Hem

Mat inom äldreomsorgen

Maten är viktig
Maten ska vara en höjdpunkt på dagen, något som man ser fram emot! Mat är ett av livets första glädjeämnen som vi fått med oss från vi var små, och ett av de sista som lämnar oss. Mat är inte bara njutning utan tillfredsställer också livsnödvändiga behov av energi och näring. Att bli äldre innebär inte att behovet av mat och näring ändras. Däremot kan man få svårare att få i sig maten, kanske man får problem med att tugga och svälja. Det blir ännu viktigare att maten man äter är näringstät. De matsedlar vi har följer de riktlinjer som finns om mat för äldre. Vi erbjuder olika specialkoster som ex diabeteskost, glutenfri mat och laktosreducerad. För den som har liten aptit kan vi erbjuda energi- och proteinberikad mat. Den portionen är mindre men innehåller lika mycket näring och energi som en normal portion. Vi kan också anpassa konsistensen på maten efter olika behov, exempelvis hackad kost eller timbalkost.

Frukost
Den frukost vi erbjuder består av gröt, sylt, mjölk, välling, fil/yoghurt, flingor/müsli, olika sorters bröd, pålägg, juice, kaffe, the. Frukosten ska ge cirka 15% av dagsbehovet av näring och energi.

Middag
Vid måltiden mitt på dagen serveras varmrätt med tillbehör, grönsaker/råkost, dessert, måltidsdryck, bröd, matfett. Middagen ska ge ca 25% av dagsbehovet av näring och energi.

Kvällsmat
Måltiden består av lagad mat med tillbehör, grönsaker/sallad/råkost, måltidsdryck, bröd, matfett.
Kvällsmaten ska ge ca 20-25% av dagsbehovet av näring och energi.

Mellanmål
Bör vara 2-3 styck/dag, jämnt fördelade över dagen. Ex ett förmiddagsmål, kaffe på eftermiddagen och ett senare kvällsmål. De kan bestå av ex frukt, glass, fruktyoghurt, glassdrink, kaffe och bakverk, näringsdryck, välling. När man är äldre är det extra viktigt med mellanmål som ger ett tillskott av energi och näring. Tillsammans ska mellanmålen ge ca 20-30 % av dagsbehovet av näring och energi.

Matsedlar
Till vänster finns det länkar till de närmsta veckornas matsedlar.

Senaste publiceringsdatum: 2016-10-27

Adress: Ydre kommun, Torget 4, 570 60 Ydre
Telefon: 0381-66 12 00
E-post: ydre.kommun@ydre.se

Organisationsnummer: 212000-0381
Faktureringsadress: Ydre kommun, Torget 4, 570 60 Ydre
Om webbplatsen