns som ditt bollplank och som en samtalspart under ett helt år. Kanske är du ny som företagare, kanske känner du att du vill utveckla ditt företag som du drivit länge, oavsett kan en mentor ge dig mycket. Almi håller i mentorskapsprogrammet och som en bonus för dig som har en mentor i Ydre arrangerar vi lokala träffar. Du anmäler dig till Almi, se länkar nedan. Vill du veta mer om mentorskap och de lokala träffarna är du välkommen att kontakta Ydre kommuns näringslivshandläggare Malin Gumaelius, se kontaktrutan till vänster på skärmen.

Mer information om programmet hittar du här: http://www.almi.se/Ostergotland/Erbjudanden/Mentorprogram/

Är du intresserad, följ länken för anmälan:http://almianmalan.se/mentor/anmalan-adept/

Landsbygdsutvecklingsprojekt genom Sommenbygd-Vätterstrand

Nu finns möjligheten att söka upp till 40.000 kronor i landsbygdsutvecklingsprojekt genom föreningen Sommenbygd-Vätterstrand. Har du en projektidé som hjälper till att uppfylla vår strategi är du välkommen att söka. Läs mer här.

Bulebladet på gång igen

Det lokala annonsbladet Bulebladet som ges ut av Österbymo Centrumförening är på gång igen efter ett par månaders paus.  Nya kontaktuppgifter är 070-341 15 84 eller kate@bulebladet.se    Se även www.bulebladet.se

Piloten har landat

Ydre Pilotkommun för serviceutveckling är en process som har delfinansierats av Tillväxtverket 20120601-20151031. En del av arbetet i piloten kommer att fortsätta och övergå i ordinarie verksamhet. Slutrapporten finns att läsa härPDF.

Ydreföretagare exporterar kunskap till Amerika

Michael Lager, Kajsa Svensson, Pär Samuelsson och Jan Hermelin kom hem i början av oktober efter en lyckad vistelse i Carver County samt en musikturné i Minnesota, Iowa och Illinois. Här följer ett utdrag från Jan Hermelins resedagbok, där han berättar om resan.

"Vi framträdde på många bra ställen, (tex: American Swedish Institute i Minneapolis, Gustavus Adolphus College i St Peter, Swedish American Museum Center i Chicago, Swedish Immigration Research Center i Wallenberghallen på Augustana College i Rock Island samt Kindas vänort Fairfield mm) för att marknadsföra skivan/booklett  “Andrew and Elsa Peterson – the true pioneers”. Det gick jättebra och på alla ställen vill dom att vi ska komma tillbaka.

Både Michael och Kajsa har fått förfrågningar om att sjunga in skivor i USA, och jag har fått en förfrågning från en amerikansk musiker som vill sätta upp föreställningar om “Andrew and Elsa Peterson – the true pioneers” i Minneapolis/St Paul området med Kajsa och Michael samt amerikanare blandat.

Pär gjorde ideella renoveringsjobb på Andrews norra fähus första veckan i USA, arbetet bestod mest i att renovera fönster och dörrar, och Michael och jag hjälpte till med inköp av bra virke, transporter mm de första 2 dagarna. Vi konsulterade/diskuterade även med kulturchefen Wendy Biorn om Svensk byggnadsvård och hur Andrews byggnader kan räddas, användas och bevaras.

Vi deltog även på ett styrelsesammanträde med ledningen för Carver County som handlade om vad som skulle kunna göras med Andrews gårdsbyggnader mm, nu när Carver County Historical Society går in som ägare av gårdsbyggnaderna och 6 hektar mark omkring byggnaderna.

Pär Samuelssons snickarkunnighet och arbete imponerade mycket på amerikanarna."                   Jan Hermelin

Utvärdering av sommarlovsentreprenörerna "Ung Drive"

” Känns riktigt kul att skicka över den här:  (Klicka här för att läsa utvärderingenPDF)

Vi är väldigt nöjda med hela projektet. Allt från ert engagemang, Montico, Stadshuset, Holavedsgymnasiet, grannkommunernas insats (av de som hakade på) och inte minst deltagarna! Det var också en väldigt rolig kickoffvecka där vi hittade ett superfint boende genom Solviken vid Torpön, deltagarna var sjukt framåt och satte rekord i insamling till YoungDrive, Tranås var ju sen även tillsammans med Ydre överrepresenterade på SM vilket gör att man lärt känna flera av kidsen ännu bättre.

Tack för förtroendet så hörs vi av inom kort inför 2016 då vi givetvis hoppas på ännu fler taggade deltagare både från Tranås och andra kringliggande kommuner!”

Hälsningar Stefan Falkboman, Verksamhetsledare Ung Drive

Ydre kommun klättrar till 45:e plats i Svenskt Näringslivs ranking 2015

Svenskt Näringsliv genomför varje år en företagarenkät där företagare får svara på frågor kring hur man upplever företagsklimatet i den egna kommunen. I rankingen ingår även en del statistik från SCB. I den senaste rankingen klättrade Ydre till 45:e plats i landet (+23 sedan förra året). Sett ur ett länsperspektiv ligger Ydre kommun som nummer tre i Östergötland.

Tillgång till kompetent arbetskraft, vägnät, tåg och flyg, samt tele- och IT-nät är de tre variablar i rankingen där Ydre kommun ligger riktigt lågt. Den största förbättningen företagarna upplever sedan förra året är allmänhetens attityder till företagande.

Se mer om rankingen här

Sök klimatinvesteringsstöd

Har du en idé, liten som stor, på en åtgärd eller insats för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från klimatinvesteringsstödet! Genom smarta och innovativa lösningar kan vi minska utsläppen och gå mot ett mer klimatsmart samhälle. Åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatsatsningar inom till exempel transport, livsmedel, bostad, stadsbyggnad och energi. Alla förutom privatpersoner kan söka medel. Du söker medel genom att skicka in din ansökan till din länsstyrelse. Vidare instruktioner finns på naturvardsverket.se. Läs mer härPDF. Länsstyrelsens information finns härPDF.

Ge ungdomar inblick i arbetslivet och ditt yrke 

35 elever i årskurs 8 vill komma ut och se vad det innebär att jobba och vad just du gör i din yrkesutövning. Våren 2016 är 8:orna ute under vecka 14. Kan och vill du / ditt företag ta emot en PRAO-elev, en dag eller två, eller en hel vecka? Tanken med PRAO är att ge skolelever en inblick i olika yrkesområden och en upplevelse av hur det är på en arbetsplats. Kontakta Jenny Johansson på Ydreskolan och berätta om hur du kan ta emot en elev på PRAO. Jenny finns på 072-235 79 67 eller jenny.johansson@ydre.se  Du kan också lägga in dina uppgifter på www.tillarbetslivet.nu

Digital samåkning

Möjligheten att samordna samåkning efterfrågas ofta. Nu finns en möljighet att gå ihop med arbetskamrater, grannar, vänner och träningskompisar och samordna samåkning genom www.skjutsgruppen.nu

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Tillväxtverket och Livsmedelsverket har tagit fram en informationsbroschyr för dig som är livsmedelsföretagare. Där  kan du läsa om vilken rådgivning du kan få från kontrollmyndigheterna, dvs en inspektör från kommunen, länsstyrelsen eller Livsmedelsverket. Broschyren finns här.PDF 

Företagsjouren på plats i Östergötland

Företagsjouren är en neutral samtalspartner med tystnadsplikt och sekretess som finns till för företag i svårigheter. Att hjälpa företagare och rädda arbetstillfällen är verksamhetens syfte. Du som är företagare och som vill ha hjälp från Företagsjouren kan ta kontakt direkt eller via kommunens näringslivshandläggare. Företagsjouren ingår i Region Östergötlands regionala utvecklingsarbete. Läs mer härPDF.

Lokal att hyra i Ydre?

Har du eller ditt företag lokaler att hyra ut eller sälja? Det kan vara lokaler för handel, industri, kontor, lager eller andra företagsverksamheter. Eller är du i behov av lokaler eller mark för näringsverksamhet?

När vi får förfrågningar till kommunen om företagsetableringar och nystart av företag förmedlar vi gärna kontakter om lediga lokaler. Vi kan också lägga ut information om lediga lokaler här på vår hemsida.

Kontaktperson på Ydre kommun är Malin Gumaelius, näringslivshandläggare.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp